Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 
Με διαδικασίες που κουρελιάζουν το Σύνταγμα και πιστοποιούν τη βαθιά μεταλλαγή και έκπτωση της τυπικής αστικής δημοκρατίας δυτικού τύπου προς μια ιδιότυπη κοινοβουλευτική δημοκρατία που μοιάζει να σωρεύει χαρακτηριστικά “κράτους εκτάκτου ανάγκης”, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προχωρά και ολοκληρώνει το θεσμικό – νομοθετικό πλαίσιο εφαρμογής των Μνημονίων. Τα νέα αυτά μέτρα ολοκληρώνουν τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα προτεκτοράτο του ευρωπαϊκού νότου. Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται η συγκυβέρνηση παραδίδει τα "κλειδιά" στην Τρόϊκα και περιορίζεται σε διεκπαιρεωτικό ρόλο. Είναι προφανές ότι βιάζονται να ολοκληρώσουν το μεγάλο φαγοπότι του δημόσιου πλούτου, να λεηλατήσουν τη χώρα.


Τι είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ.1του Συντάγματος: "Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Οι πράξεις αυτές υποβάλλονται στη Βουλή για κύρωση σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 παρ. 1, μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή τους ή μέσα σε 40 ημέρες από τη σύγκληση της Βουλής σε σύνοδο. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι μια άμεση εξουσιοδότηση που παρέχεται στη Διοίκηση. Η εξουσιοδότηση είναι ευρεία, χωρίς (κατ' αρχήν) περιορισμό ως προς το αντικείμενό της.
Τι θα περιλαμβάνει
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αφορά στα ακόλουθα:
  1. Τον Ειδικό Δεσμευμένο Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ο λογαριασμός αυτός εκτός από την περίφημη “δόση” θα τροφοδοτείται και με φορολογικά έσοδα ως μέρος της συνεισφοράς της Ελλάδας για την αποπληρωμή του χρέους. Ο Ειδικός λογαριασμός θα εποπτεύεται από εκπροσώπους της Τρόϊκα.
  2. Εισάγεται η ρήτρα αυτόματης διόρθωσης σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του Μνημονίου Σε κάθε απόκλιση η Τρόϊκα απαιτεί να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο περικοπών από πρωτογενείς δαπάνες (εξαιρουμένων μισθών συντάξεων και επιδομάτων). Η ρήτρα θα επεκτείνεται και σε ότι αφορά τους στόχους των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
  3. Επέκταση και ενίσχυση της εποπτείας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Η επέκταση αφορά στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ και θα περιλαμβάνει: αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων αλλά και Επίτροπο.
  4. Υπαγωγή του Γενικού Γραμματέα Εσόδων (και του προσωπικού του) στον έλεγχο της Τρόϊκα. Ο Γ.Γ. Θα αναφέρεται πρώτα στην Τρόϊκα και μετά στις ελληνικές αρχές.


Ολόκληρη η κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου εδώ (Real.gr)

4 σχόλια:

  1. Σύντροφοι της Αυτόνομης Παρέμβασης στο ΥΠΠΟ (και σωστά επιμένετε να το λέτε και να το γράφετε ΥΠΠΟ) κατ' αρχήν το blog σας ειναι αρκετά καλό και σε επίπεδο ενημέρωσης και σε επίπεδο άποψης.
    Διάβασα καθυστερημένα κάποια κείμενα τα οποία θα έλεγα οτι είναι αναλυτικά και επαρκώς θεωρητικα (π.χ. για τον οργανισμό, για την αξιολόγηση) για μια συνδικαλιστική παράταξη. Χωρίς διάθεση να σας κολακεύσω ανάλογες τοποθετήσεις πρέπει να απαιτηθούν από ολες τις παρατάξεις.
    Μπορεί να εχω επιμέρους διαφωνίες με κάποιες διαπιστώσεις και εκτιμήσεις σας αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνώ.

    Θα σας πρότεινα να δημοσιεύσετε ένα ενδιαφέρον άρθρο του Πέτρου Παπακωσταντίνου. Αν και ανήκει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ η άποψή του για τις τελευταίες εξελίξεις είναι πολύ κοντά σε αυτή του δικού σας άρθρου. Επίσης, το άρθρο του φιλοξενείται στην iskra και άρα νομίζω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το δημοσιεύεσετε. http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10065:koinoniko-anendoto&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

    Εκτός από τα τυπικά συνδικαλιστικά κειμενα χρειάζεται αναλογα τις εξελίξεις να δημοσιεύονται και πιο πολιτικά κειμενα και αναλυσεις.

    Επίσης να δημοσιεύσετε τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ (νομίζω του Δημήτρη Στρατούλη) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει τις απολύσεις και θα αποκαταστήσει τους απολυμένους - εφέδρους.

    Ευχαριστώ. Δημήτρης Κ., από Β. Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα με ρωτούν πολλοί συνάδελφοι τι σημαίνει προτεκτοράτο. Έψαξα λίγο και βρηκα έναν ας πούμε τυπικό ορισμό. Δεν ειναι πολιτικός ορισμός αλλά μια βοηθησει ολους τους συναδέλφους:
    Ο όρος προτεκτοράτο προέρχεται από τη λεξη protectorate (ή protectorat γαλλικά) και σημαίνει το τυπικά ανεξάρτητο κράτος το οποίο όμβς έχει περαχωρήσει σε άλλο ισχυρότερο κράτος το δικαίωμα της προστασίας του ιδίως σε ότι αφορά τις εξωτερικές του σχέσεις, την εθνική και εσωτερική ασφάλεια. Στην περίπτωσή μας έχουμε την επιβολή με σκληρούς & εξευτελιστικούς όρους Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (είχε συμβεί ξανά στην Ελλάδα το 1898), ελέγχου στη Δημόσια Διοίκηση (επιτηρητές στα Υπουργεία και σε θέσεις κλειδιά, που ελέγχουν και αποφασίζουν τελικά για τα κρισιμα ζητήματα). Έχουμε επίσης τη θεσμική παρουσία ενός Γερμανού ονόματι Χούφτελ που λειτουργεί ως επιτηρητής (κάτι σαν Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ελλάδος). Επίσης έχει εγκατασταθεί η Ομάδα Δράσης του Γερμανού «γκαουλάιτερ» Χορστ Ράιχενμπαχ.
    Παράλληλα έχουμε παραγωγή δικαίου με "εξωθεσμικές" διαδικασίες που συνήθως τυπικά έρχονται προς επικύρωση στη Βουλή και έχουν (περίπου) υπερσυνταγματική ισχύ.
    Στην περίπτωσή μας μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει εφαρμογή και ο όρος "Μπανανία" δηλ. πολιτικά ασταθή και "εξαρτώμενα" κράτη, υπό μια οικονομική αποικιοποίηση. Ο όρος προέκυψε από την περίφημη United Fruit Company η οποία κατείχε τεράστιες εκτάσεις γης και εμπορευόταν με αποικιοκρατικούς όρους γεωργικά προϊόντα (φρούτα και ειδικά μπανάνες) στη Λατινική Αμερική.
    Στην περίπτωσή μας δεν έχουμε να κάνουμε με γεωργικά προϊόντα αλλά σίγουρα με πράγματα που έχουν να κάνουν με τη γη (πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ), προκλητικά προνομιακούς όρους για τους ξένους "επενδυτές", πώληση φυσικού πλούτου (ορυκτά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καύσιμο λιγνίτη, νερό κλπ) σε ιδιώτες.
    Ελπίζω να βοήθησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι δύο Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου είναι:
    α) ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ "Δημοσιονομικοί κανόνες και άλλες διατάξεις", Φ.Ε.Κ. 228 τ.Α. 18-11-2012
    β)ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ "Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012" (http://new.topontiki.gr/files/praxiypallhloi1.pdf)
    Σ' αυτη υπάρχουν διάφορες προσθηκες και πρεπει να δουμε αν και ποιους αφορούν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το νέο Μνημόνιο είναι ο Ν.4093/2012" - ΦΕΚ 222/12-11-2012 - τεύχος Α', " Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ..."

      Διαγραφή