Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ για το θέμα της κατάργησης της αργίας της Κυριακής.

Η τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, χωρίς να κρατά ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα, «ξηλώνει» ότι έχει απομείνει από τις κατακτήσεις των εργαζομένων, λειτουργώντας ως υπεργολάβος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και των πολυεθνικών εταιρικών ομίλων. Πιστή στο τροϊκανό δόγμα της ισοπέδωσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, προκειμένου να τονωθεί η κερδοφορία μιας χούφτας πολύ μεγάλων εταιρειών και εμπορικών «αλυσίδων», προχωρά τώρα στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα, γυρνώντας μας έναν αιώνα πίσω! 
 Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής –σήμερα στα εμπορικά καταστήματα και αύριο παντού- θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των «λουκέτων», στην περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας και των απολύσεων και φυσικά στην μετατροπή των εργαζομένων σε ανθρώπους-«λάστιχο», χωρίς προσωπική και οικογενειακή ζωή, στο έλεος μιας ολοένα και πιο ασύδοτης εργοδοσίας.
Με την πραγματική ανεργία να αγγίζει πλέον το ένα τρίτο των πολιτών και την κατάσταση «ζούγκλας» που επικρατεί σε όλους τους εργασιακούς χώρους –ελέω της μνημονιακής, πραξικοπηματικής κατεδάφισης κάθε έννοιας εργατικού δικαίου- δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε ούτε βήμα πίσω!
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ!
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ-«ΠΕΙΝΑΣ», ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ-«ΛΑΣΤΙΧΟ» ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30/12 ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΕΡΜΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 29/12 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/12 ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

1 σχόλιο:

  1. Η αργία της Κυριακής στην Ελλάδα, παρά τα όσα λέγονται, δεν υπήρξε απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ούτε ίσχυσε από το 1908. Η Κυριακή καθιερώθηκε ως επίσημη αργία από την Κυβέρνηση του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη με Νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 1909 (Φ.Ε.Κ. 286/Α/7-12-1909) και άρχισε να εφαρμόζεται την πρώτη Κυριακή του επόμενου έτους, δηλ. στις 4/1/1910. Από την πρώτη εφαρμογή της Κυριακάτικης αργίας εξαιρέθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι

    (Γ. Στεφ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή