Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Πάμε Μέγαρο;

Στοιχεία για τις επιχορηγήσεις προς διάφορες ΜΚΟ, διάφορα Νομικά Πρόσωπα και Σωματεία κατέθεσε στη Βουλή ο Αναπλ. Υπουργός ΠΑΙ.Θ.Π.Α. Κ. Τζαβάρας. Η είδηση αναπαράγεται σε διάφορα sites από τα οποία πληροφορούμαστε ότι:
Το 2010 οι επιχορηγήσεις ανήλθαν στο ποσόν των  109.227.050 €,
το 2011 οι επιχορηγήσεις ήταν  70.640.083 € και για
το 2012 οι επιχορηγήσεις ανέρχονται στα 43.393.357 €

Από τα στοιχεία μεταξύ άλλων προκύπτει ότι το ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, το οποίο οπως ολοι γνωρίζουμε σχετίζεται με το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη επιχορηγήθηκε 5,1 εκατ. € (2010), 3 εκατ. € (2011) και 2,9 εκατ. € (2102), δηλ. συνολικά με 11 εκατ. €, την ίδια περίοδο που οι εργαζόμενοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να εξανεμιζονται και το κράτος πρόνοιας να διαλύεται από τα μνημόνια. Επιχορήγηση έλαβε και το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ 1,016 εκατ. € το 2012.
Τόσο το "Μέγαρο" όσο και το "Μουσείο Μπενάκη" έχουν λάβει και άλλες επιχορηγήσεις από τον ΟΠΑΠ,  όπως είχε το 2011 καταγγείλει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων  με το υπ. αριθμ. 229/15-4-2011 Δελτίο Τύπου (εδώ)

Είναι προφανές ότι πέρα από την όποια συνεισφορά των διαφόρων ΜΚΟ και Σωματείων στον Πολιτισμό (και εδώ έχουμε πολλές αντιρρήσεις) οι επιχορηγήσεις χρησιμοποιούνται και για την οικοδόμηση ευρύτερων πολιτικών σχέσεων, συμμαχιών, μηχανισμών αλληλοεξαρτήσεων & εξυπηρετήσεων. Ουσιαστικά οι επιδοτήσεις εξαργυρώνονται με την πολιτική στήριξη των συγκυβερνήσεων, των κομμάτων αλλά και συγκεκριμένων προσόπων από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά).

Το μεγάλο πάρτυ των επιχορηγήσεων σε διάφορες "Μη" Κυβερνητικές Οργανώσεις και Νομικά Πρόσωπα (που στην ουσία είναι ιδιώτες) συνεχίζεται παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και καταγγελίες. Παράλληλα, διάφορες κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες (π.χ. ΟΠΑΠ) χρησιμοποιώντας την πατέντα των "χορηγιών" καταβάλλουν τεράστια ποσά σε Σωματεία, Νομικά Πρόσωπα και Συλλόγους, αποτελώντας ένα παράλληλο δίκτυο χρηματοδότησης.

Κλείνοντας θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τον πλήρη κατάλογο των χρηματοδοτήσεων. Στα "μικροποσά" διαισθανόμαστε ότι θα συναντήσουμε... πολλά και θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου