Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για την Απεργία 3 Ιούνη ενάντια στο εργασιακό Νομοσχέδιο

 



Το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στις 13/5 επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις.

Με τον εργασιακό αυτό οδοστρωτήρα επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημαστο ωράριο, στους μισθούς, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Σε συνέχεια των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ από την επομένη των εκλογών αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας που δεινοπαθεί σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, μείωσης εισοδημάτων, επισφάλειας και ανεργίας. Εν μέσω πανδημίας, και περιοριστικών μέτρων, με την πλειονότητα των εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης και υποχρεωτική τηλεργασία, χωρίς τη δυνατότητα συλλογικής διαβούλευσης, δράσης και κινητοποίησης.

Το νομοσχέδιο πλήττει όλους τους εργαζόμενους, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, πλήττει τους ανέργους,  πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα.

  • ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των ήδη εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις
  • Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς
  • θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες
  • καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις
  • συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας
  • πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, με την πρόβλεψη της δυνατότητας απόλυσης των συνδικαλιστών.

Στην πραγματικότητα καταλύεται το δημοκρατικό και κοινωνικό κεκτημένο που κατακτήθηκε με σκληρούς, μακροχρόνιους αγώνες της εργατικής τάξης!

Είναι ένα αυταρχικό, αντικοινωνικό, αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που επιβάλλει εργασιακή ζούγκλα. Αυτό γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί από  την αναγκαία ενσωμάτωση Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Διεθνών Συμβάσεων, όπως για την αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίηση στην εργασία, τις γονικές άδειες, καθώς και την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία.

 ΤΟ ΑΡΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουμε μαζικά στην Απεργία στις 3 Ιούνη για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και συλλογικά και ενωτικά να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Πέμπτη 3 Ιούνη στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00

Εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνθημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ατομικός χρόνος καθίσταται δραματικά επίκαιρο.