Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Μόνο με αγώνες κατακτούνται τα δίκαια αιτήματα, 5.10.2020

 * το κείμενο εκφράζει τις απόψεις του υπογράφοντα, Σταύρου Τσάβαλου,
μέλους του Συντονιστικού της Αυτόνομης Παρέμβασης ΥΠΠΟΑ

Μόνο με αγώνες κατακτούνται τα δίκαια αιτήματα

 

Τα αιτήματα των μαθητών

·        Να λυθεί το ζήτημα με την πολύωρη χρήση μάσκας που δυσκολεύει το μάθημα. Μικρότερες διδακτικές ώρες, επαρκή διαλείμματα.

·        Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη στην κατεύθυνση των 15 μαθητών στην τάξη.

·        Προσλήψεις καθηγητών- να καλυφθούν όλα τα κενά.

·        Επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

·        Με ευθύνη Υπουργείου Παιδείας, Περιφερειών και Δήμων να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για σχολεία.

·        Ασφαλείς, συχνές και δωρεάν μεταφορές για τους μαθητές.

·        Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

·        Καμία σκέψη για κάμερες στις σχολικές αίθουσες.

·        Να εξασφαλιστούν οι όροι για να πραγματοποιηθούν οι σχολικές εκδρομές ή έστω άλλες ψυχαγωγικές- εκπαιδευτικές μαθητικές δραστηριότητες.

 

Και όμως, τα τόσο λογικά αιτήματα των μαθητών έγιναν αφορμή ώστε πολλοί καθωσπρέπει βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και όχι μόνο, ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι/φερέφωνα και κάθε λογής «ευυπόληπτοι» πολίτες (νοικοκυραίοι) ξεσηκώθηκαν, βρίζοντας και λασπολογώντας τους νέους που αψήφησαν τις αντίξοες συνθήκες που ζούμε και όρθωσαν το ανάστημά τους σε μια αυταρχική, αντιλαϊκή, αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική.

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση αυτή προανήγγειλε, θριαμβολογώντας, ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα μοιραστούν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ότι θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η υγεία μαθητών-εκπαιδευτικών-γονέων να μην κινδυνεύσει, ότι οι τάξεις θα είναι ολιγάριθμες, ότι, ότι, ότι, ότι, ότι………………………

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει, όσοι από μας σέβονται τον εαυτό τους, να αποδεχτούμε ότι το πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές αγωνίζονται για τα σωστά κοινωνικά και ανθρώπινα αιτήματά τους, αλλά το αντίθετο: να καταγγείλουμε, μαζί με τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς, την καταστολή, την τρομοκρατία και, γενικότερα, την απαράδεκτη κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση με τις ψεύτικες υποσχέσεις.

Με το άρθρο 2, παρ. 2 της νέας ΥΑ (ΦΕΚ 4264/30-9-20) ("Μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες με τις πράξεις τους καθιστούν αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη τη σχολική μονάδα, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και λαμβάνουν απουσία για όσες διδακτικές ώρες προβλέπει το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας.") αναιρείται το μέχρι και σήμερα ισχύον και κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση. Με αυτή τη διάταξη γίνεται επίσης προσπάθεια μετατροπής των εκπαιδευτικών σε σχολικούς χαφιέδες, οι οποίοι θα εντοπίζουν τα παιδιά που συμμετέχουν στη κατάληψη με σκοπό να αποκλειστούν από την εκπαίδευση, με όποιον τρόπο κι αν γίνεται αυτή. Σαν να μην έφταναν αυτά, υπάρχουν πληροφορίες ότι η αστυνομία ήδη καλεί ανήλικους μαθητές να επισκεφθούν τη ΓΑΔΑ για «υποβολή συστάσεων» σχετικά με τις καταλήψεις σχολείων!

Ας θυμηθούμε ότι η τηλε-εκπαίδευση αποτελούσε έκτακτη λύση σε περίπτωση κρουσμάτων covid-19 σε σχολεία, και όχι μέτρο καταστολής της δικαιολογημένης εξέγερσης των μαθητών. Εξάλλου, η τηλε-εκπαίδευση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος μάθησης, ιδιαίτερα σε μια φτωχή κοινωνία με τρομερές κοινωνικές ανισότητες - θα είχε νόημα μόνο όταν ο κρατικός μηχανισμός θα αναλάμβανε την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Ο αγώνας των μαθητών είναι δίκαιος και σωστός, γι’ αυτό και όλοι εμείς θα πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να μάθουμε από τα παιδιά ότι με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας.

________________________________________

Σταύρος Τσάβαλος,

πρόεδρος του τμήματος του ΥΠΠΟΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ,

μέλος του συντονιστικού της Αυτόνομης Παρέμβασης

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου