Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

ΤΑ.ΥΠ.ΥΠΠΟ: Χρ. Βερναρδάκης – Κ. Στρατής: Η κ. Μενδώνη προσφέρει πολιτική κάλυψη στο «λεφτόδεντρο» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας


Κοινή δήλωση του βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού

Δύο μήνες τώρα η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη παρακολουθεί απαθής το τεράστιο πλήγμα που έχει υποστεί ο χώρος του Πολιτισμού από την πανδημία. Η πρωτοφανής αδιαφορία της για την ουσιαστική στήριξη του πολιτισμού και των ανθρώπων του έχει ξεσηκώσει τη θύελλα αντιδράσεων που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.

Και ενώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό αναρωτιούνται επί δίμηνο για την απουσία της Υπουργού, αυτή προσφέρει πολιτική κάλυψη στο «λεφτόδεντρο» του περίφημου Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Και δίνει άφθονο δημόσιο χρήμα σε «golden boys του συνδικαλισμού» που διώκονται μάλιστα από τη Δικαιοσύνη για βαριά κακουργήματα, ένα εκ των οποίων είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η «εκκαθάριση εν λειτουργία» του Ταμείου Αλληλοβοήθειας αποτελεί επιχείρηση συγκάλυψης των παρανομιών που έχουν συντελεστεί αλλά και επιστροφή στην αμαρτωλή λειτουργία του παρελθόντος. Για μία ακόμα φορά επιβεβαιωνόμαστε.

Η Υπουργός Πολιτισμού, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχτηκε ότι ο εκκαθαριστής που η ίδια τοποθέτησε στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας προχώρησε στην πληρωμή 100.000 Ευρώ για την κάλυψη δαπανών του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠ.ΠΟ. Κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαπλοκής στο ΥΠ.ΠΟ, ενώ για αντίστοιχη περίπτωση του παρελθόντος έχει ζητηθεί η επιστροφή του ποσού και διεξάγεται εισαγγελική έρευνα.

Η κ. Μενδώνη στην απολύτως τυπική της απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση, επιβεβαιώνει τη χορήγηση του ποσού μέσω της κατάθεσης εγγράφου του εκκαθαριστή του Ταμείου, ο οποίος δηλώνει ευθαρσώς ότι εφάρμοσε κατά πλειοψηφία απόφαση του (καταργημένου) ΔΣ, με άλλα λόγια της Υπουργού Πολιτισμού και των φίλων της συνδικαλιστών. Η Υπουργός είναι προφανές ότι εμπλέκει άμεσα πλέον και τον εκκαθαριστή του Ταμείου για όλες τις έκνομες ενέργειες που γίνονται αυτήν τη στιγμή και για τις οποίες φέρουν και οι δύο ακέραια την ευθύνη.

Πέρα από την κ. Μενδώνη, η εξέλιξη εκθέτει και τον κ. Σκυλακάκη, Υφυπουργό Οικονομικών και πολιτικό προϊστάμενο του ΓΛΚ, ο οποίος συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση της εκκαθάρισης. Κάποτε, ως πρόεδρος της Δράσης, ξιφουλκούσε κατά του σπάταλου και διεφθαρμένου κράτους που θα μας καταστρέψει. Τώρα, ως υπουργός, γίνεται πολιτικός «πάτρωνας» της διαφθοράς στο Δημόσιο με την υπογραφή του.

Η υπουργός ρωτήθηκε, επίσης, αλλά δεν απάντησε σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Από την πλευρά μας κατατίθεται άμεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη διερεύνηση, πέραν των άλλων υποθέσεων κακοδιαχείρισης, και της νέας κατάφωρης παρανομίας.


 
Σχετικά Άρθρα:
 
Σχέδιο νόμου