Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για το παρουσιολόγιο 7.5.21

 


7.5.2021

 

Στις 28.4.2021 απεστάλει από τον υπηρεσιακό γραμματέα, κ. Αντωνόπουλο, προς τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, έγγραφο βάσει του οποίου, οι Προϊστάμενοι πρέπει να αποστέλλουν καθημερινά έως τις 9:30 π. μ. λεπτομερές παρουσιολόγιο των υπαλλήλων, με επικαιροποίηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, εφόσον προκύπτουν νεώτερα στοιχεία. Επιπρόσθετα στο τέλος του μήνα οφείλουν να ενημερώνουν την αρμόδια Οικονομική υπηρεσία για ενδεχόμενες περικοπές.

Στο έγγραφο δεν γίνεται καμιά αναφορά στην νομοθεσία στην οποία εδράζεται η εντολή, όπως θα άρμοζε στο περίφημο «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης της ΝΔ. Υπενθυμίζουμε,  ότι οι περισσότερες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ υπόκεινται σε έλεγχο είτε μέσω ηλεκτρονικής καρτοσήμανσης, είτε με έλεγχο που ασκούν οι Προϊστάμενοι. Οι τελευταίοι άλλωστε είναι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι βάσει του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα να ελέγχουν το ωράριο των υπαλλήλων. Ακόμη σε ορισμένους κλάδους (π.χ. φύλακες-καθαριστές) γίνεται ήδη προγραμματισμός εργασίας  από τον προηγούμενο μήνα εγγράφως και επικαιροποίησή του κατά τον τρέχοντα μήνα.

Επομένως το έγγραφο αυτό, φανερώνει τουλάχιστον άγνοια στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών και από όλες τις απόψεις καθίσταται ουσιαστικά άκυρο. Η καθημερινή επιτήρηση των υπαλλήλων λεπτό προς λεπτό κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και στην παροχή γρήγορων και αποτελεσματικών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Πόσο μάλλον όταν όλα αυτά τα απαράδεκτα εντέλλονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες που φέρουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας, σε συνθήκες πανδημίας.

Αντίθετα, σε μια επίδειξη δύναμης και αυταρχισμού, αποκαλύπτει την παλαιολιθική νοοτροπία των κυβερνώντων, που ονειρεύονται την αναβίωση ενός αστυνομοκρατούμενου Δημόσιου άλλων εποχών, με τους Προϊσταμένους σε ρόλο χωροφύλακα.

Ζητάμε άμεσα την απόσυρση του απαράδεκτου αυτού εγγράφου. Επιπρόσθετα ζητάμε από την πολιτική ηγεσία αντί να ασχολείται με ήσσονος σημασίας ζητήματα ξανανοίγοντας (;) την συζήτηση περί τεμπέληδων και κοπανατζήδων, που τώρα θα έρθει να ελέγξει με το καθημερινό παρουσιολόγιο – απουσιολόγιο, να ανοίξει το δικό της καθηκοντολόγιο και να πράξει το αυτονόητο καθήκον της για:

  • Την βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ
  • Την ενίσχυση των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Την απλούστευση των διαδικασιών, ώστε να μην προστίθενται συνέχεια κρίκοι στην ατελείωτη γραφειοκρατική αλυσίδα του αναποτελεσματικού «επιτελικού κράτους»