Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ: το τέλειο έγκλημα 25.10.2021

 


Για άλλη μια φορά η 2η κατά σειρά απόπειρα διενέργειας Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΥΦΑ στις 12.1.021 δεν είχε απαρτία. Πληροφορηθήκαμε από πρόσφατη ανακοίνωση της πλειοψηφούσας, απερχόμενης διοίκησης της ΠΕΥΦΑ ότι εξήγγειλε νέα συνέλευση στην εκπνοή της θητείας της την Δευτέρα 1.11.21.  Εντωμεταξύ όπως αναμενόταν να γίνει, η ΑΔΕΔΥ μας πληροφόρησε ότι το Υπ. Εργασίας δίνει νέα παράταση έως τις 31.12.21.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο και η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΠ σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ το έχει πληροφορηθεί έγκαιρα, αφού ως προνομιακός συνομιλητής της είναι σε θέση να γνωρίζει σε πρώτο χρόνο τις εξελίξεις. Η πλειοψηφία της ΔΗΣΥΠ-ΠΕΥΦΑ και η ΔΗΣΥΠ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με πιθανά ανταλλάγματα ή ξεπληρώνοντας παλιές αμαρτίες, από την πρώτη στιγμή έχει συμφωνήσει να βάλει πλάτη στην ιδιωτικοποίηση των Μουσείων, εις βάρος των εργαζομένων και του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχει  δεσμευτεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο χωρίς να γίνει η παραμικρή διαμαρτυρία από όλους τους εργαζόμενους, που τα Μουσεία είναι η δύναμη και η προμετωπίδα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις! Γι’ αυτό και πρέπει πάση θυσία την κρίσιμη ώρα να μην μπορούν να κάνουν κινητοποιήσεις!

Συνέλαβε λοιπόν και σχεδίασε «το τέλειο έγκλημα», για όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ.

Προσπάθησε να ξεκινήσει από τις αρχές Φθινοπώρου εκλογικές διαδικασίες στα δυο μεγάλα σωματεία του ΥΠΠΟΑ, εργατοτεχνιτών και αρχαιοφυλάκων, τα οποία καθορίζουν την πλειοψηφία στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Οι εργατοτεχνίτες ήδη ψήφισαν την εβδομάδα 18 έως 22.10.21. Κατά τους αρχικούς σχεδιασμούς της ΔΗΣΥΠ η ΠΕΥΦΑ θα είχε εκλογές την εβδομάδα της 28ης Οκτωβρίου. Από την εμπειρία προηγούμενων ετών, μέχρι να μεταφερθούν οι φάκελοι από την επαρχία, να γίνει καταμέτρηση των ψήφων και των σταυρών, κατά το πως βολεύει και τους δικαστικούς αντιπροσώπους και να προκύψει νέο ΔΣ θα έχει φτάσει Δεκέμβριος και το νομοσχέδιο για τα Νομικά πρόσωπα θα έχει ψηφιστεί. Η ΔΗΣΥΠ ΠΕΥΦΑ θα έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις κατά των ΝΠΔΔ, αλλά δεν θα γινόταν με διαλυμένο σωματείο σε εκλογική ακόμη διαδικασία να κάνει την παραμικρή κινητοποίηση. Η ΔΗΣΥΠ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ κατά την προσφιλή της τακτική θα σφύριζε αδιάφορα.  Αλήθεια, πόσο βολικό σχέδιο από όλες τις πλευρές!!!

Μόνη έγνοια της ΔΗΣΥΠ λοιπόν ήταν από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας το 2020η επικοινωνιακή διαχείριση και να είναι «ανήμπορη να αντιδράσει» η ΠΕΥΦΑ την κρίσιμη ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, καθώς και να έχει ήδη  ανανεώσει τη θητεία της μέσω εκλογών για άλλα 3 χρόνια, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία και στην  ΠΕΥΦΑ και στην ΠΟΕ –ΥΠΠΟ το 2022.

Για να μη φανεί η προδοσία της ΔΗΣΥΠ την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο πρέπει πάση θυσία η βούληση των αρχαιοφυλάκων στις κάλπες να έχει εκφραστεί ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ! Αν γίνουν εκλογές στην ΠΕΥΦΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ τρέμει ΤΟ ΜΑΥΡΟ στον ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ!

ΓΙΑΤΙ? Επειδή γνωρίζει κι ας μην το παραδέχεται στους εργαζόμενους ότι η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ θα σημάνει, αλλαγή στις εργασιακές μας σχέσεις, απώλειες δευτερευουσών απολαβών, κυλιόμενο 5νθήμερο, ανάθεση τομέων όπως η φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα, κλπ τον ιδιωτικό τομέα, θα συμπαρασύρει και τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και τελικά θα εξαφανιστεί ο κλάδος  μας σε μια μέρα! Κάποιοι θα το ζήσουν, κάποιοι φροντίζουν από τώρα να’ ναι βολεμένοι, κάποιοι θα έχουν πάρει ήδη σύνταξη!

Τις παραμονές της μητέρας όλων των μαχών για τον κλάδο, η πλειοψηφούσα, απερχόμενη διοίκηση σε ανακοίνωσή της μας διαφωτίζει για άλλη μια φορά η ίδια για τις προτεραιότητές της:  έχει αναγάγει ως επόμενο στόχο και σε ύψιστο διεκδικούμενο δικαίωμα την 6η ημέρα εργασίας!!! Καλό δε λέμε και πάγιο αίτημα αλλά αφήνουμε το γάμο και πάμε για πουρνάρια?

Το ξεπούλημα τους έχει φανεί ξεκάθαρα από την έως τώρα στάση και μη δράση της πλειοψηφούσας, απερχόμενης διοίκησης από τότε που έγινε η πρώτη κυβερνητική εξαγγελία για τα Νομικά πρόσωπα. Το μόνο που έχει να επιδείξει κι αυτό συρόμενη κάτω από την πίεση των συναδέλφων μας και του ΑΡΜΕ είναι η ανάρτηση πανό σε κάποια Μουσεία!

Ας δούμε όμως 1 προς 1 όσα δεν έκανε για τον κλάδο η ΔΗΣΥΠ-ΠΕΥΦΑ,  ενώ όφειλε και μπορούσε, από την πρώτη εξαγγελία για τα νομικά πρόσωπα το 2020:

Δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα στην Γενική Συνέλευση στις 18.2.2020, όταν το ΑΡΜΕ πρότεινε σχέδιο δράσεις και προειδοποιητικές απεργίες τον Μάρτιο και κλιμάκωση μέσα στο καλοκαίρι. Τις καταψήφισαν κι εφησύχαζαν τους συναδέλφους! Θυμίζουμε ότι τότε η πανδημία δεν είχε έρθει καν στη χώρα, και παρόλα αυτά δεν έκριναν το θέμα ως τόσο σοβαρό ώστε να αντιδράσουν με την ισάξια ζέση και σπουδή παρελθόντων ετών βλ. κινητοποιήσεις, δράσεις, απεργίες, κλείσιμο Ακρόπολης & επιλεγμένων χώρων.

Φυσικά δεν αντέδρασαν ούτε:

Από το 2019, έτος που έγινε η εξαγγελία για τα νομικά πρόσωπα αδρανοποίησαν τα όργανα του σωματείου (χωρίς να υπάρχει πανδημία τότε), παρά τις συνεχόμενες αιτήσεις του ΑΡΜΕ για να γίνει ΓΣ και να πάρουμε αποφάσεις. Το ΓΣ της ΠΕΥΦΑ συνεδρίασε από το 2019, στις 28.12.20 & στις 18.2.20 και αυτό μετά από επίμονες ανακοινώσεις του ΑΡΜΕΗ πανδημία δεν αποτελεί δικαιολογία, παρά μόνο άλλοθι αποφυγής, αφού θα μπορούσαμε κάλλιστα να συνεδριάζουμε μέσω τηλεδιασκέψεων, κάτι στο οποίο κατέφυγαν μόνο όταν το χρειάστηκαν για να εξαγγείλουν εκλογικές διαδικασίες το 2021!

Δεν ανταποκρίθηκαν στο Υπόμνημα του ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ενάντια στην μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ που πρότεινε ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων και κινητοποιήσεων αμέσως μόλις έγινε η εξαγγελία.

Δεν απάντησαν καν στην επιστολή –κάλεσμα του ΑΡΜΕ (13.1.21) με την οποία ζητούσαμε να συμμετέχει η ΠΕΥΦΑ στην παραπάνω προσπάθεια αφού πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η ενότητα όλων των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ και ο συντονισμός της δράσης τους.

Απάντησαν αρνητικά (15.1.21) στο κάλεσμα ΟΛΩΝ των πρωτοβάθμιων σωματείων του ΥΠΠΟΑ για κοινό αγώνα κατά της μετατροπής των Μουσείων σε ΝΠΔΔ. Το ΑΡΜΕ συμμετείχε με τα εκλεγμένα μέλη του στο ΓΣ και αυτός ο κοινός αγώνας  κατάφερε πολλά, απώθησε με τη δράση του την Πολιτική ηγεσία σε υπαναχώρηση, αναδίπλωση και καθυστέρηση στην εφαρμογή ως τα σήμερα. Η ΠΕΥΦΑ μόνο ήταν απούσα, αγωνιζόταν μόνη!  Γιατί επέλεξαν να αγνοήσουν το «η ισχύς εν τη ενώσει» ?

Παρά την απόφαση του ΓΣ 28.12.20, μετά από πρόταση του ΑΡΜΕ για κοινές διαπαραταξιακές δράσεις στα Μουσεία δεν προσκληθήκαν οι παρατάξεις ως τώρα σε καμία!

Κι επειδή οι ίδιοι εκπρόσωποι έχουν ράψει πολλά κοστούμια, άλλο για την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και άλλο για την ΠΕΥΦΑ, στις 24.1.20 η ΔΗΣΥΠ στην ΕΕ της Ομοσπονδίας καταψήφισε το σχέδιο δράσης που πρότεινε το ΑΡΜΕ για το α’ εξάμηνο του 2020 που περιελάμβανε προειδοποιητικές απεργιακές κινητοποιήσεις το Πάσχα του 2020 με κλείσιμο Μουσείων και Χώρων και κλιμάκωση το καλοκαίρι. Ενώ στις 11.1.21 η ΔΗΣΥΠ αποχώρησε από το Γενικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου γιατί διαφώνησε με την ημερήσια διάταξη που αφορούσε στην κυβερνητική εξαγγελία για την μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ!!! Αποχώρησε για να μην αναγκαστεί να ψηφίσει ώστε να παρθούν αποφάσεις κινητοποιήσεων ενάντια στη μετατροπή.

Η ΔΥΣΗΠ με τις πράξεις και τις παραλείψεις της γράφει την επιτομή του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο ΥΠΠΟΑ! Τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα και λιβανιστήρια για ιδιοτελείς σκοπούς , βάζουν πλάτη στο ολοκληρωτικό ξεπούλημα των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του αντικειμένου της εργασίας των Αρχαιοφυλάκων.

Η απερχόμενη, πλειοψηφούσα διοίκηση της ΠΕΥΦΑ δεν εξήγγειλε από το 2019 ούτε μια στάση, ούτε μια απεργία για όλα τα παραπάνω, έτσι για την τιμή των όπλων!

Όσο κι αν προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις εξελίξεις, να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα και να περάσει το Μουντζούρη στην παράταξη του ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ η ΔΥΣΗΠ φέρει ακέραια την ευθύνη για το πού οδηγήθηκαν τα πράγματα, καθώς είχε όλα αυτά τα χρόνια την ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ!

Στο ΑΡΜΕ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΩΝ κοιτάμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους κατάματα και ξεκάθαρα δηλώνουμε ότι:

Θα διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων, την τήρηση του καταστατικού  και την προστασία του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν εξελίξεις που θα βάλουν την ΠΕΥΦΑ στον πάγο με την διενέργεια αμφίβολης εγκυρότητας διαδικασιών!

Καλούμε τις άλλες παρατάξεις να τοποθετηθούν τις κρίσιμες αυτές ώρες που διακυβεύονται τόσο σημαντικά θέματα για τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων.

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που αντιλαμβάνονται καλύτερα την κρισιμότητα των στιγμών από την απερχόμενη πλειοψηφούσα διοίκηση να προστατεύσουν το κύρος της ΠΕΥΦΑ, καθώς μπροστά μας έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε που απαιτούν ενότητα, συλλογικότητα, σεβασμό στην δημοκρατία και τις παραδόσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΕ ΝΠΔΔ & ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

 

Οι θέσεις του ΑΡΜΕ είναι εκφρασμένες δημόσια, στα συνδικαλιστικά όργανα που είμαστε εκλεγμένοι, στα υπηρεσιακά συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Τις βρίσκετε στον ιστότοπο Νέα Πνύκα: www.neapnyka.gr & στo Facebook στη σελίδα μας Νέα Πνύκα- Ανεξάρτητο Ριζοσπαστικό Μέτωπο -ΑΡΜΕ Αρχαιoφυλάκων.

 Όλες οι ανακοινώσεις μας ΕΔΩ

 Όλα τα βίντεο με τις δημόσιες τοποθετήσεις μας ΕΔΩ