Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση ΠΕΣΑ για τα Κρούσματα COVID-19 στο ΥΠΠΟΑ & τα ΝΠΔΔ

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Προπυλαίων 7, 11742 Αθήνα

Τηλ/fax: 2109239913 - email:pesagreek@gmail.com

Αθήνα 3-10-2020

Αρ.πρωτ: 2314

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ NEA ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID-19 ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

 Μετά τα κρούσματα covid-19 που ανιχνεύθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ καθώς και στην ΥΣΜΑ γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και η επίσπευση κάθε επιπλέον ενέργειας και πρωτοβουλίας που θα έχει ως βασικό στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικείων τους, καθώς και την με κάθε τρόπο αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

 Την Παρασκευή 2-10-2020 με δύο δελτία τύπου το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την εμφάνιση κρούσματος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τα πρώτα μέτρα που έλαβε για τον έλεγχό τους και την αποτροπή της εξάπλωσης.

 Η ανησυχία των εργαζόμενων πλέον είναι έκδηλη σε όλους τους χώρους εργασίας.

 Θεωρούμε ότι η συνεχής, έγκαιρη και αβίαστη ενημέρωση εργαζομένων και πολιτών καθώς και η γνωστοποίηση των μέτρων που ελήφθησαν και των αποτελεσμάτων τους, μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να επιφέρει. Ενισχύει αμφίπλευρα το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και επιπλέον των πολιτών προς τον φορέα.

 Με αυτή την βασική αρχή, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από το Μουσείο Ακρόπολης, ή το ΥΠΠΟΑ που το εποπτεύει, για το κρούσμα κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης 1-10-2020 σε συνάδελφο μας που εργάζεται στο Τμήμα Συντήρησης του μουσείου και το οποίο δηλώθηκε αμέσως. Την Παρασκευή 2-10-2020 το προσωπικό του Τμήματος Συντήρησης δεν πήγε στην εργασία του. Μέρος του προσωπικού του Μουσείου Ακρόπολης κλήθηκε από τον ΕΟΔΥ να προσέλθει την Κυριακή 4-10-2020, στις εγκαταστάσεις του, για να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης.

 Ζητούμε από το ΔΣ του Μουσείου Ακρόπολης:

·         Να προβεί άμεσα σε ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με το κρούσμα που έχει προκύψει και τα μέτρα που έχει λάβει για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊου, προστατεύοντας έτσι τους εργαζόμενους, τους κάθε είδους επισκέπτες και την αξιοπιστία του Μουσείου.

·         Να προχωρήσει στην διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό του Μουσείου

·         Να εντατικοποιήσει το πρόγραμμα απολύμανσης και καθαριότητας όλων των χώρων του Μουσείου.

·         Να αντιμετωπίσει το ζήτημα του φυσικού αερισμού των χώρων, όπου αυτός δεν είναι εφικτός (εργαστήρια συντήρησης κ.α).

·         Να αυξήσει τα διαλείμματα εργασίας.

·         Να εφοδιάζει συχνά το προσωπικό με τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, αφορά ανθρώπινες ζωές και γι αυτό απαιτεί διαρκή ενημέρωση, αμεσότητα και διαφάνεια στους χειρισμούς.

 
 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Σ.Α.

 

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Βερροιόπουλος                                  Βασίλειος Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: