Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Εφάπαξ τέλος...

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το εφάπαξ οδεύει ολοταχώς προς κατάργηση. Δημοσιεύουμε το άρθρο της Εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ (20/6) σύμφωνα με το οποίο θα επέλθουν τόσο μεγάλες μειώσεις που θα ισοδυναμούν με κατάργηση του εφάπαξ.

Τροϊκανό τέλος στο εφάπαξ


Τέλος στα εφάπαξ βάζει η τρόικα από 1η Ιανουαρίου καθώς τελειώνουν τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας.
Η δραστική περικοπή στα εφάπαξ του Δημοσίου (και όσων άλλων Ταμείων Πρόνοιας επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό) έρχεται από την 1.1.2014 ενώ επισπεύδεται κατά 1 εξάμηνο (δηλαδή από τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2014 και όχι από την 1.1.2015) η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, που θα υπολογίζονται με βάση τις ετήσιες εισφορές των «εν ενεργεία».
Τη διπλή ανατροπή προμηνύει το τελεσίγραφο που παρέδωσε τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση η οποία έγινε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της πορείας των οικονομικών των Ταμείων.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας μάλιστα:
• Ανακοίνωσαν ότι στις 31.12.2013 «τελειώνουν» τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ «θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές». Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ. ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των... 5.300 ευρώ, από τις 30.000-40.000 που έχουν φτάσει μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.
• Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ’ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, «εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων». Οι μειώσεις (περί το 20%-30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν με γνώμονα τον «συντελεστή βιωσιμότητας» του κάθε Ταμείου - ΝΠΔΔ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1765 στις 20 Ιουνίου 2013


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου