Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

39 χρόνια μετά, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Μ.Μ. ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


Το Νοέμβρη του 73 μια ρωγμή άνοιξε στην ιστορία. Μια ρωγμή που όσο κι αν θέλουν να τη σφραγίσουν, να τη διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη παραμένει ανοικτή, παραδειγματίζει και προστάζει. Η εξέγερση του Νοέμβρη, η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η στιγμή που ο χρόνος συμπυκνώθηκε κι αντάμωσαν οι ηρωϊκοί ΕΛΑΣίτες, οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού, οι αλύγιστοι εξόριστοι, η γενιά του 114... Ήταν η στιγμή που η "άλλη αριστερά" βγήκε μπροστά, αψήφισε τους συσχετισμούς και φώτισε το πυκνό σκοτάδι με τη φλόγα της λεφτεριάς και της δημοκρατίας. Ήταν η στιγμή που άνθισε το όμορφο λουλούδι της λεφτεριάς, η στιγμή που θα αποδεικνύει για πάντα ότι Ο ΛΑΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΟΡΕΙ!

 39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, το σύνθημα που έχει περάσει στις καρδιές και στα χείλη όλων μας παραμένει δραματικά επίκαιρο: ψωμί - παιδεία - ελευθερία. Σήμερα που τα μνημόνια οδηγούν το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, σήμερα που το κοινωνικό κράτος διαλύεται, σήμερα που η τυπική αστική δημοκρατία εκπίπτει σταδιακά σ' ενα αυταρχικό καθεστώς "εκτάκτου ανάγκης", σήμερα που οι υμνητές της Χούντας, οι βασανιστές, οι φασίστες της Χ.Α. σηκώνουν το κεφάλι, η εξέγερση του Νοέμβρη είναι επίκαιρη και μας δείχνει το δρόμο.

Μας δείχνει το δρόμο για την ανατροπή της συγκυβέρνησης, την καταγγελία και ακύρωση των Μνημονίων. Κάποιες φωνές βρυκολακιάζουν... Τότε καλούσαν σε "αυτοσυγκράτηση" και αποδοχή της "φιλελευθεροποίησης του Μαρκεζίνη", σε "ρεαλισμό". Διαπίστωναν ότι οι "συνθήκες δεν ήταν ώριμες". Σήμερα καλούν το λαό να κάνει "υπομονή", παρουσιάζουν το μνημόνιο ως το "αναγκαίο κακό", ανακαλύπτουν και πάλι την "ανωριμότητα του κινήματος". Η ιστορία τότε τους διέψευσε. Σήμερα, η ιστορία μας καλεί να τους διαψεύσουμε και πάλι.

Όπως τότε έτσι και σήμερα συγκρούονται δυο κόσμοι, δυο αντιλήψεις: της υποταγής, του συμβιβασμού και της αντίστασης, της εξέγερσης. Της Ο λαός μας διάλεξε το δρόμο του αγώνα, της τιμής, της αξιοπρέπειας. Πάλεψε για την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, τη δημοκρατία. Βροντοφώναξε να φύγουν οι Αμερικάνοι. Σήμερα που η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα προτεκτοράτο του Ευρωπαϊκού Νότου το αίτημα της ανεξαρτησίας ξαναγίνεται δραματικά επίκαιρο και αποκτά νέο περιεχόμενο. 

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια κοινωνία της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Διαφυλάσσουμε την ιστορία από την αναθεώρηση, την παραχάραξη. Διασώζουμε και μεταδίδουμε την ιστορική μνήμη: ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.
(Ιάκωβος Καμπανέλης, Το μεγάλο μας τσίρκο)

(Γ. Στ., 16/11/2012)

Η Κεντρική Ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης είναι εδω

1 σχόλιο:

  1. Μερικές επισημάνσεις:
    1) Οι ανακοινώσεις της Παρέμβασης να στέλνονται και με φαξ. Ειναι σημαντικό.
    2) Ο Ενιαίος Συλλογος τελικά δεν ειχε πανό και παρουσία στην Πορεία (δεν λέω για ατομικές συμμετοχές ήταν πολλοί συνάδελφοι στην πορεια κυρίως στα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και στου ΣΥΡΙΖΑ).
    3) Ουσιαστικά η συμμετοχή στην πορεία είχε απαγορευτεί. Όλοι οι δρόμοι προς το κέντρο ήταν κλειστοί και το ιδιο για το σύνολο σχεδόν του metro. Η αστυνομία απαγόρευσε κομψά μεν αποτελεσματικά δε την πορεία.
    4) Μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας στο μπλοκ των αντεξουσιαστών. Χωρίς να θελω να υπερβάλω το ζωντανό νεανικό κομματι της πορείας ήταν κυρίως εκεί.
    5) Θετικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτεί σταδιακά τα μπλοκ και την παρουσία του. Βοηθά πολύ το γεγονός ότι φτιάχνονται οργανωσεις σε επίπεδο γειτονιάς. Η γειτονιά είναι ο κρισιμότερος κρίκος στην αλυσίδα για καλες κινητοποιήσεις.
    6) Απίστευτη για ακόμη μια φορά η προκλητική και εμφανής παρουσία χαφιέδων (αστυνομικών με πολιτικά). Θλιβερό ότι πρόκειται για νέα παιδιά. Επίσης κατι πρέπει να γινει με ολους αυτούς που με μια καμερα η φωτογραφική μηχανη τραβανε τους παντες και τα παντα. Ειναι εμφανέστατο ότι η αστυνομια καταγράφει ηλεκτρονικά τους διαδηλωτές και τους φακελώνει!
    7) Δεν ειδα (μου ξέφυγε;) κανένα πανό ή καμια παρουσία από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ. Κρύβονταν ή απλά αναθεωρούν και τη συμβολική παρουσία τους στο Πολυτεχνείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή