Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του (Παρασκευή 22/11) επικύρωσε προηγούμενη απόφαση (15/11) σχετικά με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της ΚΥΑ για το "Πρόσθετο Ειδικό Κριτήριο Μοριοδότησης" (Φ.Ε.Κ. 2408/Β/2013). Παράλληλα με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος ζητά από την πολιτική ηγεσία την ανάκληση της ΚΥΑ. Παραθέτουμε όλη τη σχετική ανακοίνωση στο τέλος της ανάρτησης.
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ κάνει τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
(1). Η διαδικασία της διαθεσιμότητας ισοδυναμεί με απολύσεις που η συγκυβέρνηση προωθεί και υλοποιεί στο πλαίσιο των Μνημονίων. Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής είναι προϋπόθεση για να μπει τέλος στις απολύσεις και στη διάλυση των Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα. Η ανατροπή δεν θα έρθει νομοτελειακά. Η καταγγελία - ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων που τα συνοδεύουν ήταν, είναι και θα παραμείνει υπόθεση του κινήματος.
(2). Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των Μνημονίων δεν μπορούν να αναιρεθούν ή ανατραπούν πραγματικά και τελικά να ακυρωθούν οριστικά δια της νομικής οδού. Η προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση της ΚΥΑ του "Πρόσθετου Ειδικού Κριτηρίου Μοριοδότησης" αλλά και οι άλλες προσφυγές (ατομικές ή συλλογικές όπως αυτές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΥΠΠΟ) εναντίον της "διαθεσιμότητας" έχουν, όπως όλοι γνωρίζουμε, "περιορισμένο ορίζοντα", ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από την όξυνση των ταξικών αγώνων. Η "ανεξάρτητη δικαιοσύνη" έχει αποδειχθεί συνεπής (...) στην έκδοση αποφάσεων που κρίνουν τα μνημόνια και τους νόμους που τα συνοδεύουν "συνταγματικά"
(3). Το "Πρόσθετο Ειδικό Κριτήριο Μοριοδότησης" εκτρέφει και τροφοδοτεί αντιλήψεις και πρακτικές ανθρωποφαγίας, στρέφοντας τον έναν συνάδελφο εναντίον του άλλου. Λειτουργεί διασπαστικά για τους εργαζόμενους και επιχειρεί να καλλιεργήσει ενδοκλαδικές διαμάχες, διαχωρισμούς και αντιθέσεις, να βαθύνει δηλαδή το χάσμα που ανοίγουν οι διάφορες συντεχνιακές αντιλήψεις.
(4). Το "Πρόσθετο Ειδικό Κριτήριο Μοριοδότησης" συνιστά έναν μηχανισμό ρουσφετιού και εξυπηρετήσεων. Αν μια προηγούμενη περίοδο το "ρουσφέτι" ήταν "η ανανέωση της σύμβασης", σήμερα είναι η εξαίρεση από τις απολύσεις. Η ΚΥΑ φωτογραφίζει με συγκεκριμένο τρόπο εκείνους που προσπαθεί να βοηθήσει και εκείνους που θέλει να σπρώξει στην έξοδο (π.χ. μεταταγέντες από ΔΕΚΟ Μεταφορών, ΙΔΑΧ από το ΠΔ 164/04 κ.ά.)
(5). Η ΚΥΑ των Παναγιωτόπουλου - Μητσοτάκη δεν εκδόθηκε μόνο για τις τρέχουσες απολύσεις. Ήρθε για να μείνει και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για άλλες ειδικότητες (κι όχι μόνο για τους ΔΕ Σχεδιαστές και τους ΥΕ Εργάτες). Γι΄αυτό και στα μουλωχτά εισάγει έναν νέο ορισμό για το "αρχαιολογικό έργο" διαφορετικό από αυτόν που σήμερα ισχύει, εξαιρώντας μελλοντικά από το bonus του ειδικού κριτηρίου συγκεκριμένες κατηγορίες και κλάδους εργαζομένων.
(6). Δεν μπορούν να υπάρχουν "σωστές" ή "αξιοκρατικές" απολύσεις. Το πρόβλημα δεν είναι η σωστή επιμέτρηση των μορίων που οδηγούν σε απόλυση. Τέτοιες αντιλήψεις υποδηλώνουν την πλήρη αποδοχή και αφομοίωση της κυρίαρχης ιδεολογίας και της προπαγάνδας της Κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Οι απολύσεις δεν αντιμετωπίζονται ατομικά. Οι απολύσεις είναι πολιτική απόφαση και η απάντηση από την πλευρά των εργαζομένων πρέπει να είναι πολιτική, μέσα από τα Σωματεία τους, με ταξικό κριτήριο και προσανατολισμό.
(7). Τέλος, η όλη διαδικασία της διαθεσιμότητας με τον τρόπο που εξελίσσεται λειτουργεί αποκαλυπτικά και για το ρόλο που έχουν και διαδραματίζουν τα ανώτερα στελέχη (οι λεγόμενοι "υπηρεσιακοί παράγοντες") των κρατικών μηχανισμών. Πλήρως υποταγμένοι στην πολιτική ηγεσία (που άλλωστε τους διόρισε και τους διατηρεί...) υπηρετούν και υλοποιούν την πολιτική των μνημονίων της εξαθλίωσης, της υποταγής, των απολύσεων και της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών.
Ακολουθεί η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Δ.Σ. του ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ