Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για το 13ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το 13ο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν διεξάγεται σε μια ήρεμη περίοδο, όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν, ότι έχει επιστρέψει στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κανονικότητα και η νομιμότητα. Μια σειρά από ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και τους τελευταίους τρεις μήνες άνοιξαν ακόμα περισσότερα. Είναι σε όλες και όλους μας φανερό, ότι αν επιδιώκουμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος των εργαζομένων, δεν μπορεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ να συνεχίσει στην ίδια γραμμή του παλαιοσυνδικαλισμού, της πελατειοκρατίας και του άκρατου κυβερνητισμού.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τοπίο αναδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων προς όφελος της εργοδοσίας - το παράδειγμα του λεγόμενου αναπτυξιακού νόμου με τις αντεργατικές του ρυθμίσεις είναι πολύ πρόσφατο – και της ομολογημένης από την πλευρά της κυβέρνησης προώθησης σχεδίων που ιδιωτικοποιούν ουσιαστικά το πολιτιστικό αγαθό. Παλαιάς κοπής σχέδια, που έλκουν την καταγωγή τους από την δεκαετία του ‘80 και τον Θατσερικό νεοφιλελευθερισμό της ΤΙΝΑ (Τhere Is No Alternative) ως την μοναδική λύση, που θα εκτοξεύσει τα οικονομικά μεγέθη και θα οδηγήσει στην αυτοχρηματοδότηση του πολιτισμού. Βέβαια δεν μας λένε, που αλλού στην Ευρώπη έχει επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επίσης δεν μας λένε, πως θα ευημερήσουν οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς αυτού του οικονομίστικου μοντέλου.

Ο κόσμος της εργασίας βγαίνει πληγωμένος από την εφαρμογή τριών μνημονίων και με ελαττωμένες κατακτήσεις δεκαετιών. Περικοπές στις συντάξεις, περικοπές στους μισθούς, περικοπές δικαιωμάτων. Είναι αλήθεια, ότι με αγώνες τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σχετική ανάσχεση της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που βλέπουν τα εργασιακά δικαιώματα ως εχθρούς της «ανάπτυξης» κι αποθεώνουν τις επενδύσεις χωρίς όρους και όρια. Η δημόσια συζήτηση για την επένδυση του Ελληνικού ή την ανάπλαση στον Πειραιά αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αντίληψης.

Στο ΥΠΠΟΑ την επόμενη περίοδο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την βασική διχοτομική γραμμή μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου. Είναι πολλοί εκείνοι, που ορέγονται την πλήρη ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, υπηρεσιών του πολιτιστικού τομέα και θα χρησιμοποιήσουν για άλλη μια φορά το πολυφορεμένο επιχείρημα για τον αργό και αντιαναπτυξιακό δημόσιο τομέα και κατά συνέπεια κι εμάς τους εργαζόμενους στον πολιτισμό. 

Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ρωμαλέο συνδικαλιστικό κίνημα κι αντίστοιχα ισχυρά πρωτοβάθμια σωματεία και Ομοσπονδία, που θα σταθεί απέναντι σε όλα αυτά τα σχέδια αναπτύσσοντας το σχέδιο των εργαζομένων για την δημιουργία του νέου μοντέλου πολιτιστικής διαχείρισης με κοινωνικά χαρακτηριστικά, και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τομέα του πολιτισμού.

Αντ’ αυτού αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ υπερακόντισε σε πλείστες όσες περιπτώσεις ακόμα και το γραφείο τύπου του υπουργείου:


  • Έγιναν αλλαγές σε θέσεις αρχιφυλάκων με κατάφωρη παραβίαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου από την πολιτική ηγεσία, με διασυρμό συναδέλφων στα ΜΜΕ και η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ) δεν βρήκε να πει μια κουβέντα
  • Δημοσιεύθηκε σύνθεση του ΚΑΣ κατά παράβαση του Ν. 3028/2002, κι όταν πρωτοβάθμιο σωματείο εντόπισε την παρανομία και ζήτησε την εφαρμογή του Νόμου, κάτι που έπραξε η πολιτική ηγεσία, η ΠΟΕ ΥΠΠΟ επιτέθηκε με δελτίο τύπου στο σωματείο που εντόπισε το σφάλμα!, ξεπερνώντας και τα πιο ακραία όρια κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ό,τι αναγνώρισε μετά από παρέμβαση των εργαζομένων ως λάθος και το διόρθωσε η πολιτική ηγεσία η ΠΟΕ ΥΠΠΟ βιάστηκε να το βρει σωστό.
  • Για την τουλάχιστον ατυχή δήλωση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για ενοικίαση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ανατρέποντας πολιτική δεκαετιών του ελληνικού κράτους από τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για την επιστροφή των γλυπτών, η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ), δεν βρήκε ούτε δυο αράδες να πει.
  • Για την πρωθυπουργική εξαγγελία περί απόσπασης κι επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων από το σταθμό μετρό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη, γεγονός που έχει ξεσηκώσει διεθνείς αντιδράσεις και παρότι υπήρξε σχετικό ψήφισμα από πρωτοβάθμιους συλλόγους του ΥΠΠΟ, αντίστοιχα ούτε λέξη από ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ της στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ
  •  Για την πρόσφατα ψηφισμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που παραχωρεί την χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Αγ. Κοσμά στο Ελληνικό, δημιουργώντας τον πρώτο οιονεί ιδιωτικό αρχαιολογικό χώρο, επίσης ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ στην ΠΟΕ ΥΠΠΟ δεν θεώρησαν σκόπιμο να ενημερώσουν τους συναδέλφους  και να αγωνιστούν για να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ΠΝΠ.
  • Εργολάβος μηνύει συναδέλφους μέλη Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου, γιατί με βάση την εισήγησή τους κηρύχθηκε έκπτωτος από το έργο, ούτε σ’ αυτή την περίπτωση η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ (ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ), θεώρησε σκόπιμο να κινητοποιηθεί.
  •  Πολύ πρόσφατα με αφορμή την πολύκροτη υπόθεση της ταινίας Τζόκερ η πολιτική ηγεσία προτίμησε να κρυφτεί πίσω από συναδέλφους καταγγέλοντάς τους, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι χρειάζονται ψυχολόγο και προανήγγειλε ΕΔΕ, αντί να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί. Αντί να υπάρξει η καταδίκη από πλευράς της ηγεσίας (ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ) της ΠΟΕ ΥΠΠΟ αυτής της πρωτοφανούς κι αντεργατικής συμπεριφοράς, «φρονίμως ποιούσα» άφησε αυτό το καθήκον σε πρωτοβάθμια σωματεία. Πώς να στενοχωρήσει υπουργούς της κυβέρνησης; Καλύτερα να πληρώσουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι…

Ο κατάλογος των περιπτώσεων όπου η ηγεσία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ έπαθε συνδικαλιστική αφωνία υπερασπιζόμενη αδιέξοδες κι επικίνδυνες για τα πολιτιστικά αγαθά και τους εργαζόμενους αποφάσεις είναι μακρύς. 

Η ίδια ηγεσία βέβαια μπερδεύοντας τον ρόλο της και λειτουργώντας την ΠΟΕ ΥΠΠΟ ως παράρτημα της ΔΗΣΥΠ και της ΔΑΚΕ κάνει αρκετή φασαρία, όταν με όχημα τον υπάρχοντα συσχετισμό στην Εκτελεστική Επιτροπή, επιτίθεται μέσω αποφάσεων της Ε.Ε. σε άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις ή πρωτοβάθμιους συλλόγους, που λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων και την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτιστικού αγαθού. 

Η ίδια ηγεσία ΔΗΣΥΠ ΔΑΚΕ γράφει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για να μας πείσει, πως η διαχείριση στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας ήταν ορθή και πως τα ευρήματα των ελέγχων και η άσκηση διώξεων για πέντε κακουργήματα μεταξύ αυτών και της σύστασης εγκληματικής συμμορίας αποτελούν σχέδιο και σκευωρία σκοτεινών κύκλων, που θέλουν να εξολοθρεύσουν κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος

Πρόκειται για την ίδια αδιέξοδη αντίληψη, που οδηγεί τελικά στην απαξίωση των συνδικάτων και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων. Προφανώς ισχύει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά παρόλα αυτά λίγο περισσότερο αυτοσυγκράτηση απ’ όσους είναι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση δεν θα έβλαπτε.

 Οι συνάδελφοι, που βρέθηκαν σε λίστες δανειοδοτούμενων, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν, ότι ποτέ δεν ζήτησαν και πολύ περισσότερο ποτέ δεν έλαβαν δάνειο απαιτούν να λάμψει η αλήθεια και σε αυτή την κατεύθυνση δεσμευόμαστε, ότι θα τους προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια.

Όμως δεν αρκεί για όλους εμάς που έχουμε συμπαραταχθεί στο νέο ενωτικό προοδευτικό εγχείρημα του ΑΡΜΕ να διαπιστώνουμε τις αρρυθμίες του συνδικαλιστικού κινήματος στου ΥΠΠΟΑ. 

Φτιάξαμε το ΑΡΜΕ για να αλλάξουμε το τοπίο να δώσουμε την δυνατότητα να αναπτυχθεί ένα καινούριο ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό σχήμα, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος, μακριά από φαβοριτισμούς και δίκτυα, εξαρτήσεις από πολιτικά ή άλλα συμφέροντα.

Για την επόμενη περίοδο η νέα ΠΟΕ ΥΠΠΟ θα πρέπει να σταθεί θαρραλέα και να διατυπώσει θέση για:


  • Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων μουσείων της χώρας με την μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Πρόκειται για κυβερνητικό σχεδιασμό προάγγελο της πλήρους ιδιωτικοποίησης, αρχικά της διαχείρισης μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας. Αυτονόητα οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟΑ θα βρεθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής με όλα τα πρόσφορα μέσα. Θα απαιτήσουμε την θεσμική θωράκιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να αποτραπεί κάθε σχέδιο άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης
  • Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων πρέπει επιτέλους μετά από διαβούλευση με τους εργαζόμενους να αποκτήσει σύγχρονο Οργανισμό και να στελεχωθεί με τους απαραίτητους εργαζόμενους μέσα από πρόγραμμα προσλήψεων ειδικά σε ειδικότητες, που έχει απόλυτη ανάγκη, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός σύγχρονου δημόσιου πολιτιστικού οργανισμού.
  •  Να εργαστούμε για την εξωστρέφεια και την σύνδεση του πολιτιστικού αγαθού με τις τοπικές κοινωνίες αναδεικνύοντας εκτός των άλλων και τον παιδευτικό ρόλο του πολιτιστικού αγαθού
  • Να αναδείξουμε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας με τρόπο, που δεν θα ακυρώνει τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και δεν θα τα ισοπεδώνει στο όνομα της άναρχης ανάπτυξης κάτω από την πίεση και προς όφελος ποικιλώνυμων ιδιωτικών συμφερόντων, Ιδρυμάτων κλπ
  •  Να εντείνουμε την διεθνή προβολή του συνόλου της πολιτιστικής παραγωγής με συνδυασμένη χρήση όλων των δυνατοτήτων, που μας δίνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες
  • Να εξασφαλίσουμε την ανεξαρτησία των συλλογικών γνωμοδοτικών οργάνων του ΥΠΠΟΑ και την αναβάθμιση του ρόλου τους
  • Να απαιτήσουμε επιτέλους την ενίσχυση της παραγωγής του επιστημονικού έργου και την εξασφάλιση της διεπιστημονικής προσέγγισης μεταξύ υπηρεσιών και κλάδων
  • Να προχωρήσουμε στην θέσπιση οικονομικών ανταλλαγμάτων και κινήτρων και να ζητήσουμε την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις χορηγίες
  • Να διεκδικήσουμε την σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών μας απωλειών που σε πολλές περιπτώσεις έχουν φτάσει το 35% με 40%. Να εφαρμοστεί βαθμολόγιο μισθολόγιο που θα εξασφαλίζει την ανεμπόδιστη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη.
  • Να διεκδικήσουμε μια ενιαία σταθερή σχέση εργασίας, ενάντια στην πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων και τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων στο ΥΠΠΟΑ, με ελαστικές υποαμειβόμενες σχέσεις εργασίας, που ουσιαστικά προσφέρουν προσωρινή μόνο ανακούφιση σ’ εργαζόμενους διαιωνίζοντας τον φαύλο κύκλο της υποαπασχόλησης και της ανεργίας
  • Να αγωνιστούμε για νέες στοχευμένες προσλήψεις, έξω από τους μνημονιακούς περιορισμούς του 1:5 ή στην καλύτερη περίπτωση του 1:1, καθώς όλοι γνωρίζουμε την δραματική υποστελέχωση που υπάρχει στις υπηρεσίες
  • Να ζητήσουμε την σταδιακή αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τον Πολιτισμό αρχής γενομένης από τον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτος με τον διπλασιασμό του σχετικού κονδυλίου.
  • Τέλος δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε να χυθεί άπλετο φως στην σκοτεινή υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας και την διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Μέχρι την εξακρίβωση των καταγγελιών που υπάρχουν κι ερευνώνται αυτή την στιγμή από την Δικαιοσύνη και για το συμφέρον των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος ζητάμε την απομάκρυνση όσων εμπλέκονται από θέσεις ευθύνης. 

Για την επόμενη περίοδο δεν συναινούμε με κανένα τρόπο στο σχέδιο της «εκκαθάρισης εν λειτουργία του φορέα», που ουσιαστικά αποτελεί απόπειρα συγκάλυψης.

Το ΔΣ πρέπει να συνεχίσει το έργο του μέχρι την λήξη της θητείας του και να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κάθαρσης στον φορέα.

Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας πολλές φορές έχουμε διατυπώσει την θέση μας, την επαναλαμβάνουμε:

Το ΤΑΥΥΠΠΟ πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία του:

§  με σαφείς καταστατικούς σκοπούς
§  με εξασφάλιση των εργαζομένων στον φορέα
§  με διαφανή κι επαρκή χρηματοδότηση
§  με όργανο διοίκησης που θα εκλέγεται αδιαμεσολάβητα από τους εργαζόμενους κι όχι από τον εκάστοτε υπουργό
§  με δράσεις που θα απευθύνονται στο σύνολο των συναδέλφων, με όρους λειτουργίας που δεν θα θαμπώνουν την εικόνα του συνδικαλισμού.

Απ΄ όποια θέση κι αν βρεθούμε όσοι συμπαραταχθήκαμε και θα συμπαραταχθούμε στο ενωτικό συλλογικό εγχείρημα του ΑΡΜΕ μετά την λήξη του 13ου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, δεσμευόμαστε, όπως το έχουμε αποδείξει κι αλλού, ότι θα συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τις συλλογικές διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ χωρίς δεσμεύσεις κι εξαρτήσεις, δημιουργώντας το νέο υπόδειγμα συνδικαλιστικής δράσης που σήμερα είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ.