Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ένα email

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ενα email που νομιζουμε οτι εκφράζει σε αρκετά σημεια τους προβληματισμούς και τις σκέψεις ολων μας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει για τον Οργανισμό, έχει συμβάλλει στην ενεργοποίηση ολων μας. Θέλουμε & περιμένουμε την άποψη κάθε συναδέλφου και συναδέλφισσας.



Σε μια απ’ τις γνωστές  ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα, ο χωρικός παραπονιόταν ότι το σπίτι του ήταν μικρό και δεν χωρούσαν όλοι άνετα. Ο Χότζα τον συμβούλεψε να βάλει μέσα όλα τα ζώα και την επόμενη μέρα να ξαναπεράσει και να του πει πως πάνε τα πράγματα. Φυσικά η κατάσταση χειροτέρευσε και ο χωρικός συνέχιζε να παραπονιέται και να γκρινιάζει εντονότερα. Άρχισε μάλιστα να κατηγορεί και το Χότζα ότι τον πήρε στο λαιμό του. Ο σοφός Νασρεντίν τον συμβούλεψε να βγάλει έξω την κατσίκα και να έρθει την επόμενη να του πει πως πάνε τα πράγματα. Ο χωρικός επέστρεψε την άλλη μέρα ικανοποιημένος και είπε στο Χότζα ότι η κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά χάρη στη σοφή συμβουλή του.

 Η μικρή αυτή ιστοριούλα θα μπορούσε να είναι χρήσιμη και διδακτική για όσους πιστεύουν ότι είναι η σωστή στιγμή για να "συνδιαμορφώσουμε" (ποιοι; Και από με ποιες διαδικασίες;) μαζί με την πολιτική ηγεσία έναν "άλλον Οργανισμό". Έναν "σωστό" ή "καλύτερο" Οργανισμό, έναν Οργανισμό «στα μέτρα μας» (Οκ! Όλοι έχουμε δικαίωμα στις αυταπάτες).

Με άλλα λόγια, το "αγνώστου πατρότητας" σχέδιο Οργανισμού, την ευθύνη σύνταξης του οποίου κανένας δεν θέλει να παραδεχτεί, ενώ όλοι το "αποποιούνται", ήρθε και πέτυχε το σκοπό του. Έσπειρε το φόβο και τον πανικό, κατέβασε τον πήχυ των προσδοκιών και πλέον όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν, να συναινέσουν στο "λίγο καλύτερο",  χωρίς αρχές και προαπαιτούμενα.

 Οι "προτάσεις" που ετοιμάζονται (εν αγνοία μας) πυρετωδώς προκειμένου να κατατεθούν από τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων και των Γεν. Διευθύνσεων είναι στην ίδια κατεύθυνση και, ας μην μας κακοφανεί, λιγότερο συνεκτικές από ότι το Σχέδιο Οργανισμού.

Τα "τρικ" και τα "επιχειρήματα" των "ειδικών", των "έξυπνων", των "πονηρών" και των "καλοθελητών" θα γνωρίσουν μεγάλη δόξα παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο και τη νύχτα μέρα - προϋπόθεση να συναντήσουν ευήκοα ώτα και έντονη διάθεση κατανάλωσης κουτόχορτου, το οποίο όχι μόνο παραμένει αφορολόγητο αλλά είναι και επιδοτούμενο από την καλή και αγαθή Συγκυβέρνηση.

 Κι όμως, όλοι (;) αποδέχονται ως δεδομένη τη συγχώνευση του ΥΠΠΟ στο Υπ. Παιδείας και τον υποβιβασμό του σε Γεν. Γραμματεία. Ακόμη και στο κρίσιμο θέμα των Διευθύνσεων Διοικητικού - Οικονομικού, αυτό που αναζητείται είναι μια "πατέντα" για να εξασφαλιστεί τύποις η αυτοτέλειά τους, την ίδια στιγμή που θα έχουν ενταχθεί πλήρως στο γενικό οργανόγραμμα του ΥΠΑΙΘΠΑ. Προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των Διευθύνσεων και των Τμημάτων (ειδικά στις Περιφερειακές Υπηρεσίες), έχοντας αποδεχθεί τη λογική των μειώσεων και μάλιστα σε επίπεδο χειρότερο από όσα προέβλεπε το Σχέδιο «Οργανισμού Γερουλάνου». Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου