Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση-Υπόμνημα ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ σας εύχεται ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Στις 28.12.2020 πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης Γενικό Συμβούλιο στην ΠΕΥΦΑ, το 2ο μέσα στο 2020. Από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το νομοσχέδιο του ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ) που ψηφίστηκε στις 13.12.2020 και το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο στις 22.12.2020 η Υπουργός Πολιτισμού, που προβλέπει τη μετατροπή 5 ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Άλλα θέματα ήταν: η 6η μέρα εργασίας, ωράρια, δευτερεύουσες απολαβές, περιγράμματα θέσεων, υπηρεσιακά συμβούλια.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ δεν προσήλθε στο συμβούλιο. Αντίθετα περιφρονώντας τις συλλογικές διαδικασίες προτίμησε να εκφράσει τις θέσεις της, δια των εκλεγμένων εκπροσώπων της, στη σελίδα των κινητοποιήσεων στο Facebook. Συμφωνεί με την μετατροπή των δημόσιων Μουσείων σε ΝΠΔΔ και είναι ταυτισμένη με όλες τις επιλογές της πολιτικής ηγεσίας.

Η πλειοψηφούσα στην ΠΕΥΦΑ παράταξη της ΔΗΣΥΠ (πρώην ΠΑΣΚΕ) διαφώνησε στα λόγια με την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Σωματείου, αλλά δεν πρότεινε πλαίσιο αντίδρασης και αντίστασης, προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια αυτά.

Στο Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ, πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, συσπειρωμένοι, αποφασισμένοι και δυνατοί μπορούμε, όπως και στο παρελθόν, να τους σταματήσουμε και πάλι! Γι΄ αυτό προτείναμε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλαίσιο οργάνωσης αγώνα και κινητοποιήσεων, το οποίο καταθέσαμε και γραπτώς στο σωματείο στις 30.12.20 με μορφή υπομνήματος.

Στο συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει νέο Γενικό Συμβούλιο μέσα στον Γενάρη. Μέχρι τότε περιμένουμε την απάντηση της πλειοψηφίας της ΠΕΥΦΑ και να συγκληθεί εκ νέου το συμβούλιο. Ακολουθεί το υπόμνημα που καταθέσαμε ως ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ στην ΠΕΥΦΑ:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΡΟΣ ΠΕΥΦΑ

Στο ΥΠΠΟΑ η πολιτική ηγεσία με όλες τις νομοθετικές ενέργειές της ανατρέπει μεθοδικά το υπάρχον πλαίσιο της πολιτιστικής και αρχαιολογικής πολιτικής της χώρας, μετατρέποντας την πολιτιστική κληρονομιά σε τουριστικό προϊόν, αλλάζοντας τους όρους διαχείρισή και εκχωρώντας δημόσιες αρμοδιότητες σε ιδιώτες και ιδρύματα. Σε αυτό το ενορχηστρωμένο σχέδιο εντάσσονται αλληλοεξαρτώμενες ενέργειες, όπως:

  • Ο νόμος 4761/2020 (ΦΕΚ 248/Α/13-12-2020) για τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ), με τον οποίο) συστήνεται ΝΠΙΔ για να διαχειρίζεται την ανεκτίμητης αξίας δημόσια ακίνητη περιουσία του ΟΔΑΠ & του ΥΠΠΟΑ, αντί να την διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού
  • Στον ίδιο νόμο ο ΟΔΑΠ θα συνεχίσει να πληρώνει τις δευτερεύουσες απολαβές των αρχαιοφυλάκων μόνο για 2 ακόμη χρόνια χωρίς να καθορίζεται τι θα γίνει μετά, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την φύλαξη. Το επιχείρημα, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε το θέμα και ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν από το ΤΑΠΑ δεν ισχύει, αφού συνεχίζεται η καταβολή του καταδυτικού επιδόματος, υπερωριών, οδοιπορικών κ.α. υπαλλήλων που ανήκουν στο ΥΠΠΟΑ και μόνο οι δευτερεύουσες απολαβές των αρχαιοφυλάκων κόπηκαν.
  • Στον ίδιο νόμο τροποποιεί το άρθρο 45 του Αρχαιολογικού Νόµου και όποια Μουσεία δεν καταφέρνουν να διατηρούν επάρκεια εγκαταστάσεων, προσωπικού και άλλων µέσων για την επίτευξη των στόχων τους θα κλείνουν! Με άλλα λόγια, το υπουργείο Πολιτισµού αποποείται τις ευθύνες του για τη λειτουργία των δικών του µουσείων, τα μεταχειρίζεται ως ιδιωτικά και δυναμιτίζει τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον και εισάγει πρωτοφανώς την έννοια της πιστοποίησης για τα δημόσια Μουσεία.
  • Η επίθεση στα κρατικά/δημόσια Μουσεία συνεχίζεται και στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η Υπουργός Πολιτισμού στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22.12.2020, και εξαγέλθηκε την ίδια μέρα στα ΜΜΕ από τον Πρωθυπουργό. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μετατροπή 5 ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Αρχικά θα αποκοπούν τα 5 Μουσεία, στη συνέχεια τα υπόλοιπα 5 και θα ακολουθήσουν οι αρχαιολογικοί χώροι. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα μεταξύ άλλων, ότι με την μετατροπή των μουσείων θα υπάρξει και η αντίστοιχη απώλεια εσόδων για τον ΟΔΑΠ και κατ’ επέκταση το ΥΠΠΟΑ.. Ετσι αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του νέου φορέα που διαδέχεται το ΤΑΠ και η χρηματοδότηση των μικρών, επαρχιακών Μουσείων, καθίσταται ανέφικτη με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκπληρώσουν τους στόχους τους και σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο θα αναγκάζονται να παραχωρηθούν σε ιδιωτικούς φορείς ή να κλείνουν.

Γι’ αυτό απαλλάσσονται και από το βάρος της μισθοδοσίας των Εξαιρεσίμων & πέραν του πενθημέρου από το ΤΑΠΑ, μεταφέροντας τα στον κρατικό προϋπολογισμό, με τελικό στόχο το κυλιόμενο πενθήμερο. Αυτό φυσικά σημαίνει αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των μισθολογικών απολαβών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τα παραπάνω και άλλα πολλά συνδυαστικά, πλήττουν άμεσα ή έμμεσα και τον κλάδο μας και το αντικείμενο της εργασίας μας και πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά, συντονισμένα και δυνατά. Είναι αναγκαία η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και ομοψυχία όχι μόνο στην κορυφή αλλά και στη βάση και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η σωστή πληροφόρηση. Οι διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι διασπαστική πολυτέλεια.

ΤΟ ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

  • Άμεσα να πάρει πρωτοβουλία η ΠΕΥΦΑ και να καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία που εμπλέκονται (ΣΕΑ, συντηρητές, διοικητικοί, Ενιαίοι σύλλογοι κ.α.) για να φτιαχτεί συντονιστική επιτροπή που θα οργανώσει πρόγραμμα αγώνα για να κλείσουμε τα συγκεκριμένα Μουσεία και να προβούμε και σε άλλες δράσεις και μορφές κινητοποιήσεων. Να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα με τη λήξη της καραντίνας, ώστε να πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις με κορύφωση την περίοδο των εορτών και το καλοκαίρι. Σε κάθε περιοχή να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων για να συντονίζουν τοπικά τον αγώνα.
  • Ενημέρωση όλων των συναδέλφων
  • Η επιτροπή να απευθυνθεί στην ΑΔΕΔΥ, στα κόμματα της Βουλής, στους πολιτιστικούς φορείς, στα ΜΜΕ σε μια καμπάνια ενημέρωσης όλης της Ελληνικής κοινωνίας. Καλώντας τους παράλληλα να βγουν μπροστά στον συντονισμό όλων των κλάδων που αντιμετωπίζουν παρόμοια επίθεση (ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικοποίηση εργασιακώνν σχέσεων). Ο αγώνας πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα όλων των εργαζομένων για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία.
  • Να βγει από την ΠΕΥΦΑ δελτίο τύπου με σαφές μήνυμα προς την Πολιτική ηγεσία ότι προμηνύεται Πάσχα και καλοκαίρι με μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Να ζητήσουμε διαπαραταξιακή συνάντηση.
  • Να βγάλουμε κοινή ανακοίνωση στην ΠΕΥΦΑ οι παρατάξεις οι οποίες συμφωνούμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο της κυβέρνησης και της κ. Μενδώνη

Ταυτόχρονα η ΠΕΥΦΑ πρέπει άμεσα να επεξεργαστεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αγώνα που θα αφορά στα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου. Θα πρέπει να περιλαμβάνει δράσεις και κινητοποιήσεις για όλα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, με κλιμάκωση το Πάσχα και το καλοκαίρι που θα ανοίξει η τουριστική περίοδος, αναπροσαρμόζοντας το ανάλογα και με τις εξελίξεις της πανδημίας. Να δημιουργηθούν απεργιακές επιτροπές των εργαζομένων για να συντονίζουν τοπικά τον αγώνα.

Συγκεκριμένα να αγωνιστούμε για να πετύχουμε:

1. Να συνεχιστεί η καταβολή των δευτερευουσών απολαβών των αρχαιοφυλάκων από τον ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠΑ)
2. νέες προσλήψεις τακτικού προσωπικού
3. τη ρύθμιση του θέματος για την 6η μέρα εργασίας
4. ενιαία ωράρια πανελλαδικά και όχι αλλοπρόσαλλα ωράρια πολλών ταχυτήτων που ποδοπατούν αποφάσεις-κόκκινες γραμμές που είχαμε πάρει σε Γενικά συμβούλια & Συνελεύσεις
5. καθιέρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του κλάδου
6. εφαρμογή του Νόμου 46ο8/2019 που είχε εκδώσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία στον οποίο προβλεπόταν για πρώτη φορά στον κλάδο προκήρυξη, αξιοκρατικά κριτήρια και αντικειμενική διαδικασία για τους Επικεφαλής Γραφείων Φύλαξης αλλά και για τους αρχιφύλακες των Εφορειών στις οποίες συστήνονταν Γραφεία Φύλαξης, όπως και για τους αρχιφύλακες των μεγάλων Μουσείων.
7. Επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα για τους αρχαιοφύλακες
8. Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Όποιος μένει σε λεκτικές διαφωνίες και δεν περνάει σε πράξεις στην ουσία αποκρύπτει, ότι συμφωνεί με την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ. Ας μην ξεχνάμε πως ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Ο αγώνας μας απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία στο ΥΠΠΟΑ είναι σκληρός, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να υποχωρήσει.

Όπως και στο παρελθόν με ενότητα αποτρέψαμε τα σχέδια για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ, έτσι και σήμερα με ενωτικό πνεύμα και αγωνιστική διάθεση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να αναβιώσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να οδηγήσει τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων και την πολιτιστική κληρονομιά σε βαθιά συντηρητική, νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρύθμιση.

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΥΦΑ
Δελνιώτης Ιωάννης
Τσιντώνης Παναγιώτης
Χαρχάλου Κέρκυρα

 

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,

Οι θέσεις του ΑΡΜΕ είναι εκφρασμένες δημόσια, στα συνδικαλιστικά όργανα που είμαστε εκλεγμένοι, στα υπηρεσιακά συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Τις βρίσκετε στον ιστότοπο Νέα Πνύκα: www.neapnyka.gr & στo Facebook στη σελίδα μας Νέα Πνύκα-Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο-ΑΡΜΕ Αρχαιoφυλάκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: