Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση ενιαίου Συλλόγου-Ενημέρωση για το Β/Ν σταθμό

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656
                                                                                                                      
Αθήνα, 16.10./2019
                                                                                                                     
 
Αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων του Ενιαίου Συλλόγου και του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Β/Ν σταθμού, τη Δευτέρα 14/10/2019 προέβη στην κατάθεση υπομνήματος στην υπουργό πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη, και αιτήθηκε συνάντηση, ώστε να υπάρξει ενημέρωση για το μέλλον του βρεφονηπιακού σταθμού. Το ίδιο υπόμνημα παραδόθηκε και στον διευθυντή γραφείου υπουργού κ. Κ. Πλατίτσα.

Είναι αλήθεια, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πολλές δηλώσεις στον τύπο για την συνέχεια της πορείας του φορέα, που μέχρι σήμερα διαχειρίζεται τις τύχες του Β/Ν σταθμού, δηλαδή το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και αυτονόητα κάθε εξέλιξη σχετικά με τον φορέα επηρεάζει το μέλλον του Β/Ν σταθμού καθώς και των εργαζομένων σ΄ αυτό, αλλά και των παιδιών και των γονέων – συναδέλφων που εξυπηρετούνται από τον Β/Ν σταθμό. Θυμίζουμε, ότι ο Βρεφονηπιακός σταθμός, πριν περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, λειτουργούσε κάτω από την αιγίδα του Ενιαίου συλλόγου από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως και την επανίδρυση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του 2002.

Συνοπτικά στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην πολιτική ηγεσία, ζητήθηκε ενημέρωση για έξι σημεία δηλαδή:

1. Την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του Β/Ν σταθμού και πέραν του Ιουνίου 2020

2. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των εργαζομένων σύμφωνα με την σχετική διάταξη του Ν. 4598/2019 σε θέσεις ΙΔΑΧ στο υπουργείο πολιτισμού

3. Την εξασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδότησης για τις ανάγκες το Β/Ν σταθμού για το 2020 με την εγγραφή του σχετικού κονδυλίου στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό

4. Την ολοκλήρωση άμεσα όλων των απαραίτητων ενεργειών για την αντιμετώπιση των αναγκών του Β/Ν σταθμού σε υπηρεσίες και προμήθειες, ώστε να συνεχίσει να προσφέρει τις ίδιες με σήμερα παροχές (τροφή, μεταφορά παιδιών με τα σχολικά, παράλληλη στήριξη παιδιών κλπ.)

5. Να εξασφαλιστεί το σύνολο του ποσού που χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία του Β/Ν σταθμού για το σχολικό έτος 2019 – 2020

6. Να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ώστε να καταβάλλεται επίδομα παιδικού σταθμού για το σύνολο των συναδέλφων ανά την επικράτεια, που δεν ωφελούνται από την λειτουργία του Β/Ν σταθμού στην Αθήνα.

Στην σύντομη συζήτηση με τον διευθυντή γραφείου υπουργού ενημερωθήκαμε εκ νέου, ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας να τεθεί σε καθεστώς «εκκαθάρισης εν λειτουργία» με σκοπό την λύση του φορέα. Στον διάλογο που ακολούθησε σχετικά με την προτεινόμενη λύση για τον Β/Ν σταθμό, διατυπώθηκε ρητά η δέσμευση από την πλευρά του Διευθυντή γραφείου υπουργού, ότι η λειτουργία του σταθμού, παρότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας για ένα έτος θα βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης, είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Παρά ταύτα για τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως την συνέχιση της λειτουργία του Β/Ν και πέραν του Σεπτεμβρίου του 2020, ενημερωθήκαμε, ότι είναι θέμα που θα διευκρινιστεί με την κατάθεση της νομοθετικής ρύθμισης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αντίστοιχα για το ζήτημα της τακτοποίησης των εργαζομένων δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη, καθώς το θέμα βρίσκεται στο ΑΣΕΠ, που εξετάζει την υπόθεση, ενώ ο Διευθυντής του Γρ. Υπουργού τόνισε την ειδική δυσκολία που υπάρχει στην μετάβαση των εργαζομένων από την «ένωση φυσικών προσώπων» στην Κεντρική Διοίκηση. Τέλος διατυπώθηκε η θέση, ότι θα υπάρξει χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στους συναδέλφους, που για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Β/Ν σταθμό.

Τέλος υπήρξε συμφωνία, ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί, όταν κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη η νομοθετική ρύθμιση για το Ταμείο αλληλοβοήθειας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ο Β/Ν σταθμός αποτελεί κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ αλλά κι αλλού στο Δημόσιο κι ευρύτερο Δημόσιο (π.χ. Υπουργείο Παιδείας, Βουλή των Ελλήνων κλπ.). Με την υπερεικοσαετή λειτουργία του εξυπηρετήθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι. Σήμερα είναι καιρός - και ήδη υπάρχει αδικαιολόγητη διαχρονικά καθυστέρηση – να συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία και οι συνάδελφοι εκτός Αθηνών, κι άρα οποιαδήποτε τέτοια ρύθμιση με την χορήγηση επιδόματος είναι καλοδεχούμενη από τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ.
Οποιαδήποτε σκέψη όμως για την παύση της λειτουργίας του Β/Ν σταθμού με την λήξη του σχολικού έτους 2019 – 2020 ή οποιαδήποτε αναστολή στην εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4598/2019 σχετικά με την μεταφορά του παιδικού σταθμού στο αυτοτελές τμήμα παιδικού σταθμού και την τοποθέτηση σε οργανικές θέσεις των εργαζομένων θα αποτελέσουν αρνητική εξέλιξη εις βάρος των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες σε εγρήγορση, ώστε η όποια προεξαγγελθείσα νομοθετική παρέμβαση για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας

• να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ

• να μην επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία του Β/Ν σταθμού και την τακτοποίηση των συναδέλφων εργαζομένων

• τέλος να προβλέπει, όπως είναι και η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ,την χορήγηση επιδόματος παιδικού σταθμού στο σύνολο των συναδέλφων που έχουν τέκνα προσχολικής ηλικίας και δεν εξυπηρετούνται από την λειτουργία του υπάρχοντος Β/Ν σταθμού.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                          Ο Γεν. Γραμματέας
Δέδες Λιώνης                            Στάθης Γκότσης