Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Όλα δουλεύουν... ρολόϊ

Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή το επικείμενο πόρισμα των Ιαβέρηδων (διάβαζε Ελεγκτών Δημόσιας Διοικησης) σχετικά με το ωράριο η κατάσταση αντί να εκτονώνεται δείχνει να οδηγείται σε περιπλοκές και όξυνση. Θέλουμε να κάνουμε κάποιες βασικές επισημάνσεις ελπίζοντας ότι θα βοηθήσουν όλους μας να δούμε το ζήτημα με πιο καθαρή ματιά.

1/. Πίσω από την τήρηση του ωραρίου υπάρχει ένα απλό και γνωστό σχέδιο. Το ωράριο είναι το πρόσχημα και ταυτόχρονα ένα βολικό εργαλείο για την συγκυβέρνηση που επιχειρεί να κατασκευάσει μια δεξαμενή "επιόρκων" υπαλλήλων προκειμένου, σε επόμενο στάδιο, αυτό να αποτελέσει το τυπικό επιχείρημα για να θέσει μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε διαθεσιμότητα (δηλ. να απολύσει τους εργαζομένους). Προφανώς τα "πορίσματα" των Ιαβέρηδων της Τρόϊκα θα αξιοποιηθούν και επικοινωνιακά για να χτίσουν το προφίλ του "τεμπέλη", "κοπανατζή" δημόσιου υπαλλήλου. Το έργο αυτό το έχουμε δει να παιζεται εκατοντάδες φορές.

2/. Είναι αδιέξοδη (και πολιτικά λανθασμένη) η προσπάθεια όλα τα προβλήματα (υπαρκτά ή μη) να φορτωθούν είτε στο Διοικητικό, είτε στην Πληροφορική, είτε στο "ρολόι". Αδυναμίες μπορούν να εντοπιστούν σε κάθε Υπηρεσία αλλά είναι κοντόφθαλμο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να φορτώσουμε τα πάντα σε κάποιους άλλους και να... "καθαρίσουμε". Θεωρούμε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε την παγίδα της αλληλοεξόντωσης και της αλληλοκαταγγελίας. Κανένας δεν θα σωθεί δείχνοντας τον διπλανό του.

3/. Το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί σοβαρά (και με επιτυχία για τα συμφέροντα των εργαζομένων) μόνο πολιτικά. Οι ατομικοί δρόμοι, η "καταγγελία" του διπλανού μας, η καχυποψία και η διάσπαση μεταξύ των εργαζομένων είναι βούτυρο στο ψωμί των Ελεγκτών και όχι μόνο... Η ενιαία συλλογική στάση είναι η μόνη που πραγματικά μπορεί να μας προφυλάξει όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο από ίδια ή παρόμοια προβλήματα και κυρίως από δυσμενείς εξελίξεις.

4/. Πρέπει να απαιτήσουμε να πάρει σαφή θέση η πολιτική ηγεσία και να σταματήσει εδώ το κυνήγι μαγισσών. Πρέπει και η πολιτική ηγεσία να καταλάβει ότι καμιά εξέλιξη δεν θα την αφήσει στο απυρόβλητο. Είναι προς όφελος όλων μας να πέσουν οι τόνοι και όποιο θέμα υπάρχει να διευθετηθεί με όρους πολιτικής κι όχι όρους κανιβάλων. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να αποδεχθούμε συμπεριφορές που εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες από διάφορους Προϊσταμένους οι οποίοι συμπεριφέρονται απαξιωτικά (και σε κάποιες περιπτώσεις με απειλές πειθαρχικών διώξεων) σε συναδέλφους για ζητήματα έγκρισης αδειών κλπ. Πρόκειται για απαράδεκτα φαινόμενα, που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.


5/. Είναι προφανές ότι αν και το ζήτημα προέκυψε στην Κεντρική Υπηρεσία (Μπουμπουλίνας) δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Αν συνεχιστεί το κυνήγι μαγισσών, αργά ή γρήγορα όλοι, σε Αθήνα και Περιφέρεια, θα βρεθούν στο στόχαστρο των Ιαβέρηδων του ωραρίου. Προφανώς, με πολυσέλιδες "οδηγίες" που επαναλαμβάνουν τα τυπικά και τα αυτονόητα δεν θα λυθεί κανένα θέμα. Πολύ περισσότερο αν κινούνται σε μια κατεύθυνση "αυστηρής προειδοποίησης" που επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες στους εργαζομένους και στους Προϊσταμένους τους. Με σχέσεις καχυποψίας και αυταρχισμό καμια Υπηρεσία δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

6/. Παρά το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι νιώθουν αμηχανία (ενδεχομένως και ενοχές) πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει μια επιθετική προσέγγιση στο  ζήτημα. Όπως έχουμε ξαναπεί η τυπική τήρηση του ωραρίου ουδόλως συνδέεται με την "απόδοση", την "παραγωγικότητα", την "ποιότητα του έργου" και τη "συνέπεια" των εργαζομένων. Το "ωράριο" είναι εν τέλει ένας ακόμη μηχανισμός ελέγχου και πειθάρχησης των εργαζομένων, εντατικοποίησης της εργασίας, συντριβής της συλλογικότητας που η Διοίκηση θυμάται κάθε φορά που τη συμφέρει (όποτε δεν την συμφέρει απλά ποιεί την νύσσα... ας σκεφτούμε το θέμα των "άτυπων" και απλήρωτων υπερωριών που κατά κόρον υπάρχουν στις διάφορες Υπηρεσίες).

7/. Πρέπει με πολιτικούς όρους (όχι με όρους επαιτείας) να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συνάδελφοι με το θέμα του ωραρίου και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις (π.χ. παιδιά σε σχολεία, προβλήματα υγείας κλπ) και να απαιτήσουμε την επίλυσή τους.

8/. Τέλος, πρέπει το Υπόμνημα, που συντάσσεται με ευθύνη του συνόλου (σχεδόν) των Σωματείων, να αποτελέσει την αφετηρία για μια ενιαία, συλλογική στάση και απάντηση και το θέμα να αντιμετωπιστεί με οριστικό τρόπο από την πολιτική ηγεσία στη βάση της προστασίας των εργαζομένων.


20 σχόλια:

  1. Σωστοί!
    Το πρόβλημα ειναι πολιτικό όχι ατομικό και του μισαώρου. Απολυτα σωστο ότι αυτό γινεται για να φτιαχτουν δεξαμενες υποψηφίων επιόρκων προς απόλυση.
    Δυστυχώς οι συνάδελφοι δεν το βλέπουν έτσι. Οι περισσότεροι κοιτάνε να καλυφθούν ατομικά. Δεν καταλαβαινουν ότι αυτό ειναι προσωρινό. Κρίμα.
    Σαν Αυτονομη Παρέμβαση βαζετε τα πράγματα στη θεση τους και αυτο σας τιμά.
    Το κειμενό σας δεν ειναι λαϊκίστικο. Λέει τα πράγματα οπως έχουν. Το Υπόμνημα δεν λύνει απο μόνο του κανενα θεμα. Μονο αφετηριακά μπορεί να βαλει τη συζήτηση σε μια τάξη
    Και παλι μπραβο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκουστε. Σωστά λετε οτι ειναι πολιτικο το ζητημα
      Αλλα υπάρχουν και παραδειγματα οτι το συστημα καρτοσήμανσης δεν λειτουργει σωστα. Ποιος φταιει γι' αυτο δεν ξερω. Ουτε το Τμήμα Καρτών, ούτε η Δ/νση Πληροφορικής. Γιατί και προσωπικό λειπει και ενημέρωση των εργαζομένων δεν υπάρχει. Με το παλιο συστημα των καρτών βλέπαμε αμεσως αν ειχαμε απόκλιση ή τελος παντων πρόβλημα και το διορθώναμε (π.χ. διωρη).
      Τώρα το συστημα ειναι αόρατο. Δεν ξέρεις. Εκ των υστέρων λένε ότι θα μας δινεται αναλυτική κατάσταση. Αλλά τι αξία θα έχει αν δινεται στο τελος του μήνα; Εκτός αν ισχύσει καποια αλλη ρυθμιση που θα μας αφηνει το περιθώριο να συμπληρώνουμε τα κενά σε επόμενο μήνα.
      Αν ένας μήνας έχει 22 μερες και 8 ωρο τοτε αυτο σημαινει 176 ώρες. Αν σε ένα μήνα εγώ κάνω 170 ώρες και στον επόμενο 182 τοτε να θεωρείται οτι εχω καλύψει το ωράριο.
      Μια άλλη λυση θα ήταν να υπάρχει περιθώριο + ή - 30 λεπτών την μέρα, δηλ. οτι ισχυει παλια που ειχαμε 7 1/2 ωρες ωράριο

      Διαγραφή
  2. Ας είμαστε σοβαροί. Λειπει η σοβαρότητα και η ψυχραιμη φωνη. Προφανώς οπως λετε δεν μπορει να λυθεί το θεμα με το να βγαζουμε λαγους απο το καπέλο. Οσο θυμαμαι ειστε η μονη παράταξη που ειχατε πει οτι το ηλεκτρονικό ρολόι ειναι πρόβλημα. Τώρα ολοι το καταλαβαινουμε.
    Πριν τους επίορκους θα αρχισουν να περικόπτουν μισθους με βαση το δεκάλεπτο ή το μισάωρο. Θα δειτε εκει προβλήματα και ζορια.
    Ασε που θα αρχισει να γινεται κολαση. Θα θες να πας για να παρεις τυρόπιττα και θα ζητάς άδεια! Ειχαν γινει και παλια αυτα
    Το ωράριο δεν αφορά τους πραγματικά κοπανατζήδες. Αυτοί δεν έχουν θέμα και το ξέρουμε ολοι. Και ελάχιστοι ειναι και το έχουν ρυθμισει αυτοί το ζητημα. Το ωράριο αφορά καθενα μας που δεν μπορει για χιλιους λογους να ειναι στο δευτερολεπτο.
    Μπράβο στην Παρέμβαση. Ακουσα και το Γιάννη στο Αμφιθέατρο και τα ειπε καλα όταν ελεγε οτι δεν λυνεται τιποτα με το να θελουμε να πουμε πως για ολα φταιει το ρολοι. Αυτά ειναι χαζά!
    Φταει το ρολόι για ενα 50% ας πουμε. Φταίει και το Διοικητικό ή η Πληροφορική άλλο τόσο. Εμεις; Γιατί δεν βγαινουμε οπως λετε κι εσεις επιθετικά; Επειδη εχουμε μαθει να τα κρυβουμε ολα κατω απο το χαλί και να τα μπαλώνουμε;
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΟΜΩΣ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΘΕΣΗ. ΑΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας δουμε τι θα συμβει και με τον ανασχηματισμό.
      Πολλα θα εξαρτηθούν απο το ποιος θα φυγει και ποιος θα μεινει
      Επισης πολλά θα αλλαζανε αν ξαναγινομασταν αυτονομο ΥΠΠΟ

      Διαγραφή
    2. Οκ, καταλαβαινω οτι αργα η γρηγορα θα παμε σε εκλογες αφού η κυβέρνηση παιρνει το δρομο της κυβέρνησης του ΓΑΠ. Αλλα δεν μπορει να περιμενουμε να πεσει η Κυβέρνηση για να γλιτώσουμε απο το κυνήγι των προς απόλυση. Χρειάζεται να αντιδράσουμε άμεσα.
      Σωστά η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ λεει οτι πρεπει να υπάρξει πολιτική προσεγγιση και λυση στο θεμα. Αυτο πρεπει να καταλαβουμε ΟΛΟΙ. Οχι ο καθενας μονος του και ο Θεός για ολους, γιατί τοτε χαμογελά ο Διάβολος.
      Για μενα η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ σωστά τα θετει στην ανακοινωση που εβαλε. Χρειάζεται ομως τα Σωματεια να κινηθούν όχι μόνο επικοινωνιακά αλλά επί της ουσιας. Το Υπομνημα που κάνουμε δεν λυνει τιποτα. Να πάνε στον Αναπληρωτη Υπουργό και να συζητήσουν το ζητημα σε πολιτική βαση. Αλλιώς δεν θα κλεισει το θεμα. Θα μενει ανοικτό και θα επανέρχεται

      Διαγραφή
    3. H νέα πλειοψηφία ειναι οριακή!
      Η ΔΗΜΑΡ πάει στη γωνια να εξαγνιστεί μηπως και ξαναμπει στη Βουλή και να γινει τσόντα σε επόμενη κυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ολη η ΔΗΜΑΡ; Μάλλον ΟΧΙ. Ενα κομματι της τρέχει ολοταχώς προς το ΠΑΣΟΚ.
      Η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ θα πανε όσο μπορουν να βγαλουν το καλοκαίρι ως τα επόμενα μέτρα και μετά θα ξαναθυμηθουν κανενα Λουκα Παπαδήμο.
      Κερδίζουν χρόνο απλα για να κλεισουν τα κρισιμα και άκρως κερδοφορα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων. Ερχονται ολοι το λενε νεα μετρα πολυ αγρια και εκει θα πουν το γνωστο. Εκλογές. Και να παλι το γνωστο σλογκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας χρεοκοπήσει (εμας τους χρεοκοπημένους), θα μας βγαλει απο το ΕΕ κλπ. Οποτε ψηφιστε μας παλι για να εχετε θεωρητικά ευρώ και ουτε δεκάρα τσακιστή στην τσέπη.

      Διαγραφή
  3. Εχω πολλές φορές μεινει μετά το ωράριο. Φυσικά χωρίς να πληρωθώ και χωρίς καμια αναγνώριση. Λες και ειναι υποχρέωσή μου. Δεν είπα ποτε τελειωσε το ωράριο και γεια. Τωρα ομως το θεμα ειναι οπως το λετε. Θα μαζεψουν θυματα για να τα θυσιάσουν μετα ως επίορκους. Και θα λενε απλά οτι εφαρμοζουν το Νόμο. Μπουρδες. Απλά εφαρμόζουν τα μνημόνια για τις απολυσεις στο δημόσιο. Και αφού δεν βρήκαμε τον αριθμό αρχισαν να ψαχνουν αλλες μεθοδους για να το πετύχουν. Σημερα η καρτα, αυριο οτι δεν θα εχουμε πιασει τη στοχοθεσία, μεθαύριο γιατι δεν θα χωράμε με το ανώτατο όριο στελέχωσης (ακομη το αναζητάμε...).
    Η Αυτονομη Παρέμβαση πρέπει να μιλήσει πιο δυνατά για ολα αυτα. Το περιμένουμε γιατι ειστε σοβαροί και εχετε μια σφαιρική άποψη. Εμενα με ενθουσιάζει το σημείο [6] της ανάρτησης. Ναι, αυτό ειναι το ωράριο! Τα αλλα ειναι απλά κατανάλωση. Το ωράριο ειναι τυπικό αλλά και τελικά ουσιαστικό θεμα αν το δουμε με αυτή τη ματιά.
    Υποθέτω οτι αυτό επρεπε να ειναι η αρχη καθε συζήτησης. Αλλα μπηκαμε στον πειρασμό να λεμε φταιει το ρολοι, φταιει το Διοικητικό, φταιει η διωρη και αλλα τετοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Υπομνηματα δεν λυνουν το θεμα.
    Ας εκτιμηθεί η νομική άποψη που ζητήθηκε (και σωστα) από τους Συλλόγους. Δεν ειναι σωστο να φαγωθουμε μεταξύ μας λέγοντας το γελοιο δεν φταιω εγώ φταιει ο διπλα.
    Να μπει το θεμα του ωραρίου σε νέα βαση! Ετσι θα λυθεί οριστικά.
    Να σταματησει η προσπαθεια να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι με εγκυκλίους οπως η χτεσινή. Οι εργαζόμενοι και οι Προϊστάμενοι δεν εχουν να χωρισουν κατι! Πρέπει να παμε μαζι και να μην κοιταμε να βγαλουμε ο ενας το ματι του αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόβλημα τα Υπομνηματα
      Πρόβλημα η ανακοινωση της Ομοσπονδιας σε καποια σημεια
      Θελει πολιτική αντιμετώπιση το ζητημα οχι τα γνωστα κουκουλώματα.

      Διαγραφή
    2. To ζητημα ειναι λεπτό. Οι ισορροπίες δεν βοηθάνε. ΑΝ υπάρχουν συστηματικοί κοπανατζήδες δεν πρεπει να τους καλύψουμε. Προσοχη: Συστηματικοι κοπανατζήδες που δεν πατάνε ποτε και απλα έχουν ή δεν εχουν οκ την καρτα τους. Τους κοπανατζηδες επί της ουσιας δηλαδή. Αλλα μιση ωρα πανω κατω δεν ειναι συστηματικος κοπανατζης. Ελεος! Εχει χαθεί το μέτρο. Ολοι ειναι εναντιον ολων. Και η κυβερνηση τριβει τα χερια της. Παλι τους εβαλα να φαγωνονται σου λεει.

      Διαγραφή
  5. Το έγγραφο της ΓΓ μειώνει τις διωρες
    (από 8 σε 4). Γιατί; Οχι οτι θα μαθουμε ποτε καποια δικαιολογια αλλα λεμε τωρα. Οι διωρες είναι το προβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορει καποιος να πει ολοκληρωμενα τι αλλαγες φέρνει το έγγραφο - εγκυκλιος της ΓΓ; Ειναι τυπική επαναληψη νομιζω απλά για να ειναι καλυμμένη. Εγώ τα ειπα, εδωσα οδηγίες, το μπαλάκι στους παρακάτω. Εγω έτσι το βλεπω

      Διαγραφή
  6. Έμαθα οτι οι Συλλογοι πήγατε σε Νομικό. Ισχυει; Τι ειπε; Κάποια ενημέρωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι πήγαν. Δεν εχω μαθει περισσοτερα
      Λογικα θα μάθουμε αυτά δεν κρατιονται "μυστικα"
      πλακα κανω βρε... Δεν νομιζω οτι βρεθηκε καποια
      ας πουμε μαγικη συνταγη. Σιγουρα ομως μια νομικη
      γνωμη παντα βοηθά τη σκεψη και τον προσανατολισμο
      όλων μας. Καλά έκαναν και πήγαν. Νομιζω οτι πρε-
      πει να βγει μια ανακοινωση που οσο επιτρέπεται να
      εξηγει δημόσια τι συμπεράσματα εχουμε

      Διαγραφή
  7. Θεωρητικά η Αυτόνομη Παρέμβαση λεει τα σωστά. Έτσι ειναι. Ομως στην πράξη υπάρχει ενα θέμα.

    Σε μια κοινωνια καθημαγμένη, άγρια χτυπημένη απο τη φτώχεια, σε μια κοινωνια εξαθλίωσης, πλήρους υποταγής & εσωστρέφειας, είναι δύσκολο οι εργαζόμενοι να αξιολογήσουν τη σημασια αξιών όπως η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια. Ο έντονος ατομισμός, η απαξιωση των πάντων ειναι η πρώτη συνέπεια που φουσκώνει και μεγαλώνει από τη ρητορική των κυβερνήσεων που τρια χρόνια τώρα στρέφουν τη μια ομάδα εναντίον της αλλης, καλλιεργώντας τα κατώτερα ένστικτα.

    Ετσι μην σας κανει εντύπωση που βλεπετε τετοιες αντιδράσεις με αφορμή το πρόβλημα της καρτοσήμανσης. Αν δεν υπάρξει ενα φρένο στον κατήφορο αυτό, αν δεν υπάρξει η μεγάλη ιστορική ανατροπή σε συντομο χρόνο αυτές οι καταστάσεις και οι συμπεριφορές θα ειναι ο κανόνας σε καθε εκφραση της καθημερινότητας.

    Η Αυτόνομη Παρέμβαση πρέπει λοιπόν να μπει μπροστά, να πείσει και να καλέσει τους εργαζομενους να μπουν μπροστα για τη μεγάλη ανατροπή. Για να νικησει η αξιοπρέπεια και οχι το σκυμμένο κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός - Σωστη!
      Αυτο συμβαινει χωρίς αμφιβολία

      Διαγραφή
  8. Γραψτε κάτι για τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ που εξαιρουνται του δηθεν σχεδίου "εξυγίανσης". Ειναι υποχρέωσή μας να τους συμπαρασταθούμε

    Οσο για το θεμα που εχει ανοιξει με τις καρτες συμφωνω μαζι σας. Ετσι ειναι και ολα τα αλλα ειναι φτηνα κολπακια και παλαιοκομματικές πρακτικές. Να πιέσουμε να παρει σαφη θεση η πολιτική ηγεσία και οχι να βγαζει από πανω της την ευθυνη με εγκυκλίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν βαλανε τα μαγνητικα συστηματα για 1η φορά επί Βενιζέλου νομιζω ειχαμε αντιδράσει και τα ειχαν αποσυρει. Οταν το συστημα πήγε να εφαρμοστει εκ νέου δεν αντιδράσαμε (Οκ! Εξαιρώ την παράταξή σας και θυμαμαι και καποια ανακοινωση του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ που μάλλον ειχε βγει από σας σαν προταση).
    Τωρα ολοι ας ξανασκεφτουμε ποσο μας βοηθησε εκεινο το "ελα μωρέ υπερβολές", "ελα μωρε τι με νοιαζει", "ελα μωρέ θα τα βολέψουμε", "έλα μωρέ τι θα γινει σιγα...".
    Νομιζω οτι πρεπει ολοι μας να κανουμε και την αυτοκριτική μας για το θεμα. Γιατι αφησαμε να γινουν ΠΟΛΛΑ και παντα το βλεπαμε ατομικά και δηθεν "εξυπνα"
    Τωρα αν και εχει χοντρύνει το παιχνιδι με τους επιορκους κλπ δεν ειναι αργα για να αντιδράσουμε ΟΛΟΙ μαζι και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ. Να κατσουν ολες οι Παρατάξεις και να συζητήσουν με βαση αυτά τα σημεια που εβαλε η Παρέμβαση μια ανακοινωση Υπόμνημα στον Αναπλ. Υπουργό και στη ΓΓ. Και να τους ζητήσουν να παρουν ξεκάθαρη θέση κι οχι να νιπτουν τας χειρας τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ εκτιμώ οτι η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εβαλε αυτη την ανακοινωση. Ειναι ειλικρινης και σοβαρή και δεν θελει να χαιδέψει αυτιά κανενός.
      Προφανώς προβληματα υπάρχουν σε ολες τις πλευρές και στο συστημα και στις καρτες και σε μας. Αλλα δεν ειναι σωστο να φορτωνουμε το πολιτικό προβλημα ο ενας στον αλλον. Δεν βγαζει πουθενα.

      Διαγραφή
  10. Στο ζήτημα της καρτοσήμανσης έχουμε όλοι τις ευθύνες μας, όσες βέβαια αναλογούν στον καθένα. Αλλά αυτό που συμβαίνει, και κυρίως αυτό που θα ακολουθήσει, δεν έχει καμία -μα καμία- σχέση με την καρτοσήμανση. Μετά τον ανασχηματισμό το μόνο που μπορεί να προσφέρει η "αναθεμελιωμένη" κυβέρνηση στην αποπροσανατολισμένη κοινωνία, για να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορέσει, δεν είναι panem (ψωμί) αλλά circenses (θεάματα), δηλαδή προγκρόμ δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι που ταυτόχρονα εξυπηρετεί και την απαξίωση του δημοσίου, στο πλαίσιο του βασικού στόχου ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας για "αξιοποίησης" της δημόσιας περιουσίας.
    Η ΕΡΤ μας έδειξε ότι αν το ζήτημα τεθεί σε αυτή τη βάση, υπάρχει η δυνατότητα να κινητοποιηθούν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις για την προάσπιση των δημοσίων αγαθών, στην περίπτωσή μας του Πολιτισμού. Όσοι κινητοποιήθηκαν για την ΕΡΤ, δεν το έκαναν για την ΕΡΤ όπως ήταν, αλλά για την ΕΡΤ όπως θα έπρεπε να είναι. Και η κατάληψη κράτησε ανοιχτή την τηλεόραση, δεν την έκλεισε. Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία; Αν λάβουμε το μήνυμα και αρχίσουμε από τώρα να σχεδιάζουμε τις κινήσεις μας, υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούμε μπροστά από τα γεγονότα και όχι να τα κυνηγάμε. Αλλιώς . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή