Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο Ενιαίος Σύλλογος για τις πρόσφατες μετακινήσεις διευθυντών


ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠ.ΠΟ.
ΑΤΤΙΚΗΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ & ΝΗΣΩΝ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 25, 101.86, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210-38.32.080, FAX: 210-38.32.656
11.2.2020
Την Παρασκευή 7-2-2020 ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την εφαρμογή του «επιτελικού κράτους» δηλώνοντας, ότι με την εκκίνησή του, σηματοδοτείται το τέλος της κομματικής παρέμβασης στα δρώμενα της δημόσιας διοίκησης.
Ατυχώς στο ΥΠΠΟΑ η πολιτική ηγεσία την ίδια μέρα ανακοίνωσε την μετακίνηση της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΥΠΠΟΑ (κ. Αγγελική Σγούρα) στη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης χωρίς κάτι τέτοιο να έχει ζητηθεί από την ίδια, ούτε από τον άλλο Διευθυντή που μετακινείται. Σημειώνουμε ότι και οι δύο Διευθυντές κρίθηκαν και βαθμολογήθηκαν για τις συγκεκριμένες θέσεις όπου σήμερα ευδοκίμως υπηρετούν, με τριετή θητεία από το αρμόδιο Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, όπως προβλέπεται από τον Ν. 4369/16. Να επισημάνουμε επίσης ότι η μετακίνηση γίνεται σε άλλη Γενική Διεύθυνση και σε άλλη Γενική Γραμματεία!
Όποια και να είναι η προσχηματική αιτιολόγηση από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για το συγκεκριμένο γεγονός και ακριβώς λόγω των θεσμοθετημένων κρίσεων που είχαν προηγηθεί, θεωρούμε, ότι πρόκειται για μια
  • ενέργεια που είναι ευθέως αντίθετη στο νόμο περί κρίσεων σε θέσεις ευθύνης
  • παραβιάζει κάθε αρχή χρηστής διοίκησης,
  • γυρίζει την ελληνική δημόσια διοίκηση σε εποχές που θεωρούσαμε, ότι έχουν ξεπεραστεί προ πολλού
  • και τελικά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αλλαγών προσώπων σε θέσεις ευθύνης μη αρεστών, καταφανώς πια, στα μάτια και του πιο καλοπροαίρετου παρατηρητή, στη σημερινή πολιτική ηγεσία.
Με την ενέργειά της αυτή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αμφισβητώντας οποιαδήποτε διαδικασία κρίσης και θεωρώντας, ότι μπορεί να μετακινεί οποιονδήποτε Διευθυντή σε οποιαδήποτε θέση κρίνει ο εκάστοτε Υπουργός, κάνοντας μια αυθαίρετη ερμηνεία του άρθρου 66 του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα (το οποίο επικαλείται μάλιστα στην σχετική Υπουργική Απόφαση).
Καλούμε τους λοιπούς πρωτοβάθμιους συλλόγους του ΥΠΠΟΑ, την ΠΟΕ ΥΠΠΟ αλλά και την ΑΔΕΔΥ αφού ενημερωθούν να πάρουν θέση για το σύνολο των αυθαίρετων καρατομήσεων – μετακινήσεων που υφίστανται οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες στο ΥΠΠΟΑ, ώστε να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι απέναντι σε κάθε είδους εκφοβιστικές πρακτικές.
Καλούμε επίσης την πολιτική ηγεσία, από την οποία ζητάμε εκ νέου επείγουσα συνάντηση για το θέμα αυτό, να αντιληφθεί τις ευθύνες της έναντι των εργαζομένων και έστω και τώρα, να ανακαλέσει κάθε άδικη απόφαση εις βάρος των υπαλλήλων που απλώς εκτέλεσαν τα καθήκοντά τους με κατά κοινή ομολογία άψογο τρόπο.
Η αξιοκρατία και η διαφάνεια στην Δημόσια Διοίκηση αποτελούν ένα από τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, και σε αυτή την κατεύθυνση βρισκόταν διαχρονικά οι προτάσεις μας. Το ίδιο ακριβώς υπερασπιζόμαστε συλλογικά σήμερα και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και στο μέλλον.