Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Οργανισμός-ΤΕΛΙΚΟ, Περιγραμματα θέσεων-ΟΔΗΓΙΕΣ

Δημοσιεύουμε την "τελική" μορφή του νέου Οργανισμού του "ΥΠΠΟ" 
Το αρχείο είναι σε μορφή pdf και σε κάποια εξ αυτών έχουμε κάνει κάποιες επισημάνσεις (σημειώνονται με διαφορετικό χρώμα). Πατήστε εδώ για να ανοιξει το αρχείο
______________________________________________________________________________
Επίσης δημοσιεύουμε δύο κείμενα - οδηγίες για το θέμα των περιγραμμάτων εργασίας.
[Πατήστε εδώ για να ανοιξουν τα αρχεία:   και 2
______________________________________________________________________________

Τα κειμενα δίνουν οδηγίες για το σχεδιασμό (συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων), ωστόσο είναι εξόχως αποκαλυπτικά των στόχων και των προθέσεων. Αν και αρκετά μεγάλα σε έκταση προτρέπουμε κάθε συνάδελφο να τα διαβάσει!

Κάντε "κλικ" για να μεγαλώσει
Σημειώνουμε ότι η διαδικασία βρισκεται σε εξέλιξη (βλ. σχετικό έγγραφο) και απαιτείται η άμεση παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος, όχι μόνο για να λάβει γνώση των "μεθόδων" και των "εξελίξεων", αλλά για να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις για τους εργαζόμενους. 

Από την πλευρά μας επισημαίνουμε τα παρακάτω:

(1) Ο νέος Οργανισμός δεν ειναι σε ισχύ, δηλ. δεν έχει εκδοθεί ακόμη το Προεδρικό Διάταγμα. Αυτό επιτρέπει, ακόμη και τώρα να διεκδικήσουμε να μην ισχύσει. Όσο κι αν ακούγεται "δύσκολο" μπορούμε ακόμη και τώρα να μπλοκάρουμε αυτό τον Οργανισμό. Κάτι τέτοιο όμως προϋποθέτει ότι απέχουμε -ως συνδικαλιστικό κίνημα- από στημένους διαλόγους που δήθεν διαπραγματεύονται, στο όνομα του "ρεαλισμού", το "μικρότερο κακό" ή και τη "συμμετοχή στην επόμενη μέρα". Η αλλαγή του ισχύοντος Οργανισμού δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο ή νέα αντίληψη, ούτε γίνεται για να θεραπεύσει τις ατέλειες ή τις αστοχίες του υφιστάμενου. Γίνεται επειδή απλά το επιβάλλουν τα Μνημόνια και οι Εφαρμοστικοί Νόμοι που έχει υπογράψει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση του ΔΝΤ και της ΕΕ.

(2) Η "νέα δομή" είναι δομή συρρίκνωσης του "ΥΠΠΟ" και ουσιαστικά επιβεβαιώνει την έκπτωσή του σε Γενική Γραμματεία. Πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά τη διεκδίκησή μας για επανασύσταση του ΥΠΠΟ ως αυτόνομου και διακριτού Υπουργείου με ΟΛΕΣ τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το προσωπικό.

(3) Η "προώθηση" του νέου Οργανισμού είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της συγκυβέρνησης. Αν πραγματικά ήταν στα σχέδιά της η ανασύσταση του ΥΠΠΟ στον επικείμενο ανασχηματισμό (που όλο και καθυστερεί...) αφενός δεν θα είχε κανένα νόημα ο "νέος Οργανισμός" (αφού σε μια τετοια περίπτωση πρέπει να αναθεωρηθεί...) κι αφετέρου θα είχαν "παγώσει" τις σχετικές διαδικασίες. Κάτι τέτοιο ΔΕΝ συμβαίνει κι αυτό πρέπει να μας προβληματίζει για τη σοβαρότητα, την εγκυρότητα και τη δεσμευτικότητα όσων διαδίδονται δεξιά κι αριστερά για το θέμα. Κατά τη γνώμη μας επιδιώκουν να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους και να διαχειριστούν το κρίσιμο θέμα με χαμηλό προφίλ παρουσιάζοντάς το τη στιγμή που θα επιλέξουν ως "τελειωμένο".

4) Τα περιγράμματα θέσεων είναι ΚΡΙΣΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, αφού σε επόμενο στάδιο θα πρέπει πάνω σ' αυτά να "κουμπώσουν" οι εργαζόμενοι. Είναι τραγελαφικό αλλά και αποκαλυπτικό των προθέσεων ότι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία των περιγραμμάτων εμπλέκοντας σ' αυτήν άτυπες ομάδες από Τμηματάρχες & Διευθυντές ακόμη και εκείνων που δεν θα υπάρχουν ως δομές στο νέο Οργανισμό.  
Το ζήτημα καθίσταται ακόμη κρισιμότερο δεδομένου ότι μέσα από τα κείμενα αυτά θα προσδιορίζονται και οι ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ των νέων Τμημάτων και Διευθύνσεων.

5) Ο Οργανισμός, η κατάρτιση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, οι αρμοδιότητες των Υπηρεσιών είναι η αφετηρία για να προκύψει, σε επόμενη φάση, προσωπικό που θα κριθεί ότι πλεονάζει και επομένως θα πρέπει να μετακινηθεί ("κινητικότητα" υπό την απειλή της απόλυσης αν δεν δεχθείς τη μετακίνηση στη νέα θεση) ή να απολυθεί (που υποκριτικά ονομάζουν "διαθεσιμότητα").

6) Ολα τα παραπάνω ενισχύονται από δύο διαδικασίες που "τρέχουν" παράλληλα: την (ατομική) αξιολόγηση του προσωπικού και των διαφόρων Υπηρεσιών και την επίτευξη ή μη της περίφημης στοχοθεσίας.

Πρόκειται για μια διαδικασία που έχει έναν και μόνο στόχο: τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα. Πάνω σ' αυτό αναζητούνται διάφορα προσχηματικά επιχειρήματα. Από τη διάλυση του Δημόσιου Τομέα τα "φιλέτα" των αρμοδιοτήτων θα πάνε στους ιδιώτες (ιδιωτικοποιήσεις) και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων θα απολυθεί (είτε με το πρόσχημα της ατομικής αξιολόγησης, είτε γιατί θα χαρακτηριστούν "επίορκοι", είτε γιατί απλά... θα καταργηθεί ή θα "αναδομηθεί" το Τμήμα που δεν έπιασε τη "στοχοθεσία"... κλπ).

(Γ. Στεφ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου