Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

6/12/2008

Στις 6-12-2008 ο αστυνομικός Κορκονέας δολοφονεί στα Εξάρχεια το μαθητή ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ, προσθέτοντας μια ακόμη δολοφονία στο μακρύ κατάλογο, δίπλα στον Πέτρουλα (1965), στον Σιδέρη Ισιδωρόπουλο (1976, ο 1ος νεκρός της μεταπολίτευσης), στον Κουμή, στην Κανελλοπούλου (1980, απαγορευμένη πορεία του Πολυτεχνείου), στον Καλτεζά (17/11/1985) αλλά και στον Τεμπονέρα που δολοφονήθηκε από τις ομάδες κρούσης της δεξιάς (ΟΝΝΕΔ) στην Πάτρα το 1991.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια και μεσολάβησαν πολλά. 

Ο Δεκέμβρης του 2008 έμοιαζε να πιάνει το κόκκινο νήμα από το Δεκέμβρη του ΄44, να αναδεικνύει σε πρωταγωνιστή της ιστορίας το λαό που αντιστέκεται, που παλεύει, που αψηφά την κρατική τρομοκρατία. 

Ότι ακολούθησε τα επόμενα χρόνια ίσως κάνει πολλούς να σκεφτούν ότι ο Δεκέμβρης εκείνος ήρθε πρόωρα. Ας μην γελιόμαστε: όσο κι αν προσπαθούν κόμματα και ΜΜΕ δεν πρόκειται να διαγράψουν τη συλλογική μνήμη. Ο λαός μας κρατά τη φλόγα αναμμένη και συνεχίζει τον αγώνα, για την ανατροπή.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη ήταν ο αγώνας για το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο, στην ελπίδα. Ηταν η σύγκρουση της αξιοπρέπειας με την υποταγή, της ελευθερίας με το φόβο. Ήταν ταυτόχρονα και προφητική: "Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες. Ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες".

Σήμερα, που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  επιτίθεται στον κόσμο της ζωντανής εργασίας, που οδηγεί τη νεολαία στην απόγνωση, που διαλύει κάθε εκδοχή κοινωνικού κράτους, που ξεπουλά τις υποδομές και τους φυσικούς πόρους δηλ. την περιουσία του λαού μας, που τρομοκρατεί κάθε αγωνιστική κινητοποίηση με χημικά, αύρες, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς, ο αγώνας για την ανατροπή είναι μονόδρομος και καθηκον για κάθε δημοκρατικό, για κάθε ελεύθερο πολίτη. 

Είναι ο αγώνας για την καταγγελία - ακύρωση των Μνημονίων και των εφαμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν, ο αγώνας για να ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, δημοκρατία. Είναι ο αγώνας για να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Ελλάδα σε προτεκτοράτο, σε μία χώρα υπό την πολιτική και την οικονομική κηδεμονία του ΔΝΤ και της ΕΕ. 

Δεν χρειαζόμαστε πλέον "αφορμές". Οι μεγάλες διαδηλώσεις του λαού μας στις πλατείες και στους δρόμους, οι απεργιακές κινητοποιήσεις πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, να εξελιχθούν σε ένα ορμητικό ποτάμι πολιτικής διαμαρτυρίας και ανυπακοής που θα τους σαρώσει. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Όλοι και όλες στις διαδηλώσεις 11.00 και 17.00 στην Αθήνα στα Προπύλαια, και στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Να τους κάνουμε παρελθόν!
(Γ. Στεφ.)


(Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ)

5 σχόλια:

  1. Μικρή η συμμετοχή του κοσμου στην απογευματινή πορεία και κυρίως μόνο απο νεολαία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αλήθεια οτι η συμμετοχή ήταν κατώτερη της σημασίας και της συγκυρίας. Βέβαια πρέπει να συνεκτιμήσουμε αν ενισχύουν τη μαζικότητα των διαδηλώσεων οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις "πρωί" και "βράδυ". Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη τις δυσκολίες πρόσβασης με τη γνωστή τακτική να κλείνει το metro συντελώντας στην καλλιέργεια ενός κλίματος τρομοκρατίας και αποτροπής συμμετοχής.
      Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή της νεολαίας είναι θετικό στοιχείο. Η νεολαία το προηγούμενο διάστημα στις εργατικές κινητοποιήσεις - απεργίες δεν έδωσε το στίγμα της παρουσίας που περιμέναμε ολοι. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια φαίνεται, παρά τις εξαιρέσεις, να βρίσκονται σ' ενα διαφορετικό "ρυθμό".
      Αξίζει επίσης να σκεφτούμε πάνω στις μεθόδους καταστολής. Το τελευταίο διάστημα ακόμη ήδη από τις απεργίες ΑΔΕΔΥ/ΓΣΕΕ έχουμε μια κλιμάκωση της καταστολής. Ενδεικτικά: υπάρχουν πλέον οι αύρες νερού και "συμμετέχουν", το στενάκι που οδηγεί από τη Σταδίου στη Μεγ. Βρετανία (Bασ. Γεωργίου Α) έχει καταληφθεί από τις δυνάμεις καταστολής "προληπτικά" απαγορεύοντας ουσιαστικά την πρόσβαση. Επίσης, πριν από κάθε μεγάλη διαδήλωση πλημμυρίζει η πόλη από ασφαλίτες οι οποίοι χωρίς διάθεση να "κρυφτούν" παραμένουν σε μπουλούκια σε διάφορα σημεία με σκοπό τι άραγε; Τέλος, ας σημειωθεί ότι όλες οι διαδηλώσεις φωτογραφίζονται και κινηματογραφούνται συστηματικά από την αστυνομία προφανώς στην προσπάθεια επικαιροποίησης αρχείων ("φάκελοι"). Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίζουν ΟΛΟΥΣ μας.

      Χτες, για να επανέλθω, απουσίαζαν και τα Σωματεία. Όχι ότι αυτό θα εξασφάλιζε τη μαζικότητα της συγκέντρωσης αλλά ασφαλώς θα έδινε ευρύτερη πολιτική και κοινωνική βάση και διάσταση.

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνουμε. Αλλά βαζεις πιο γενικά πράγματα. Σωστά αλλά οχι μονο για τα χτεσινα. Γενικά ισχύουν. Χτες το κλίμα πήγε να το δώσει η ΝΔ με την ανακοινωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά νομιζω οτι δεν της βγηκε. Ο κόσμος έχει πια καταλαβει τι συμβαινει αφου εχει εμπειρια στις διαδηλώσεις και πως παιζει η αστυνομια από το Συνταγμα και τις πλατείες. Τωρα για τις αυρες και τα κάγκελα και ολα αυτα εγω νομιζω οτι οσο χειροτερευει η φτωχεια τοσο περισσοτερο θα τα βλέπουμε. Ειπαμε λεφτά υπάρχουν για την ΕΛΑΣ (οχι για την ΕΛΛΑΣ ουτε για τους Ελληνες)

      Διαγραφή
  2. Η ανακοινωση θίγει ενα σημειο πολυ σημαντικό. Θιγει το ζητημα του υποκειμένου που καλείται να ανατρεψει τη μνημονιακη συγκυβέρνηση. Κρατά αποστάσεις και σωστά κάνει από την αντίληψη "καθόμαστε σπιτια μας και θα τους τιμωρήσουμε όταν θα μας καλέσουν να ψηφίσουμε". Σωστά δηλαδή βαζει το ζήτημα ότι η ανατροπή ειναι θέμα λαϊκών αγώνων κι όχι λογικών "ωριμου φρούτου". Το θέμα ειναι αν αυτά τα λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

    Εγώ να προσθέσω ότι με απογοήτευσε ότι δεν ειχε βγει ανακοινωση απο τα Σωματεία, έστω και "επετειακή". Δηλαδή δεν το θεώρησαν σημαντικό γεγονός που έπρεπε να βγάλουν μια ανακοινωση ή ένα καλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι γινεται με τη διαθεσιμότητα στο ΥΠΠΟ και γενικότερα;
    υπάρχει καποια εξέλιξη στο θέμα;
    με το νέο οργανισμό και την αξιολόγηση; Γραψτε κατι για ενημερωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή