Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΕΑΕΚ: Εργατική Πρωτομαγιά 2020



Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την θεσμοθέτηση του οκτάωρου και την βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας παραμένει πάντα επίκαιρος. Οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων από το 1893 για καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας, οκτάωρο, καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, η εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 αποτελούν σταθμούς στην πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Μας θυμίζουν, ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Σήμερα εν έτη 2020 το ξέσπασμα της πανδημίας, πυροδότησε μια  πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική και εν συνεχεία, λόγω του μαζικού ,παγκόσμιου εγκλεισμού και οικονομική. Η υγειονομική κρίση, ανέδειξε την αξία του συκοφαντημένου  και απαξιωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όχι στα υποκριτικά λόγια των κυβερνώντων, αλλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Αναδείχθηκαν ακόμη οι αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που απαξιώθηκαν από την βαρβαρότητα και τις κατακερματισμένες κοινωνίες του νεοφιλελευθερισμού.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επέδειξαν πρωτοφανή αυταπάρνηση και η κοινωνία, ωριμότητα και αίσθημα συλλογικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν μιας γενικόλογης αναγνώρισης, στη πράξη συνεχίζει να απαξιώνει την εργασία και το δημόσιο.

Και αν η πανδημία, ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας, οι πολιτικές που αναλαμβάνονται, διαιωνίζουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και το ταξικό πρόσημο με το οποίο ασκείται η διακυβέρνηση της ΝΔ. Με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με το πρόσχημα της πανδημίας, απορρύθμισε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποίησε την εκ περιτροπής εργασίας τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.

Παρά την ανάγκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση,  και τα καλά λόγια του πρωθυπουργού το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρέμεινε ανοχύρωτο, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς επάρκεια υλικών, χωρίς χρηματοδότηση, εξαρτώμενο από την “καλοσύνη” των δωρητών.

 Φέρνει προς ψήφιση, χωρίς διαβούλευση και με κλειστά σχολεία, νομοσχέδιο συντηρητικής παλινόρθωσης  στην εκπαίδευση, που διαλύει την δημόσια εκπαίδευση. Επαναφέρει τον αναχρονιστικό θεσμό της διαγωγής. επιτίθεται στην Επαγγελματική εκπαίδευση στην οποία πετά το 30% των μαθητών εκτός του δημόσιου συστήματος με τον ηλικιακό κόφτη των 17 ετών. Παράλληλα προχωρά στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας, τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και την υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

Συνάμα, παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, καθώς  στελεχώνει εξ ολοκλήρου δημόσιες υπηρεσίας και καλύπτει θέσεις ευθύνης με μετακλητούς υπαλλήλους, εγκαθιδρύοντας όχι επιτελικό, αλλά κομματικό κράτος.

Καταργεί κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο για επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές, δίνοντας δώρο την ελληνική φύση, σε κάθε λογής  “επενδυτή” της αραχτής.

Την ίδια στιγμή, χαρίζει, προκλητικά, εκατομμύρια σε δημοσιογραφικούς ομίλους,  παραχωρησιούχους εθνικών οδών και κομματικούς φίλους, ιδιοκτήτες αμφιβόλου ποιότητας ΚΕΚ σε ένα πρωτοφανές οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο. Η υγειονομική κρίση, ο εγκλεισμός, η ασθένεια και ο θάνατος, δεν είναι παρά η ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ να επιτεθεί στους εργαζόμενους, κάνοντας δώρα στους επιχειρηματίες φίλους της.

Η σοβούσα ύφεση, αναμένεται να πυροδοτήσει μια βαθιά οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από αυτήν της εποχής των Μνημονίων και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα θύματά της και αυτή τη φορά. Απαιτείται όμως επαγρύπνηση, αναδιοργάνωση και ευρηματικότητα μπροστά στις προκλήσεις της νέας περιόδου.

Τα πολλαπλά μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα και αναγκαία στις μέρες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν την Παρασκευή 1η Μαΐου στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας έτσι την εναντίωσή στην εργασιακή απορρύθμιση και  τις  μειώσεις μισθών.  Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση

Δείτε εδώ την ανακοίνωση

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Με αφορμή την "ευκαιρία" της Πανδημίας....

15.4.2020


To τελευταίο διάστημα στο ΥΠΠΟΑ, με αφορμή κι όχι αιτία την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού, μια σειρά από αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσαν τουλάχιστον έκπληξη. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητήσουμε όπως :
  • πώς αντιμετώπισε η πολιτική ηγεσία την υγειονομική,  καταρχήν,  κρίση. Όρισε το ένα απόγευμα, ότι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτά με ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων αλλά και κοινού, ανακρούοντας πρύμνα την επόμενη ημέρα το πρωί, μετά την γενική κατακραυγή και την πίεση των συλλόγων στο ΥΠΠΟΑ,  επικαλούμενη ελλείψεις σε φυλακτικό προσωπικό. Βέβαια η επίκληση ελλείψεων λες κι αυτές δεν ήταν γνωστές όταν αποφάσιζε, παρά τις κυβερνητικές προτροπές για κοινωνική αποστασιοποίηση, την λειτουργία αρχαιολογικών χώρων και μουσείων για το κοινό– φαντάζουν υποδεέστερες των συνθηκών.
  • επιπλέον όταν πάλι οι σύλλογοι και οι εργαζόμενοι  ζητούσαν την άμεση εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και την εργασία από το σπίτι, η προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στην διοικητική ηγεσία του υπουργείου για καθυστέρηση στην υποβολή αριθμητικών στοιχείων δείχνει σοβαρή έλλειψη αντανακλαστικών, όταν η περίσταση απαιτούσε άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
  • οι αλλεπάλληλες ανακοινοποίησεις στο ορθό της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τους όρους της μερικής αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών, λες κι είναι ευθύνη άλλων κι όχι της πολιτικής ηγεσίας η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, δείχνει προχειρότητα και πρωτοφανή ευθυνοφοβία μαζί με έλλειψη ορθής κατανόησης της κρισιμότητας της κατάστασης.
Η προσπάθεια να αναδειχθεί ότι,  παρά την πανδημία και το δικαιολογημένο φόβο που υπάρχει απέναντι στον νέο αόρατο εχθρό, κάθε μέρα είναι ίδια με την προηγούμενη και μπορεί κανείς να λειτουργεί παραγνωρίζοντας τον μεγάλο κίνδυνο, μόνο ως κακοστημένο αστείο φαίνεται.

Ήδη στον δημόσιο διάλογο έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στις κοινωνικές διεκδικήσεις, στην αναδιάταξη των εργασιακών σχέσεων, στην αντιμετώπιση της βαθιάς ύφεσης που πλήττει και την χώρα μας. Γνωρίζουμε όλοι, ότι κάθε κρίση ανεξαρτήτως του αιτίου που την προκαλεί, εντάσσεται στην συλλογική μνήμη, δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο και τελικά παράγει θεσμούς με διάρκεια. 

Το χιλιοειπωμένο κλισέ για την κρίση ως ευκαιρία πολύ πρόσφατα αναδείχθηκε στο ΥΠΠΟΑ  μέσα από δύο ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα. Ζητήματα που δείχνουν με σαφήνεια πως σκέφτεται η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για την επόμενη μέρα.

Για παράδειγμα σε όλους τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ είναι γνωστή η υπόθεση με την εταιρεία ΑΪ ΝΟΟΥ ΧΑΟΥ η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη από το υποέργο «Ανάπτυξη Εφαρμογών», στο πλαίσιο του Έργου «Εμπλουτισμός των Ψηφιακών Συλλογών των Κινητών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ανάπτυξη Πληροφοριακού Συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» λόγω μη εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργου. Είναι επίσης γνωστό ότι η εταιρεία πρωτοφανώς κινήθηκε νομικά κατά των συναδέλφων μελών της επιτροπής που εκτέλεσαν με υπευθυνότητα τα καθήκοντά τους υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον

Δυστυχώς μόλις πρόσφατα στην ίδια εταιρεία ανατέθηκε έναντι ποσού 74.000 ευρώ με ΦΠΑ το έργο «Τεχνική Υποστήριξη, Συντήρηση του ΟΠΣ του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου - Συμφωνία Διασφάλισης Επιπέδου Παρεχόμενων Υπηρεσιών (Service Level Agreement SLA, δικαιώνοντας ουσιαστικά την εταιρεία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επικαλούμενη η υπουργός προσχηματικούς λόγους άλλαξε την σύνθεση της συγκεκριμένης ΕΠΠΕ για να ελέγξει άραγε τι;
Αλλά στο ΥΠΠΟΑ δεν μας προξενούν πια έκπληξη οι προσχηματικές αλλαγές. Στα τέλη του προηγούμενου έτους σε διαφορετικό φορέα υπήρξε αλλαγή στο ΔΣ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας), ώστε να επανέλθει η «κανονικότητα». Ενδιαφέρουσα σημείωση ο συγκεκριμένος φορέας αμέσως μετά μπήκε σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία και το ΔΣ συνεδρίασε μόνο μία φορά με την νέα του σύνθεση! 

Στην περίπτωση βέβαια του έργου της ψηφιοποίησης, αναδεικνύεται με βάση την συγκεκριμένη απόφαση, ότι παρότι υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες ο εργολάβος που μηνύει δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι εκ του Νόμου εισηγούνται και δεν αποφασίζουν υιοθετώντας εκφοβιστικές τακτικές,  τελικά επιβραβεύεται με την ανάθεση νέων έργων!

Νέα ήθη και απόδειξη ότι η κρίση είναι όντως ευκαιρία. Το ερώτημα είναι για ποιους.

Ανάλογη περίπτωση αποτελεί και το θεσμικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και οικονομικό σκάνδαλο με την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο πολύ πρόσφατα και την κρατική επιχορήγηση (με την μορφή φοροαπαλλαγής) με ποσό ύψους 3.4 εκ, ευρώ πολυόροφου ξενοδοχείου στην περιοχή της Ακρόπολης. Φαίνεται ότι ακόμα και αποφάσεις (2102/2019 και 3024/2019) της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπό την προεδρία της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι αρκετές, ώστε εν μέσω της πανδημίας να αποτρέψουν την ανέγερση θηριωδών κτιρίων πέριξ της Ακρόπολης. Φαίνεται, ότι τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερτερούν για άλλη μια φορά του δημόσιου συμφέροντος, κι ότι η κρίση αποτελεί τον φερετζέ για την αναδιάρθρωση συγκεκριμένων σχέσεων και την υποβάθμιση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. 

Όλοι όσοι έχουμε συμπαραταχθεί στο ενωτικό εγχείρημα του ΑΡΜΕ γνωρίζουμε πια πολύ καλά από την πικρή πείρα των προηγούμενων ετών ότι σε περιόδους κρίσης οι μοναδικοί χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι και τα δημόσια αγαθά.
 
Γνωρίσαμε τον κοινωνικό αυτοματισμό, όπου καθετί δημόσιο αποτελούσε τον πυρήνα της κακοτυχίας της χώρας, και ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη θα ερχόταν μόνο μέσω της υποβάθμισης του δημοσίου υπέρ του ιδιωτικού. 

Μέτρα που υποβάθμισαν την ζωή μας, τις αποδοχές μας, τις εργασιακές σχέσεις, δεν αποτέλεσαν ανάγκες της συγκυρίας αλλά ήρθαν κι έμειναν, έτσι ώστε κάθε φορά η «επόμενη μέρα» να ξεκινά από χαμηλότερο επίπεδο.

Στο ΑΡΜΕ πιστεύουμε ότι είναι χρέος τιμής και αξιοπρέπειας του συνδικαλιστικού κινήματος, όλων όσων ακόμα πιστεύομε στην δύναμη της συλλογικής οργάνωσης της εργασίας, να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά.

Το ΑΡΜΕ θα είναι μπροστά στον αγώνα για:

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ

* το κείμενο εκφράζει τις απόψεις του υπογράφοντα, Σταύρου Τσάβαλου,
μέλους του Συντονιστικού της Αυτόνομης Παρέμβασης ΥΠΠΟΑ


Όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι μπροστά σε Θεούς, δαίμονες και δομές.
Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουμε ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι σε κάθε μορφή διοικητικής εξουσίας - και όχι μόνο. Όλοι θα πρέπει να έχουμε δικαίωμα στην εργασία,την κοινωνική πρόνοια, την ιατρική περίθαλψη, την παιδεία.
Όλοι  είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ- ανεξάρτητα χρώματος, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικής πεποίθησης, θρησκευτικής ευλάβειας, ιδιαιτεροτήτων.
Όλα αυτά θα πρέπει επιτέλους να τα λάβουν υπόψιν τους οι κάθε λογής ηγέτες, αρχηγίσκοι και μασόνοι. Να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα, αλλά ψυχές εν ζωή -κατά τους θρησκευόμενους- ή ζωντανά όντα, κατά τους λοιπούς. Θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι τα τραπεζιτικά ιδρύματα, οι πολυεθνικές, οι μεγάλες εταιρίες, η πολεμική και δολοφονική βιομηχανία, καλό θα ήταν να στραφούν στην ιατρική και τεχνολογική  έρευνα, για το καλό της ανθρωπότητας. Έτσι ώστε η οικολογία, η οικονομία και η έννοια της κοινωνικής ευημερίας να πάρουν τη θέση που τους πρέπει.
Σε μια κοινωνία, όπως αυτή που ζούμε,όλα αυτά δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται, μέσα από αγώνες. Κοινωνικούς αγώνες, που έχουν γνώμονα τη συντροφικότητα, την αλληλεγγύη, την αγάπη, τη συλλογικότητα.
Αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ζωή μας θα πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί σε αυτή την τρελή πορεία που έχει πάρει ο νεοφιλελευθερισμός και συμπαρασύρει στο διάβα του κάθε έννοια ζωής σε αυτόν τον πλανήτη. Είμαστε όλοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.


ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ       

O Πρόεδρος του τμήματος του ΥΠΠΟΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΑΒΑΛΟΣ