Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Θανατηφόρα δόση




 Η περίφημη δόση, που ερχόταν και δεν έφτανε από το καλοκαίρι, θα καταβληθεί . Για να είμαστε ειλικρινείς κανείς δεν αμφέβαλλε ως προς αυτό. Όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα στους πρόσθετους πολιτικούς και οικονομικούς όρους που θα συνόδευαν τη νέα συμφωνία. Και οι όροι είναι σκληροί και επαχθείς. Μπορεί  λοιπόν η συγκυβέρνηση να πανηγυρίζει αλλά για το λαό έρχονται νέες μαύρες μέρες.  

- Η δόση θα καταβληθεί τμηματικά (1+3 δόσεις) και το μεγαλύτερο τμήμα της θα κατευθυνθεί στις τράπεζες και στην πληρωμή τόκων. Δηλαδή τα χρήματα θα επιστρέψουν στους δανειστές κι επιπλέον θα τους επιτρέψει να ελέγξουν τον τραπεζικό τομέα (και μέσω αυτού μεγάλο αριθμό περιουσιακών στοιχείων τους).  Οι επόμενες δόσεις (στις αρχές του 2013) θα εξαρτηθούν από τα νέα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει η συγκυβέρνηση (π.χ. το νέο «άγριο» φορολογικό σύστημα κ.λπ.) αλλά και την υλοποίηση των «70 προαπαιτουμένων» μέτρων

- Η διαχείριση του χρέους παραμένει στον αέρα. Αφενός τίθεται ο στόχος του 124% (ένα αυθαίρετα ορισμένο ποσοστό) σε βάθος χρόνου (2020!) κι αφετέρου οι προσδοκίες για τη μείωσή του βασίζεται σε αστείες και ανεδαφικές υποθέσεις, όπως για παράδειγμα ότι το 2014 η Ελλάδα θα έχει πλεονάσματα της τάξης του 4,5%. Είναι προφανές ότι διανύοντας τον 6ο  χρόνο σε ύφεση αυτά τα πλεονάσματα είναι αδύνατον να προκύψουν ακόμη κι αν λάβουν νέα μέτρα. Τα «φανταστικά» πλεονάσματα μαζί με το 30% από τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα είναι κλειδωμένα στο «Ειδικό Ταμείο» και θα τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΔΝΤ και της ΕΕ.

- Η περίφημη επαναγορά των ομολόγων έως τις 12/12 (δηλαδή εντός των επομένων 10-15 ημερών) αποτελεί μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη διαδικασία και με πολιτικές προεκτάσεις. Το ΔΝΤ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς των ομολόγων. Ακόμη κι αν αυτή ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα βρεθεί μπροστά σε ένα κρίσιμο πρόβλημα διαχείρισης των ομολόγων αυτών (θα τα «καταστρέψει» ρισκάροντας μια πιθανή υποβάθμιση του από την κατηγορία ΑΑΑ; θα τα «χρεώσει»;). Η περίφημη «επαναγορά των ομολόγων» δεν αποκλείεται να αποτελέσει το κύκνειο άσμα των ασφαλιστικών ταμείων.

- Η απόφαση για επιστροφή κερδών της ΕΚΤ από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων και μείωση των επιτοκίων, συνιστούν ομολογία των ληστρικών και τοκογλυφικών όρων δανεισμού της χώρας μέχρι σήμερα.
- Η επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων από το EFSF και των τόκων αυτών δε μειώνουν το μέγεθος του χρέους παρά μόνο λογιστικά. Στην ουσία μεταφέρουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές.

- Στην πραγματικότητα το πρόβλημα του χρέους απλά μετακυλύεται στο μέλλον, εν μέσω λεπτών ισορροπιών μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ. Ως  τότε ο δημόσιος πλούτος και οι υποδομές θα έχουν «ρευστοποιηθεί» - λεηλατηθεί  και ο ελληνικός λαός θα ζει στην απόλυτη εξαθλίωση. 


Διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο εδώ

3 σχόλια:

  1. http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10180:eurogroup-dosi-xreos&catid=62:oik-ergasia&Itemid=186#anakoinosi

    είναι η ανακοινωση του eurogroup μεταφρασμένη στα ελληνικά για να έχουμε όλοι ιδία άποψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με εντυπωσιασε κατι και θελω να το γραψω εδω
    Στο κειμενο λετε για τον κινδυνο υποβαθμισης από το ΑΑΑ
    Το Σάββατο το πρωι στο news.in.gr/economy/article/?aid=1231224616
    διαβασα οτι αυτο εγινε.
    Πραγματικα με εντυπωσιαζει οτι υπάρχουν τοσο ενημερωμενοι & ψαγμενοι συναδελφοι που γραφουν τοσο τεκμηριωμενα.
    Δειχνει οτι ειστε σοβαροι και αυτο πρεπει να μας κανει ολους να διαβαζουμε προσεκτικα οτι γραφετε στο blog για τα θεματα του υπουργειου μας.
    Και παλι μπραβο με εντυπωσιασατε
    Φιλικα
    Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι δεν λετε για την πρόθεση της ΤΡΟΙΚΑΣ να καταργησει του κληρωτούς στο στρατο και να εχουμε μονο επαγγελματικο-μισθοφορικο στρατο;

    Διαβαστε τη γραφει στην εκθεσή της:

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

    Οχι προτεκτοράτο αλλά αποικια θα γινουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή