Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Απολύσεις!

 
Το Μνημόνιο ΙΙΙ, που συνομολόγησε η ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της,  με το ΔΝΤ και την ΕΕ,  φέρνει μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα.

Ήδη οι ΔΕ Διοικητικού , Οικονομικού, Λογιστικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ (κυρίως πρόκειται για κατηγορίες προσωπικού που η σύμβασή τους μετατράπηκε σε αορίστου χρόνου με το ΠΔ 164/2004) απολύονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Η εξαίρεση του ΥΠΠΟ δεν πρέπει να μας εφησυχάζει, στο βαθμό που οι απολύσεις θα συνεχιστούν με ίδιους ή και αυξητικούς ρυθμούς το 2013 και το 2014 και θα διευρυνθούν διαμέσου των νέων Οργανισμών και των "αξιολογήσεων"

Ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ είχαμε εγκαίρως επισημάνει ότι η συγκυβέρνηση διαλύει και συρρικνώνει το δημόσιο τομέα, διαδικασία που έχει δυο παραμέτρους: απολύσεις προσωπικού και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα. Στις απολύσεις προσωπικού είχαμε, επίσης, έγκαιρα επισημάνει ότι το προσωπικό που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εκκαθαρίσεων θα είναι εκείνο που έχει "χαμηλά" τυπικά προσόντα και δεξιότητες και ευαίσθητη-αδύναμη εργασιακή σχέση (αορίστου χρόνου).

Οι απολύσεις μονίμου και αορίστου χρόνου προσωπικού θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Σε επόμενη φάση θα περιλαμβάνουν και το ΥΠΠΟ, αλλά και όλες τις κατηγορίες προσωπικού (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ, ΠΕ), ανεξάρτητα της εργασιακής σχέσης. Οι μηχανισμοί που θα χρησιμοποιηθούν είναι διάφοροι και δρούν αλληλοεπικαλυπτόμενα.

Ενδεικτικά:

1) Νέοι Οργανισμοί (καταργήσεις Διευθύνσεων, Τμημάτων που σημαίνει την κατάργηση των οργανικών θέσεων και την απόλυση όσων τις κατέχουν). Υπενθυμίζουμε ότι οι νέοι οργανισμοί θα είναι συρρικνωμένοι σε σχέση με τους υφιστάμενους μεταξύ 30% (στην "καλυτερη" περίπτωση) και 50%. Η συγκυβέρνηση θα φέρει πολύ σύντομα τους νέους οργανισμούς και δυστυχώς πολλοί σύλλογοι και συνδικάτα έχουν παρασυρθεί (για να χρησιμοποιήσουμε μια αθώα διατύπωση) και συμμετέχουν στις αντιδραστικές αυτές αναδιαρθρώσεις με "θετικές" ή "εναλλακτικές" προτάσεις.

2) Αξιολόγηση προσωπικού. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει την επιλεκτική και κατά περίπτωση απόλυση δεδομένου ότι ως διαδικασία (ποιος αξιολογεί, ποιον αξιολογεί, σε τί τον αξιολογεί) είναι ασαφής, διαβλητή και προσχηματική. Πάνω σ' αυτή τη διαδικασία (και στην ανασφάλεια που θα σπείρει σε όλους τους εργαζόμενους) θα οργιάσει το "ρουσφέτι" και η "υποσχεσιολογία" των μηχανισμών που γνωρίζουν εδώ και χρόνια να υπόσχονται ατομικά στον καθένα την "εξαιρεσή του".

3) Διασταλτική εφαρμογή των πειθαρχικών διατάξεων και διαδικασιών.Ειδικά για κάποιους κλάδους αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές διαθεσιμότητες (π.χ. μηχανικούς)

4) Υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού (επί ποινή απόλυσης) με προσχημα τις υπηρεσιακές ανάγκες του δημοσίου (γενικώς...). Οι μετακινήσεις θα σηματοδοτήσουν αφενός την αδυναμία κάποιων συναδέλφων να πάνε στις νέες θέσεις, λόγω δραματικής μεταβολής του κόστους ζωής (μετακομίσεις, εισητήρια, οικογενειακές υποχρεώσεις) κι αφετέρου θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός διώξεων και φρονηματισμού για όσους αντιστέκονται.αλλά και πειθάρχησης των υπολοίπων.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να επιτρέψουμε να περάσουν οι απολύσεις. Αν σήμερα απολυθούν "αυτοί", αύριο θα απολυθούμε "εμείς". Δεν πρέπει να αφήσουμε αυταπάτες συντεχνιακών λογικών να μας οδηγήσουν στην αδράνεια. Κανένας δεν θα γλιτώσει αν δεν αντισταθούμε όλοι μαζί, τώρα!
ΠΡΕΠΕΙ να υπερασπιστούμε τη δουλειά κάθε συναδέλφου ως δική μας δουλειά.
ΠΡΕΠΕΙ ολοι μαζί να κλείσουμε την πόρτα των απολύσεων που άνοιξε η συγκυβέρνηση.
ΠΡΕΠΕΙ να σταθούμε πραγματικά αλληλέγγυοι σε όλους τους εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα, στους Δήμους, στα διάφορα νομικά πρόσωπα.Κανένας μόνος του στην κρίση. Ολοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε τη συγκυβέρνηση, να επιβάλλουμε την καταγγελία και ακύρωση των μνημονίων της εξαθλίωσης, των απολύσεων, της υποταγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου