Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ Αρχαιοφυλάκων για συνάντηση με ΓΓ ΥΠΠΟΑ




Α.Ρ.ΜΕ.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΑΥΤΟΝΟΜΗ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
www.neapnyka.gr
apyppo.blogspot.gr




28.9.2019
Ενημέρωση για την συνάντηση  της ΠΕΥΦΑ με Γ.Γ.  ΥΠΠΟΑ

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 28.9.2019 η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΕΥΦΑ με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κ. Διδασκάλου. Η συζήτηση διήρκεσε μισή ώρα χωρίς να δοθεί από πλευράς πολιτικής ηγεσίας χρόνος για διάλογο και τοποθετήσεις,  πλην αυτής του προέδρου.  

Τα θέματα που τέθηκαν από την ΠΕΥΦΑ ήταν τα εξής:

  1.   Μετατροπή των μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΔ
  2.  ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ στα Μουσεί 
  3.  Πλήρωση αυτόνομων γραφείων φύλαξης – αρχιφύλακες
  4. Ωράρια (7ωρη λειτουργία-8ωρη εργασία) 
  5.  Επιτροπή για την ασφάλεια αρχαιολογικών χώρων κ μουσείω
  6. Ταμείο αρχαιολογικών πόρων
  7.  Εξαιρέσιμα κ πέραν του πενθημέρου
Ο ΓΓ για τα ωράρια, το ΤΑΠ και τα  εξαιρέσιμα-πέραν δήλωσε άγνοια, ότι πρέπει πρώτα να ενημερωθεί από τους συνεργάτες του για το θεσμικό πλαίσιο και μετά να αποφασίσει.

Δήλωσε ότι θα δοθεί το επίδομα στους νυχτοφύλακες του ΚΕΛΕΣΣ αλλά αυτή ήταν απόφαση που υλοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε ότι θα διατηρήσει την επιτροπή για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων. Πρόκειται για την επιτροπή που είχε συστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία μετέχει εκπρόσωπος της ΠΕΥΦΑ και η οποία επεξεργάζεται ολοκληρωμένη μελέτη τρωτότητας και σχέδιο ασφάλειας - κανονισμού λειτουργίας για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία σε συνεργασία με το ΚΕΜΕΑ (κέντρο μελετών ασφάλειας που ανήκει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη). Για αρχή έχουν επιλεγεί και επεξεργάζονται τα σχέδια πιλοτικά για τον Αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου και το ΕΑΜ και έχουν ζητηθεί οι προτάσεις της  ΠΕΥΦΑ.

Η ΔΑΚΕ παλαιότερα σε σχετική συνεδρίαση της ΠΕΥΦΑ είχε διαφωνήσει με την πρωτοβουλία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ζητήσει τη μη συμμετοχή του σωματείου στην επιτροπή και είχε χαρακτηρίσει αυθαίρετα το ΚΕΜΕΑ ιδιωτικό φορέα που συνδέεται με εταιρείες Σεκιούριτι και την πιστοποίηση στελεχών ασφάλειας.

Τώρα όμως οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ, σε μια κρίση Αλτσχάιμερ, και ο ΓΓ,  δήλωσαν άγνοια για τη μέχρι τώρα δράση της επιτροπής και τα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης που ήδη υπάρχουν στους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία, επιμένοντας να περιγράφουν μια φανταστική εικόνα απαξίωσης και διάλυσης. Η ΠΕΥΦΑ ωστόσο, δεσμεύθηκε να του τα προσκομίσει ώστε να λάβει γνώση.

Ο ΓΓ Προανήγγειλε σεμινάρια για τους αρχαιοφύλακες όπως αυτά που είχαν γίνει το 2012. Το πλαίσιο που περιέγραψε είναι πανομοιότυπο με αυτό που είχε κατατεθεί επανειλημμένα από τον Τμηματάρχη Φύλαξης και Ασφάλειας για να συμπεριληφθούν στις ετήσιες δράσεις της Δ/νσης Μουσείων και το οποίο η Προϊσταμένη αρχή της Δ/νσης Μουσείων κατ’ εξακολούθηση έως τώρα απέρριπτε. Βέβαια τώρα που άλλαξε η κυβέρνηση μπορεί εγκρίνει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όχι το «άλλο» που εσπευσμένα προώθησε την εβδομάδα των εκλογών προμοτάροντας ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι .

Ο πρόεδρος της ΠΕΥΦΑ αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μητσοτάκη ότι δεν θα προσλάβει συμβασιούχους αρχαιοφύλακες και εξέφρασε το φόβο για σεκιούριτι στα Μουσεία. Η απάντηση του  ΓΓ ΥΠΠΟΑ ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε». Συγκεκριμένα είπε ότι το ΥΠΠΟΑ ήδη θα πάρει συμβασιούχους,  αναφερόμενος στην προκήρυξη των 200 πωλητών! του ΤΑΠ, προκήρυξη που είχε εγκριθεί επίσης επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν βγήκε γιατί προκρίθηκε η λύση της παράτασης σύμβασης ως 31.10.219 στους ήδη εργαζόμενους. Συνέχισε λέγοντας ότι έχει δοθεί εντολή πάρα πολύ γρήγορα να ολοκληρωθούν τα περιγράμματα θέσεων προκειμένου να ενταχθεί το ΥΠΠΟΑ στο σύστημα της κινητικότητας και να πάρει εργαζόμενους από άλλα Υπουργεία. Η διαδικασία της κινητικότητας θυμίζουμε ότι ήταν νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρόμαστε που και σε αυτή την περίπτωση στο κράτος υπάρχει συνέχεια. Όσο και αν προσπαθήσουμε δεν βρίσκουμε σε όσα είπε την διάψευση της  ερώτησης.


Για τα παραπάνω θέματα ο ΓΓΑ υποστήριξε ότι θα υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση με τα σωματεία. Αρχικά αρνήθηκε την παρουσία εκπροσώπων τους στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας, τελικά είπε ότι μπορεί να υπάρξει, αλλά όχι εκπρόσωπος από κάθε κλάδο, αλλά ίσως ένας «φωτεινός παντογνώστης?».

Ο ΓΓ απέφυγε τεχνηέντως (τρις) το θέμα της Πλήρωσης των αυτόνομων γραφείων φύλαξης – αρχιφύλακες και των κριτηρίων. Όταν ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης του έθεσε ξανά το θέμα αν θα τηρήσει το νόμο, αν θα τον αλλάξει ή αν θα κάνει κάτι άλλο και τι είναι αυτό, ρωτούσε διακαώς να μάθει πότε θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο, τι γινόταν πριν και είχε την περιέργεια να μάθει τι συζητούσαμε με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Αφού του λύσαμε όλες οι απορίες υπενθυμίζοντας του ότι τώρα είναι άλλη η κυβέρνηση, τελικά αποδέχθηκε ότι υπάρχει μεν νομοθετικό πλαίσιο και συγκεκριμένη διαδικασία με αξιοκρατικά κριτήρια που όμως είναι πολύ πρόσφατη - δεν έχει σιτέψει μάλλον αρκετά και σε αυτή την περίπτωση δεν θα αδράξει την ευκαιρία να την εμφανίσει ως επιτυχία του. Απάντησε ότι έχει δικαίωμα να ορίσει τους συνεργάτες του και αν τους μετακινεί όπως νομίζει προκειμένου να λειτουργήσει το χάος που παρέλαβε. Απέφυγε φυσικά με επιμέλεια τις λέξεις κριτήρια, αξιοκρατία, νόμοι.

Ζήτησε την συνεργασία των σωματείων για να εφαρμοστεί το πολιτικό τους πρόγραμμα και επανέλαβε πολλές φορές ότι βλέπει τους εργαζόμενους ως συνεργάτες του…

Ζήτησε λοιπόν και την συνεργασία όλων για την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Μουσείων. Πρώτο θα είναι το ΕΑΜ που ομαλά, σιγά-σιγά και με τη βοήθεια όλων θα γίνει ΝΠΔΔ. Αλλά όχι όπως ξέρουμε τα ΝΠΔΔ ως τώρα. ΟΧΙ! Θα’ ναι πολύ καλύτερο και ανώτερο μοντέλο από όσα έχουμε ως τώρα (ΝΜΑ, Πινακοθήκη, ΤΑΠ). Να μην ανησυχούμε, θα δούμε τι καλύτερα που θα λειτουργούν όλα! Θα τα συζητήσουμε όλα στην ώρα τους. Η  ΠΕΥΦΑ απάντησε ότι είναι αντίθετη με την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ. 

Ο ΓΓ Δεν ξέχασε να πλέξει το εγκώμιο των Αρχαιοφυλάκων και να τονίσει την σημασία του κλάδου μας ως βασικού συντελεστή για την εύρυθμη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων κ μουσείων και ανέφερε τα πολύπλευρα καθήκοντά μας, διοικητικά, οικονομικά, ασφάλειας κλπ. Κατέληξε όμως ότι χρειάζεται συζήτηση ώστε να τα επανακαθορίσουμε και εκτεταμένες, ριζικές αλλαγές γιατί ο κλάδος είναι εγκαταλελειμμένος.

Κατανοούμε βέβαια ότι δυσκολεύεται να αποδεχθεί τις σωστές, καίριες και αξιοκρατικές λύσεις που δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και ρύθμισαν το άναρχο επί σειρά ετών (και επί θητείας της σημερινής Υπουργού) κλάδο της Φύλαξης, λύνοντας χρόνια προβλήματα.
Φυσικά η παράταξή μας, με γνώμονα πάντα το συμφέρον του κλάδου και όχι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, όποτε διαφωνούσε με αποφάσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, είχε ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική μέσω ανακοινώσεων της και πρωτοστατούσε στις μορφές αντίδρασης που επέλεγε το σωματείο.

Ωστόσο δεν πρέπει να μηδενίζουμε το έργο που παράχθηκε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, το οποίο ήταν σε θετική κατεύθυνση. 

  •  δημιουργία διοικητικής δομής για τη Φύλαξη  στον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ
  • αυτόνομα γραφεία φύλαξης
  • θεσμοθέτηση αρχιφύλακα
  • αξιοκρατικά κριτήρια πλήρωσης των παραπάνω θέσεων 
  •  καθηκοντολόγιο
  • προσλήψεις 200 μονίμων  αρχαιοφυλάκων
  • τακτοποίηση ένδικων μέσων 
  •  προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων σε βάθος τριετίας, με στόχο την αντικατάσταση των συμβασιούχων με μόνιμο προσωπικό
Καλό θα είναι η Υπουργός και να μην διαφημίζει στον Τύπο (28.8.2019) ως δικές της ιδέες το έργο και την πολιτική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Το σωστό είναι να παράγει πρωτότυπο έργο κι όχι να αντιγράφει κατά πως τη βολεύει και να καπηλεύεται τη δουλειά και την πολιτική βούληση άλλων, την οποία βούληση δεν είχε το σθένος να επιδείξει η ίδια όταν ήταν πολιτική ηγεσία και άφηνε να κακοφορμίζουν χρόνια προβλήματα στον κλάδο της φύλαξης για να παρασιτούν παρηκμασμένες και παρωχημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Ανακεφαλαιώνοντας, στη συνάντηση αυτή ο ΓΓ για τα θέματα 4,6,7 (ωράρια, ΤΑΠ, εξαιρέσιμα-πέραν)δήλωσε άγνοια κα απέφυγε να απαντήσει. Απάντησε στο 5 (επιτροπή) αντιγράφοντας όλο το πολιτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ ως δική του πρωτοβουλία. Απάντησε στο 3 ότι θα κάνει ότι πιστεύει και δεν θα ακολουθήσει το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διέψευσε με την απάντησή του το 3 (σεκιούριτι). Επιβεβαίωσε ξανά την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Μουσείων. 

Και για όλα αυτά ζήτησε να βάλουμε πλάτη οι εργαζόμενοι!

  • Να συναινέσουμε στην ψεύτικη εικόνα της διάλυσης της φύλαξης και της απαξίωσης των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων προκειμένου να γίνει πιο εύπεπτη  η ιδιωτικοποίησή τους.
  • Να συναινέσουμε στην επιστροφή της κανονικότητας της αναξιοκρατίας, της κομματικοποίησης κ του αυταρχισμού.
  • Να βάλουμε μόνοι μας την ταφόπλακα στη κατασυκοφάντηση και ιδιωτικοποίηση του κλάδου της φύλαξης έτσι όπως την απεργάζονται και στην καταστρατήγηση των νόμων και των εργασιακών δικαιωμάτων μας!
Όλα αυτά λοιπόν που οραματίζονται και μας ζητάνε συναίνεση δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν αποτελούν πεδίο διαπραγμάτευσης.

Εδώ και τόσα χρόνια αντιπαλέψαμε τέτοιες απόπειρες πισωγυρίσματος, διάλυσης, συρρίκνωσης  και ιδιωτικοποίησης του κλάδου μας και τις αποτρέψαμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι και η ΠΕΥΦΑ.
Δεν θα το επιτρέψουμε ούτε τώρα!

Η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι μπροστά στους νέους αγώνες!