Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή Εργαζομένων Αρχαιοφυλάκων στα Δημόσια Μουσεία: ΕΑΜ, ΒΧΜ, ΑΜΘ, ΜΒΠ, ΑΜΗ

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΦΥΛΑΞΕΩΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

ΜΟΥΣΑΙΟΥ 3, ΠΛΑΚΑ, ΤΗΛ: 210-3219530, 210-3229547

    FAX: 210-3221653, MAIL: peyfa.yp.po@gmail.com

      WEBSITE: www.peyfa.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αρχαιολογικό Μουσείο Θες/νικης

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 Προς:

τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης,

κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

 Κοινοποίηση:

1)Υπουργό Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ

Κα Λίνα Μενδώνη

2)Πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ

Κο Τσίπρα Αλέξιο

3)Πρόεδρο ΚΙΝΑΛ

Κα Φώφη Γεννηματά

4)Γενικό Γραμματέα ΚΚΕ

Κο Κουτσούμπα Δημήτριο

5)Πρόεδρο Μέρα 25

Κο Γιάνη Βαρουφάκη

6) Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης

Κο Κυριάκο Βελόπουλο

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πληροφορούμαστε ότι επίκειται η ψήφιση νομοσχεδίου που θα μετατρέπει σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) τα πέντε μεγαλύτερα Δημόσια Μουσεία της Χώρας, που λειτουργούν ως ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).

Μια τέτοια ενέργεια μας βρίσκει κάθετα αντίθετους καθώς ακρωτηριάζει τη διοικητική και επιστημονική δομή της αρχαιολογικής υπηρεσίας, δημιουργεί εργαζομένους δύο ταχυτήτων και επιφέρει οικονομικές συνέπειες σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Επιπλέον, στερεί από το ΤΑΠΑ τα έσοδα των Δημοσίων Μουσείων, με άμεσο κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι υποχρεώσεις με τις οποίες είναι επιφορτισμένος ο εν λόγω φορέας.

Τα πέντε μεγαλύτερα Μουσεία της Χώρας επιτελούν ένα σπουδαίο έργο στην διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς εδώ και δεκαετίες. Από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας ΥΠΠΟΑ δεν έχει δοθεί ακόμα μια σαφής απάντηση που να τεκμηριώνει την αναγκαιότητα αλλαγής του νομικού πλαισίου λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα ο κλάδος των αρχαιοφυλάκων, που αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στα Δημόσια Μουσεία, θίγεται τόσο οικονομικά, όσο και εργασιακά. Έχοντας πολλά παραδείγματα για τη δομή λειτουργίας ΝΠΔΔ στο ΥΠΠΟΑ, έχουμε δει στην πράξη την καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, την απώλεια οικονομικών απολαβών, τη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων καθώς και αυθαιρεσίες των εκάστοτε διοικήσεων.

Οι εργαζόμενοι αρχαιοφύλακες και η ΠΕΥΦΑ σας καλούν να αναθεωρήσετε την απόφαση για την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, να ακούσετε τις απόψεις όλων των ειδικοτήτων που απασχολούνται στα Δημόσια Μουσεία, να συνεργαστείτε με τους Συλλόγους εργαζομένων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των Μουσείων διατηρώντας στο ακέραιο το δημόσιο χαρακτήρα τους και παραμένοντας αναπόσπαστο κομμάτι του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ

ΕΑΜ, ΒΧΜ, ΑΜΘ, ΜΒΠ, ΑΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: