Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Στο γύψο !


Στο Συμβούλιο της Επικρατείας απεστάλη το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Το Σχέδιο προβλέπει ότι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 δεν θα επιτρέπεται η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας από μικρές συγκεντρώσεις των οποίων το μέγεθος θα κρίνεται από τον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή.

Με ένα Π. Δ/γμα βγαλμένο από τα παλιά, που θα ζήλευε ο Μπάλκος (αλλά και ο Ερντογάν), η συγκυβέρνηση του ΔΝΤ και της ΕΕ, προχωρά ένα ακόμη βήμα στην επιβολή ενός κράτους εκτάκτου ανάγκης. (Θυμίζουμε ότι εχουν προηγηθεί οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι επιστρατεύσεις απεργών). 

Τώρα προσπαθούν να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Έχουν δώσει δείγματα γραφής στην κατεύθυνση αυτή: οι "προληπτικές προσαγωγές" πριν τις μεγάλες απεργίες, οι αύρες και τα συρματοπλέγματα στο Σύνταγμα, οι κλειστοί δρόμοι και σταθμοί του metro, οι εκατοντάδες ασφαλίτες στις γωνίες, ο πρωτοφανής χημικός πόλεμος εναντίον των πολιτών που διαδηλώνουν. 

Με το Σχέδιο Π.Δ., στην ουσία απαγορεύονται οι διαδηλώσεις σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και πιθανόν στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στα Χανιά ...). 

Η πραγματοποίηση συγκέντρωσης θα βρίσκεται στο έλεος της κρίσης του Αστυνομικού Διευθυντή, ο οποίος άγνωστο με ποια κριτήρια θα αποφασίζει αν η συγκέντρωση και η πορεία είναι "μικρή" ή "μεγάλη" με βάση τη "σημασία του δρόμου" για την οικονομική, κοινωνική, τουριστική ζωή της πόλης.

Η συγκυβέρνηση προετοιμάζεται. Γνωρίζει καλύτερα απ' όλους μας πως πίσω από τους ψευτοπανηγυρισμούς της μέλλουσας "ανάκαμψης", τις ενέσεις "αισιοδοξίας" και το λιβάνισμα από τα φιλικά ΜΜΕ, φουσκώνει η οργή του λαού κι αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει θα σαρώσει Μνημόνια, "Τρόϊκες" και συγκυβερνήσεις. Και επιχειρεί να επιβάλλει υγειονομικές ζώνες, να εγκαταστήσει μια νεκρή ζώνη που καμια φωνή διαμαρτυρίας δεν θα επιτρέπεται να υπάρχει, να ακούγεται και να διεκδικεί. 

Οργανώνει και επεκτείνει το νομικό οπλοστάσιο της καταστολής και της κρατικής τρομοκρατίας. Εκπαιδεύει μηχανισμούς και δοκιμάζει σχέδια γενικευμένης καταστολής (π.χ. Ιερισσός). ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ το λαό αλλά και ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ. Υποταγμένη στα πολυποίκιλα συμφέροντα, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον "εχθρό λαό". Εδώ και καιρό η συγκυβέρνηση έχει προσχωρήσει και υλοποιεί την αυταρχική, αντιδημοκρατική, φασιστική ατζέντα της ακροδεξιάς. Κάθε μέρα βυθίζεται πιο βαθιά (αλλά και πιο αποφασιστικά) στην γοητεία της "βελουδινης εκτροπής" για να επιβάλλει το Μνημόνιο και τα μέτρα που το συνοδεύουν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις αντιδραστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις έπαιξαν τόσο ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης, ο οποίος από τον Απρίλιο του περασμένου έτους είχε παρουσιάσει τη δική του πρόταση νόμου, όσο και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, οι οποίες, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, νομιμοποίησαν την καταπάτηση αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος παρουσιαζόμενες ως διαθέσιμες για «δημοκρατικό διάλογο» (διάβαζε παζαρέματα) με διάφορους φορείς.

Ειδικά στην Αθήνα τα σχέδια αυτά συντάσσονται και υπηρετούν τις διάφορες "αναπλάσεις" του ιστορικού κέντρου, που στην ουσία δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πεδίο κερδοσκοπίας πάνω στα ακίνητα και στις χρήσεις γης από το real estate.

Εμείς λέμε ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. Τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν θα μπουν σε "διαβούλευση" με το πηλίκιο.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, το ζήτημα και το αίτημα της δημοκρατίας ξαναγίνεται επίκαιρο. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του δεν πρέπει να επιτρέψει η δημοκρατία να καταστεί κενό γράμμα. Να υπερασπιστούμε την ελευθερία, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά μας. Είναι η στιγμή που σύσσωμος ο δημοκρατικός κόσμος και φυσικά ο κόσμος της Αριστεράς πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασύνταξη του κινήματος, ώστε η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της συγκυβέρνησης να μην μείνει χωρίς απάντηση, να συντριβεί!
Παραθέτουμε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

«Άρθρο 1

Αρμοδιότητα αστυνομικής αρχής επί δημοσίων συναθροίσεων

Στο άρθρο 131 του π.δ. 141/1991 (Α΄ 58) η παράγραφος 2 αναριθμείται σε 3 και προστίθεται παράγραφος 2 ως εξής:

«2. α) Οι συναθροίσεις διεξάγονται κατά τρόπο που δεν διαταράσσεται παρά στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου η οδική κυκλοφορία και η κοινωνικοοικονομική ζωή της πόλης. Σε πόλεις με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων κατοίκων δεν επιτρέπεται η κατάληψη ολόκληρου του οδοστρώματος και η πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από ιδιαίτερα μικρές, σε σχέση με τη σημασία της συγκεκριμένης οδού για την εξυπηρέτηση της οδικής κυκλοφορίας και της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης, συναθροίσεις. Η εκτίμηση περί του ιδιαίτερα μικρού μεγέθους της συνάθροισης και η δυνατότητα περιορισμού της σε μέρος του οδοστρώματος ανήκει στον αρμόδιο Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος εκδίδει σχετική απόφαση την οποία γνωστοποιεί άμεσα στους ενδιαφερομένους. Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι κατ’ αρχάς προφορική και έπεται η έγγραφη διατύπωση και επίδοσή της εντός 24 ωρών. Κατά τη λήψη της προαναφερόμενης απόφασης υποχρεωτικά λαμβάνεται υπόψη ιδίως ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση και η σημασία της συγκεκριμένης οδού για την κυκλοφορία των οχημάτων δημόσιας συγκοινωνίας, την τουριστική κίνηση της περιοχής, την ομαλή πρόσβαση σε αρχαιολογικούς ή ιστορικούς χώρους και την εν γένει εμπορική και οικονομική δραστηριότητα.

β. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για συναθροίσεις και πορείες που εξαγγέλλονται και διοργανώνονται από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή και από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις ή για συναθροίσεις ιστορικού εορτασμού ή επετειακού χαρακτήρα.

γ. Επί παραβάσεων ισχύουν οι κείμενες ποινικές διατάξεις».

Άρθρο 2
Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου