Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

27/9/1941 ΙΔΡΥΘΗΚΕ το Ε.Α.Μ.

 (Το κείμενο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του υπογράφοντος)

Σαν σήμερα, στις 27/9/1941 ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Σ' ένα σπίτι της οδού Ιπποκράτους στην κατεχόμενη Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κ.Κ.Ε., ιδρύθηκε ό,τι ηρωικότερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη ιστορία της χώρας. 
Το ΕΑΜ δεν οργάνωσε μόνο στην αντίσταση κατά των κατακτητών και των συνεργατών τους, δεν έσωσε μόνο το λαό από την πείνα, δεν μόνο  έσωσε τη σοδειά, δεν απέτρεψε μόνο την επιστράτευση. Ο ηρωϊκός ΕΛΑΣ με τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη έδειξαν το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας, της λεβεντιάς, της περηφάνειας, της ελευθερίας. 
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συγκρότησαν  ένα ελεύθερο κράτος μέσα στην υπόδουλη Ελλάδα, με πρωτοποριακούς θεσμούς λαϊκής συμμετοχής και ανέδειξαν μια συνολική διαφορετική πρόταση που ο ελληνικός λαός αγγάλιασε, κράτησε και κρατά ζωντανή στη μνήμη του. 
Αξίζει να θυμηθούμε τη στάση του ελληνικού αστικού κόσμου την ίδια περίοδο: μια μερίδα δραπέτευσε στη Μ. Ανατολή υπό τις εγγυήσεις των Άγγλων για να επανακάμψει αργότερα (Δεκεμβριανά) υπό τη σκέπη των τανκς του Σκόμπυ, μια άλλη μερίδα προσχώρησε στο δοσιλογισμό μετέχοντας στις κατοχικές κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τους Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλο και Ι. Ράλλη, ενώ κάποιοι άλλοι απλά κρύφτηκαν! 
Το Ε.Α.Μ και ο Ε.Λ.Α.Σ. προχώρησαν πέρα από το ζήτημα της απελευθέρωσης. Έθεσαν το κρίσιμο ζήτημα της λαϊκής εξουσίας. Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε.,  έδωσαν τη μάχη αυτή μέχρι τέλους αταλάντευτα. Οι χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης δεν έκλεισαν τα μάτια στα εκτελεστικά αποσπάσματα, έμεινα όρθιοι στα ξερονήσια και για δεκαετίες συνέχισαν, παρά τις διώξεις και την τρομοκρατία της δεξιάς, να παλεύουν και να αγωνίζονται για τα συμφέροντα του λαού.
Το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συμβολίζουν και συμπυκνώνουν τη νικηφόρα εισβολή του λαού μας στο προσκήνιο της ιστορίας. Άνοιξαν ένα ιστορικό ρήγμα που ακόμη και σήμερα, παραμένει ανοικτό και αγεφύρωτο. Γι' αυτό και ακόμη και σήμερα το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ στοιχειώνουν και φοβίζουν την αστική τάξη.
Σήμερα, που ο ελληνικός λαός εξαθλιώνεται από τα μνημόνια, που η ανεξαρτησία και η λαϊκή κυριαρχία καθημερινά βιάζονται και περιορίζονται από την ντόπια και ξένη Τρόϊκα, που η δημοκρατία αναιρείται και ο ναζισμός ξεδιάντροπα σηκώνει κεφάλι, το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ αποτελούν σημείο αναφοράς για την ιστορική μνήμη του λαού μας και οδηγούς για νέους αγώνες

Ακολουθούν κάποια γνωστά αντάρτικα τραγούδια (youtube)
Ο ύμνος του Ε.Α.Μ.
Σαν ατσάλινο τείχος (ΕΛΑΣ)
Ο ύμνος του Ε.Λ.Α.Ν
Του Άρη (με τον Πάνο Τζαβέλλα)
Ο ύμνος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)
Ο ύμνος της Εθνικής Αλληλεγγύης
Εμπρος να τσακίσουμε τυρράνους φασίστες


(Αθήνα, Σεπτ. 2012, Γ. Στ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου