Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οι επενδυτές πήραν τα βουνά και πάνε στο Τατόι

Την περασμένη βδομάδα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κυρώθηκαν τα μέτρα για τις αποκρατικοποιήσεις. Με άρθρο 3 για τη "βέλτιση και ταχεία αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων, την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων" ανοίγει ο δρόμος για τη λεηλασία των ακινήτων του Δημοσίου.

 Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα νομικά, είναι πρωτοφανές όλα τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα του δημοσίου επί όλων των ακινήτωνπου χρησιμοποιούνται η προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του δημοσίου, των διαφόρων νομικών προσώπων και των δημόσιων επιχειρήσεων να βγαίνουν στο σφυρί. Για να καταλάβουμε τη λεηλασία που ετοιμάζουν, στα πρότυπα της Ανατολικής Γερμανίας και της Ρωσίας επί Γιέλτσιν, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται τα κτίρια των πανεπιστημίων (ΑΕΙ-ΤΕΙ), τα δημαρχεία και τα ορυχεία της ΔΕΗ.

Με τις ρυθμίσεις αυτές θεσμοθετείται όχι απλά η ιδιωτική πολεοδόμηση αλλά επί της ουσίας η ιδιωτική χωροταξία.Είναι χαρακτηριστικό ότι η έγκριση των πολεοδομικών μελετών θα γίνεται με απλή υπουργική απόφαση (κι όχι με Προεδρικό διάταγμα όπως ισχύει σήμερα για τις διοικητικές πράξεις μέσω των οποίων επιχειρείται πολεοδομικός σχεδιασμός) κουρελιάζοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος.

Με απλά λόγια ο "επενδυτής" θα μπορεί να αγοράζει και να αποκτά δικαιώματα δόμησης σε δημόσια γη, να χρησιμοποιεί αποκλειστικά και να διαμορφώνει τον αιγιαλό (επεκτείνοντας ή επαναπροσδιορίζοντας τη φυσική ακτογραμμή) για 99 έτη, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα της κυριότητας, ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ως επικαρπωτής, χρησιμοποιώντας τη γη με βάση δική του (ιδιωτική) πολεοδομική μελέτη. Προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα παραχώρησης παρόχθιας ζώνης για κατασκευή μαρινών σε λίμνες και ποτάμια (!) και η ανέγερση "παραθεριστικών τουριστικών χωριών" σε περιοχές εκτός σχεδίου και σε μικρούς οικισμούς (πρόκειται για μια νέα κατηγορία χρήσης με όρους δόμησης που παραπέμπουν σε εκείνους αστικού κέντρου, χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, χωρίς απόδοση εισφορών σε γή ή χρήμα κλπ).

Οι ρυθμίσεις αυτές που μόνο σε αποικίες μπορούμε να συναντήσουμε ανάλογες, καθιστούν τον Υπουργό Οικονομικών σε "πολεοδόμο" παρακάμπτοντας το ΥΠΕΚΑ και εν τέλει το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρα 43 παρ. 2,  άρθρο 24, παρ. 2) αλλά και την παγιωμένη εδώ και χρόνια νομολογία του ΣτΕ.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό βρίσκεται σε εξέλιξη (με χρονικό ορίζοντα το Μάρτιο του 2013) μια προσπάθεια ξεπουλήματος (πώληση ή leasing) του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου. Η ειδηση προέρχεται από τη διαδικτυακή έκδοση του «Bloomberg Businessweek».  Το κτήμα του Τατοίου βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Δεκέλειας στα ορια του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας
 
Το συγκρότημα του “Τατοϊου” προστατεύεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο (3028/2002) με την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/535/56545/23-10-2003 (ΦΕΚ 1620/Β/3-11-2003). 

Η κήρυξη περιλαμβάνει ".. όλα τα επί μέρους κτίσματα του πρώην Βασιλικού Κτήματος, στο Τατόϊ Αττικής, διότι διαθέτουν αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία, αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, μίας οργανικής ενότητας, μοναδική σε έκταση για τα ελληνικά δεδομένα και είναι συνδεδεμένα με πρόσωπα (πρώην Βασιλική οικογένεια) κρίσιμα για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου". 

Επίσης, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός τόπος  "... το κεντρικό τμήμα του πρώην Βασιλικού Κτήματος Πύλη Βαρυμπόμπης - Κορυφή Λόφου «Μανδριά» - Κάθοδος στο «Ρέμα της Βασιλοπούλας» - Κορυφή του Λόφου, «προβατοκομείο» - Κορυφογραμμή των Λόφων Λιόπεσι - Κιάφα - Κιάφα Θερμή έως την κορυφή της «Μεγάλης Βίγλας» - Υπάρχοντα Ανατολικά όρια του Κτήματος έως τη θέση «Χάνι Κατσιμίδι - Αμαξιτή οδός, έως τη θέση «Πηγή της Πριγκίπισσας Σοφίας» - «Ρέμα της Γκούρας» έως τη θέση «Στρωτό Φελίκι» - Υπάρχοντα Δυτικά όρια του κτήματος. Το τμήμα αυτό του Κτήματος, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο αφ'ενός μεν, με σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αφ' ετέρου δε, με την ιστορικότητα και την αισθητική του Αττικού τοπίου, καθώς συνθέτει ένα χαρακτηριστικό πυρήνα, περιβαλλοντικού φυσικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού συνόλου. Επί πλέον, το τμήμα αυτό περιλαμβάνει κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο".

Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται ρύθμιση (πράξη νομοθετικού περιεχομένου;)  με την οποία θα αίρεται το καθεστώς προστασίας για μεγάλα τμήματα του πρώην βασιλικού κτήματος και θα αποδοθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για “αξιοποίηση”, τροποποιώντας παράλληλα τις χρήσεις γης. 

Ετοιμάζονται να επιτρέψουν την ανέγερση νέων κτιρίων με χρήσεις ξενοδοχείων και ψυχαγωγίας (καζίνο;) και εταιρειών κρασιού (αρκεί να ειναι γαλλικό!)

Έχουν ήδη διαρρεύσει στην πιάτσα του real estate την τιμή εκκίνησης (μόλις 150 εκατ. €), για 23.000 στρέμματα στο όριο του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Για να καλύψουν το ξεπούλημα διαρρέουν ότι θα γίνουν επενδύσεις 25 εκατ. € (σιγά τα ψίχουλα συγκρινόμενα με τις πραγματικές αξίες) καθώς και ότι θα αποκατασταθούν τα κτίρια (έχοντας πλέον νέες χρήσεις). Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί ακόμη και από την οικογένεια των Γλιξμπουργκ (!)

Το “βασιλικό κτήμα” έχει έκταση 47.427 στρέμματα και περιλαμβάνει κτίσματα επώνυμων αρχιτεκτόνων. Τον Μάρτιο του 2003, το Τατόι περιήλθε στην κυριότητα του Δημοσίου, πληρώνοντας (αποζημείωση) 4,6 δις δραχμές στον Γλιξμπουρκ. Είχε προηγηθεί η γνωστή ιστορία με τα κοντέϊνερ επί κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη, όταν η έκπτωτη βασιλική οικογένεια λεηλάτησε σε μια νύχτα, υπό την ανοχή της Κυβέρνησης, τα κινητά αντικείμενα - μνημεία. Τον Ιούνιο του 2007 το ΥΠΠΟ είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να το μετατρέψει σε Μουσείο που θα άνοιγε το 2012. Τώρα το κτήμα βγαίνει οσονούπω στο σφυρί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου