Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοινωση Αυτ. Παρέμβασης Αρχαιοφυλάκων

Κατεβάστε την ανακοίνωση σε pdf

15 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι παλιό και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Μετά από διάφορους λεονταρισμούς και "απειλές" η ΠΑΣΚΕ πανηγυρίζει ότι "νικήσαμε" (χωρίς να απεργήσουμε).

    Φέτος το πράγμα έχει μια ακόμη παράμετρο: το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προφανώς δεν "αμέλησε". Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχοντας περιέλθει στον έλεγχο της Τρόϊκας θεώρησε ότι η αμοιβή είναι υψηλή. Έτσι στην ουσία έχει μπλοκάρει το θέμα. Είναι επίσης γνωστό ότι η σχετική νομοθεσία δεν έχει κάποιο κριτήριο για τον τρόπο υπολογισμού και καθορισμού της "υπερωριακής αμοιβής". Η έλλειψη αυτή (τυχαία δεν νομιζω) είναι το πρόσχημα για όσα συμβαίνουν φέτος.

    Εξ όσων είναι γνωστά (βλ. συνέντευξη αναπλ. υπουργού πολιτισμού στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.89, στις 28/12) εξετάζεται το ενδεχόμενο να "λυθεί" το θέμα με κάποιας μορφής νομοθετική ρύθμιση (προφανώς όταν ανοίξει η Βουλή, μετά το νέο έτος). Επίσης, όχι τυχαία, ο Αναπλ. Υπουργός έκανε μνεία στη δυνατότητα η υπερωριακή αμοιβή να καταβάλλεται από τους "ενδιαφερομένους" (οπως σωστά λέτε για την περσινή περίπτωση που άνοιξε η Ακρόπολη και 2-3 άλλοι χώροι για τους τουρίστες και η αμοιβή καταβλήθηκε από τους ιδιώτες). Άρα τι εισάγει ο αναπλ. υπουργός πολιτισμού ως "λύση"; Αν δεν μπορεί να πληρώσει το κράτος, θα πληρώνουν οι ιδιώτες και θα ανοίγουν όποτε θέλουν για όσο θέλουν.

    Αυτά η ΠΕΥΦΑ πέρσι τα κάλυψε στη λογική "εντάξει τι έγινε... οι εργαζόμενοι αποφάσισαν μόνοι τους να εργαστούν την Πρωτοχρονιά". Αυτά σωστά τα αναφέρετε στην ανακοινωσή σας για να μην ξεχνιόμαστε. Άλλωστε τα είχε καταγγείλει και δικός σας αντιπρόσωπος στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΣΥΠΠΟ όπως και το θέμα της "νυχτερινής λειτουργίας" του νέου Μουσείου Ακρόπολης.

    Φιλικά
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα της καταστρατήγησης της επίσημης κρατικής αργίας την προηγούμενη Πρωτοχρονιά στην Ακρόπολη (άνοιξε κατόπιν αιτήματος κάποιας τουριστικής εταιρείας με κρουαζιερόπλοια), καθώς και το θέμα της "βραδινής" λειτουργίας του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που δέχεται μέσω sms να οργανώνει βραδινές ξεναγήσεις (με καταχώρηση και στο περιοδικό "Αθηνόραμα") το είχαμε καταγγείλει σε συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Δυστυχώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έκανε ότι δεν "ακούει" και κάλυψε την καταστρατήγηση της επίσημης αργίας λέγοντας ότι "επρόκειτο για απόφαση των εργαζομένων".

      Διαγραφή
  2. Έτσι είναι όπως τα λέτε. Στη Ρόδο για τη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου του Παλατιού των Ιπποτών οι υπερωρίες καταβάλλονταν από τους τουριστικούς πράκτορες των κρουαζιερόπλοιων που προσεγγίζουν στο νησί. Για το θέμα είχε γίνει και επίκαιρη ερώτηση από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (23/7/2012).

    Ο αναπλ. Υπουργός Κ. Τζαβάρας έχει δηλώσει στο ΒΗΜΑ FM από το καλοκαίρι (24/7) τις προθέσεις έχει η τροϊκανή κυβέρνησή του:
    "Η λύση υπάρχει... Επειδή το υπουργείο Πολιτισμού και το δημόσιο δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος της δαπάνης για να πληρώνονται υπερωριακά οι αρχαιοφύλακες, που πρέπει να εξυπηρετούν τη λειτουργία των μουσείων όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση, από επισκέπτες που προέρχονται από κρουαζιέρες, υπάρχει νομοθετική ρύθμιση η οποία είναι εν ισχύ και δίνει τη δυνατότητα να καταβάλλονται αυτά τα χρήματα της υπερωριακής αμοιβής στους αρχαιοφύλακες από τους ενδιαφερόμενους. Δηλαδή από τους ιδιώτες οι οποίοι είτε οργανώνουν τις κρουαζιέρες, είτε έχουν αναλάβει εργολαβικά τις εκδρομές".

    Για τις προθέσεις αυτές δεν έχει πει τιποτα η συγκυβέρνηση της ΠΕΥΦΑ. Γιατί; Προφανώς γιατί προτιμά να συμφωνεί και να δίνει τα λεφτά στο "χαμόγελο του παιδιού"... Αυτός ειναι ο κρατικός συνδικαλισμός σ' όλο του το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως αναφέρουμε και στην ανακοίνωσή μας το θέμα υπερβαίνει την έκδοση μιας απλή ΚΥΑ (κοινής υπουργικής απόφασης).

    Σχετίζεται πρωτίστως με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των πλέον επικερδών τμημάτων του δημοσίου.

    Κι ένα από αυτά είναι η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ποτέ δεν έκρυψε τις προθέσεις αυτές. Αντίθετα συνεχίζει ακάθεκτη από το σημείο που σταμάτησαν οι προηγούμενες (συγ)κυβερνήσεις.
    ________________________________________
    Με πρόσχημα το κόστος και τον τρόπο καταβολής των αρχαιοφυλάκων ετοιμάζεται να ανοίξει το δρόμο για την εισβολή του ιδιωτικού κεφαλαίου στη διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και παράλληλα να μετατρέψει τους αρχαιοφύλακες από δημόσιους υπάλληλους σε υπαλλήλους των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο του τουρισμού.
    ________________________________________

    Παράλληλα εμπεδώνει και σε επίπεδο ιδεολογίας και σε επίπεδο πρακτικής τις πιο χυδαίες εμπορευματικές αντιλήψεις που μετατρέπουν την πολιτιστική κληρονομιά σε περιτύλιγμα και φόντο του "τουριστικού προϊόντος".

    Οι αντιλήψεις αυτές -δυστυχώς- βρίσκουν αποδοχή και σε μεγάλα τμήματα του κρατικού συνδικαλισμού ο οποίος ουδέποτε αντιτάχθηκε στα σοβαρά στη λογική του "Υπ. Πολιτισμού & Τουρισμού" (αντίθετα την προβάλλει συχνά και ως εναλλακτική λύση απέναντι στο ΥΠΑΙΘΠΑ).

    Το θέμα -όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης- ακόμη κι αν προσωρινά "επιλυθεί", ουσιαστικά υπάρχει, εξελίσσεται και υλοποιείται σταδιακά και με διάφορες προσχηματικές αφορμές (π.χ. άνοιγμα Ακρόπολης 1/1, Ρόδος-Παλάτι, Νέο Μουσείο Ακρόπολης).

    Μόνο αν υπάρξει πραγματικά και γνήσια εκφρασμένη μια άλλη πολιτική αντίληψη (που προφανώς πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχες πρακτικές) μπορεί να μπει φραγμός στη διάλυση κάθε σταθεράς αναφοράς στις εργασιακές σχέσεις και στην ιδιωτικοποίηση των φιλέτων του Δημοσίου. Κι αυτή η πολιτική αντίληψη, είτε αρέσει είτε όχι, προϋποθέτει την πλήρη ρήξη με τις πολιτικές του Μνημονίου, προϋποθέτει την ανατροπή της συγκυβέρνησης που το υλοποιεί πιστά, προϋποθέτει τη νικηφόρα εισβολή του λαϊκού παράγοντα στο προσκήνιο.

    Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η επίδραση στη συνείδηση των εργαζομένων των αντιλήψεων και των πρακτικών που για χρόνια συστηματικά καλλιεργούνται και αναπαράγονται από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό της συνδιοίκησης. Έτσι οι εργαζόμενοι με ευθύνη (και) των Σωματείων γαλουχούνται στη λογική της ατομικής στάσης, στη λογικής "θα τα βρούμε", στη λογική της ανάθεσης, στη λογική του "τι με νοιάζει εμένα αν πέφτουν τα φράγκα...".

    Γ. Στεφ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου ρε Στεφάνου θεωρητικέ, για ολα φταίει ο καπιταλισμός. Εσεις οι Συριζαίοι θα τα λυσετε ολα. Αντε να σας δουμε κι εσας οταν ερθει η ωρα σας

      Διαγραφή
    2. Να δεις που στο τέλος θα φταίει και γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειναι σχέδιο της Κουμουνδούρου και των αναρχικών για να εκθέσουν την εθνοσωτήρια συγκυβέρνηση. Τωρα που το καλοσκέφτομαι σίγουρα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι ΠΑΣΟΚοι μπορούν σοβαρά να κάτσουν να σκεφτούν τι σόι "στελέχη" είχαν και έχουν. Ο Άκης φυλακή, ο Παπακωνσταντίνου μπλεγμένος, Ο Βενιζέλος κάνει ότι δεν θυμάται, ο ΓΑΠ άφαντος, εκείνος ο "καταλληλότερος" (Σημίτης) και τα χρηματιστήριά του κλπ κλπ. Κι από την άλλη οι Νεοδημοκράτες γαργάρα τα διάφορα Ζάππεια και πιο μνημονιακοί κι από τη Μέρκελ. Μένει και η ΔΗΜΑΡ να κάνει το δεκανίκι στον απίθανο θίασο που μας εξοντώνει καθημερινά. Κατά τα άλλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Διαγραφή
  4. Τι είναι τούτοι;;;

    Μόνο τα κλάματα δεν έχει βάλει η ΠΕΥΦΑ που “ αναγκάζεται ” να κηρύξει αποχή για να διεκδικήσει το προφανές, δηλαδή να πληρωνόμαστε όταν δουλεύουμε. Η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ κυριολεκτικά βγάζει λάδι τη συγκυβέρνηση που ούτε καν την αναφέρει, δηλώνει “ανήσυχη” μέχρι την έκδοση του ΦΕΚ (ευτυχώς δηλαδή) και είναι γεμάτη από καλολογικά στοιχεία του τύπου “ευχόμαστε να μην χρειαστεί” να κλιμακώσουμε τη δράση, “ευχόμαστε ”οι αμοιβές να είναι ίδιες με πέρσι και άλλα τέτοια απίστευτα και δακρύβρεχτα. Αλλά πώς να βγεις με τσαμπουκά όταν χρόνια τώρα είσαι με πράσινους και γαλάζιους τατσι μητση κοτσι; Άσε που σε άλλη ανακοίνωση έχουνε και αγωνία για το τι θα πούνε οι φορείς του τουρισμού! Σωστά έχουμε φαίνεται κοινά συμφέροντα με τους εφοπλιστές και τα κρουαζιερόπλοια (Μπας και έχουν επηρεαστεί από την “Κόρη μου τη Σοσιαλίστρια”;)

    Η ΔΑΚΕ όσο ναναι πιο κυβέρνηση από τους άλλους πρότεινε η αποχή να γίνει από τις 19/1 (άρα θα πάνε οι ΔΑΚΙτες να φυλάνε τζάμπα αυτό το εικοσαήμερο;)

    Πρόκειται για μεγάλη ξεφτίλα και ζόρι μαζί, για την ΠΕΥΦΑ και τους φιλοκυβερνητικούς που ως τώρα τα είχαν όλα μέλι γάλα με την πολιτική ηγεσία. Τώρα δεν μπορούν ούτε ζόρικοι να το παίξουν στο μου σου ξου το έχουν. Κι επειδή νιώθουν ότι ζορίζει το θέμα με τους τροϊκανούς ξαφνικά τους έπιασε η αγάπη και αναφέρονται και σε άλλες παρατάξεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ότι και καλά όλοι μαζί και τα γνωστά παραμυθάκια.

    Ε! ρε γλέντια. Και που να μπει και το τριώδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συνάδελφε ντεμεκ ειναι το θεμα καθε χρόνο τα ιδια έχουμε. Γιαλατζί καυγαδάκι με την Κυβέρνηση.

      Διαγραφή
  5. Ντεμεκ ηταν τα αλλα χρόνια
    Τώρα το θεμα εχει κολλήσει στα σοβαρά στο Γενικό Λογιστήριο και ο Τζαβάρας αλλο που δεν θελει να σπρωξει το θεμα της πληρωμης στους ιδιώτες. Το λέει ο ανθρωπος οπου βρεθεί κι οπου σταθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντεμεκ ειναι και τώρα. Η πονηρη ΔΑΚΕ τυχαια λεει για 19/1; Θα βγουν μετα να λενε νικησαμε και ζητω μας. Τζαμπα μαγκες. Χρονια τώρα το ίδιο τροπάρι. Ως τότε αντε να πέσει ο μποναμας σε τίποτα αργίες από κανα πρακτορείο και θα λενε παλι για χαμογελα του παιδιου και τετοια.

      Διαγραφή
  6. για οσους αμφιβάλλουν τι σημαινει χέρι χερι με την τροϊκανή συγκυβέρνηση ας διαβάσουν το δελτίο τύπου που ειχε βγάλει η ΠΕΥΦΑ στις 18/7/2012 και τι μελια στάζει

    ''Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 συνάντηση μεταξύ της ΠΕΥΦΑ και του Υπουργού Πολιτισμού, κο Κωνσταντίνου Τζαβάρα.

    Στην συνάντηση, η οποία διεξήχθη μέσα σε κλίμα αλληλοκατανόησης, τέθηκαν από πλευράς μας, όλα τα κυρίαρχα θέματα του κλάδου. Ο Υπουργός, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των εργασιακών θεμάτων, δέχθηκε να δρομολογηθούν διαδικασίες άμεσης επίλυσης αυτών.''

    Ετσι ακριβως τα λέγανε και τα γράφανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά τους θυμόμαστε και από τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και τις σχετικές ανακοινώσεις για την Πανσέληνο, που παλι λιβανίζουν τον υπουργό και την καλή συνεργασία που έχουν.
    Αυτούς ψήφισε ο κόσμος γιατί τώρα χαλάμε την καρδιά μας; Ας ψήφιζε αλλιώς. Αλλά κι εμεις έχουμε ευθύνη έτσι συνάδελφε και ειδικά όσοι μπήκαν και καλα με το ζόρι υποψήφιοι στις ΠΑΚΕΣ ΔΑΚΕΣ και στα συναφή. Ας πάνε να φυλάνε εθελοντικά που λέει και η ΔΑΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΗΠΩΣ Η ΠΕΥΦΑ Κ ΟΙ "ΚΑΛΟΘΛΗΤΕΣ" Κ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟ 628 ΦΕΚ ΓΙΑ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΕΡΑ ΠΕΝΘ Κ ΕΞΑΙΡ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Κ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011, Κ ΑΝΤ' ΑΥΤΩΝ 7ΜΕΡΕΣ ΡΕΠΟ ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ; Κ ΤΟΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΜ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡ ΠΟΛ!! ΜΕ ΠΟΛΥ ΔΟΣΗ ΕΙΡΩΝΙΑΣ; ΤΩΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟΧΗ ΠΩΣ ΤΗΝ ΘΕΛΕΤΕ;ΚΑΘΕΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ Η ΑΝΑΚΟΥΡΚΟΥΔΑ!!!!!!!!!!ΟΙ ΓΙΑΛΑΤΖΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΟΠΑΡΕΑ ΘΕΤΕΙ Κ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ. ΤΡΑΒΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΣΑΣ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΥ; ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα βρε τι καθεσαι και θυμασαι
      Περασμένα ξεχασμένα
      Ο κλάδος μας ειναι στις επάλξεις μην αμφιβάλεις
      Ακου τι καθεται και θυμάται ο ανθρωπος
      Σφουγγάρι βρε που λεει και ο Αντωνης

      Διαγραφή
  9. Στο Φ.Ε.Κ. 628/Β/7-3-2012, που αναφέρει ο συνάδελφος ορίζεται: «Καθορίζουμε, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 20 παρ. 7 του Ν. 4024/2011, σε 16 ώρες την απασχόληση πέραν του πενθημέρου, καθ’ υπέρβαση της εβδομαδιαίας υποχρεωτικής εργασίας, για το χρονικό διάστηκα από 20.12.2011 έως 31.12.2011, για καθέναν από τους δύο χιλιάδες είκοσι ένα (2021) συνολικά μόνιμους υπαλλήλους των κλάδων ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης, ΔΕ Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων και ΥΕ Ημερησίων Φυλάκων και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου… που υπηρετούν στις Πεςριφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ και απασχολούνται με τη φύλαξη των Μουσείων και των Αρχαιολογικών Χώρων που υπάγονται στο ΥΠΠΟΤ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή