Έφτασε, μετά από αρκετό καιρό, το "πόρισμα" του Ελέγχου για το Ωράριο που είχαν πραγματοποιήσει οι Ιαβέρηδες της Τρόϊκα στην Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, και όπως όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα προκαλούν μεγάλη αναστάτωση για εκατό και πλέον εργαζόμενους.
Χωρίς περιστροφές και μισόλογα οι Ελεγκτές ζητούν την απόλυση (πειθαρχική δίωξη - αργία) όσων υπαλλήλων είχαν 1+ ημέρα (δηλ. 8 ώρες αθροιστικά) απόκλιση από το ωράριό τους το μήνα Νοέμβριο 2012, ενώ ευθύνες και ανάλογες διαδικασίες (αργία) προτείνονται και για τους Προϊσταμένους (Δ/ντες, Τμηματάρχες).
Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Κυβέρνηση μεθοδικά και με διάφορα προσχήματα (όπως οι αποκλίσεις από το τυπικό ωράριο) συγκροτεί μία μεγάλη δεξαμενή εργαζομένων που ανά πάσα στιγμή μπορεί να απολύσει.
Η αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική. Κάθε άλλη ατομική "λύση" είναι κατά τη γνώμη μας υπονομευμένη και ατελέσφορη και το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι να αδυνατήσει τη δυνατότητα συλλογικής διαχείρισης του ζητήματος, καλλιεργώντας παράλληλα λογικές κανιβαλισμού για τους διπλανούς μας. Αν και ακούγεται "περίεργο", η μαζικότητα είναι η ασπίδα των εργαζομένων απέναντι στην τυπική εφαρμογή των νομικών προβλέψεων. Για να το πούμε απλά, υπάρχει (ακόμη) πολιτική δυσκολία να διαχειριστούν μαζικές απολύσεις, και μάλιστα σε επίπεδο μιας (κεντρικής) Υπηρεσίας, ακόμη και για λόγους απλής λειτουργικότητας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Τα γεγονότα αυτά είναι πρωτόγνωρα και για την άλλη πλευρά και όχι μόνο για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό και επιμένουμε στην πολιτική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Την πολιτική αυτή λύση ζητήσαμε και με τα Σωματεία την Παρασκευή 12/6 κατά τις συνατήσεις και τις επαφές μας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ.
Οι πρώτες απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας είναι σε θετική κατεύθυνση, αφού υπήρξε δέσμευση ότι δεν θα δρομολογηθούν διαδικασίες που θα έθεταν σε κίνδυνο την εργασιακή σχέση των υπαλλήλων που ελέγχθηκαν. Εξ όσων πληροφορηθήκαμε, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να απαντήσει με κάποιας μορφής Υπόμνημα που θα αντικρούει τα αναφέρόμενα στο Πόρισμα των Ελεγκτών. Είναι προφανές ότι στο θέμα δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, γι' αυτό και οι παρεμβάσεις μας πρέπει να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες (Το επόμενο "ραντεβού" των Σωματείων με την πολιτική ηγεσία έχει οριστεί για τη Δευτέρα 15/6).
Εμείς, ως ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, επαναλαμβάνουμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε ατομικά, ούτε καλλιεργώντας αντιθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ διαφόρων Υπηρεσιών. Αν επικρατήσει μια τέτοια λογική, θα αποδειχθεί καταστροφική για όλους μας. Απαιτείται ψυχραιμία, καθαρή πολιτική σκέψη και φυσικά η τήρηση απόστασης από νομικίστικες προσεγγίσεις και ερμηνείες.
Πρέπει να πιέσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μία οριστική πολιτική λύση, η οποία όχι μόνο θα επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά εν πολλοίς θα κλείσει την πόρτα στο ενδεχόμενο να βρεθούμε στο άμεσο μέλλον μπροστά σε νέους ελέγχους και "συμπεράσματα", ενδεχομένως σε πιο διευρυμένη ή πιο στοχευμένη κατεύθυνση (περισσότερες Υπηρεσίες ή συγκεκριμένοι κλάδοι ή και συγκεκριμένα πρόσωπα, μεγαλύτερη χρονική περίοδος ελέγχου κλπ).
Αν και αναγνωρίζουμε ότι το ζήτημα του ωραρίου είναι λεπτό και εύκολα μπορεί να αποδειχθεί επικοινωνιακά καταστροφικό, δεν πρέπει να φοβηθούμε να θέσουμε και άλλες πλευρές του θέματος.
Έχουμε την άποψη ότι πρέπει, ακόμη και τώρα, να αναδείξουμε τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ της τυπικής τήρησης του ωραρίου και της εργασίας. Η φυσική παρουσία του εργαζόμενου δεν ταυτίζεται με την "παραγωγή κάποιου έργου", ούτε με την ποιότητά του.
Πρέπει με θάρρος να μιλήσουμε και κυρίως να αντιπαλέψουμε τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης, που δεν είναι άλλα από την καλλιέργια και εμπέδωση ενός κλίματος φόβου και τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, καχυποψίας για το διπλανό μας και φυσικά πειθάρχησης, αρχικά στον άμεσο Προϊστάμενο, στη διακριτική ευχέρια του οποίου είναι να "βοηθήσει" τον κάθε εργαζόμενο με μια "δίωρη" ή μια "βεβαίωση". Η πειθάρχηση και το σκύψιμο του κεφαλιού πάει ένα βήμα παρακάτω, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος εκατοντάδες εργαζόμενοι να είναι όμηροι της καλής ή κακής διάθεσης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας ή κεντρικών σχεδιασμών της Κυβέρνησης (εμπιστεύεται κανένας την Κυβέρνηση αυτή που απολύει πραξικοπηματικά χιλιάδες εργαζόμενους στην ΕΡΤ, στους Δήμους, στα Σχολεία κ.α.;)
Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο "εκσυγχρονισμός" που πολλοί άκριτα, ως τοτέμ, αντιλαμβάνονται και λατρεύουν είναι συχνά επικίνδυνος για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να καταλάβουμε πόσο έχει περιπλέξει και δυσκολέψει το όλο ζήτημα η εγκατάσταση του συστήματος ηλεκτρονικής σήμανσης καρτών και τι μεγάλες ευκολίες ελέγχου, παρακολούθησης και επεξεργασίας των δεδομένων παρέχει.
Να πάρουμε λιγο τα πράγματα από την αρχη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Κυβέρνηση κάνει απολύσεις. Με κάθε τροπο και με κάθε προσχημα ή και χωρίς προσχημα. Η κατασκευή επιόρκων κοπανατζήδων της πάει γαντι.
Στο ΥΠΠΟΑ το θεμα των καρτών τους επιτρέπει ΑΝ και ΟΤΑΝ το αποφασίσουν να θέσουν σε προσωρινή αργία (μέχρι να ολοκληρωθεί το πειθαρχικό) εκατοντάδες εργαζόμενους. Η μόνη λύση είναι να υπάρξουν εκείνες οι κινήσεις από την πλευρά των εργαζομένων που να μην επιτρέψουν στην Κυβέρνηση να πάρει αυτή την απόφαση τώρα ή αργότερα. Να διαγράψουμε δηλ. το "ΑΝ" και το "ΟΤΑΝ".
Αυτο που φαινεται ως 1η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας στην ΠΑΡΟΥΣΑ φάση είναι να μην οξύνει την κρίση και να μην πάει σε σύγκρουση. Στην παρουσα φάση ξανατονίζω. Έτσι επιλέγει να δώσει μια διαβεβαίωση σχετικής αξίας ότι δεν θα κινηθεί προς την πλευρά του πειθαρχικού ελέγχου αλλά θα "εξαντλήσει" αλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και δυνατότητες. Οι διαδικασίες αυτές που θα έχουν μορφή Υπομνημάτος προς τους Ελεγκτές δίνουν χρόνο και μεταθέτουν χρονικά την οριστική αποφαση που θα κληθεί να πάρει.
Ομως η διαδικασία αυτή έχει ήδη δώσει αποτελέσματα και αυτο ίσως μετρά περισσότερο γι' αυτούς από το να θέσουν σε αργία το μισό Υπουργείο (που σωστά λέτε δεν γίνεται κιολας)
1). Κατατρομοκρατούν τους εργαζόμενους και τους καθιστούν όμηρους μελλοντικών αποφάσεων. Αυτό εμπεριέχει ένα μηνυμα: Καθείστε καλά και εμεις δεν θα σας απολύσουμε.
2). Πειθαρχουν τους εργαζόμενους. Τους βάζουν στρατιωτάκια στη γραμμη εν δυο ωράριο ρολοι ως το δευτερόλεπτο. Η αυστηρή πειθαρχία, η τήρηση των τύπων χωρίς περιεχόμενο μετατρέπει τους εργαζόμενους σε άβουλη μαζα (κάτι σαν στρατιώτες στη γραμμη που θα εκτελούν παραγγέλματα).
3). Εντατικοποιούν την εργασία αφού το ωράριο θα συνδεθεί πολύ γρήγορα και ευκολα με διάφορα ζητήματα "στόχων" (κάτι σαν νορμα παραγωγής).
4). Επιβάλλει ένα σκληρό σύστημα παρακολούθησης και μάλιστα με τη συναίνεση των εργαζομένων που πλέον θα έχει ΑΤΟΜΙΚΑ την ευθύνη
5). Ανοίγει το πεδίο των "εξυπηρετήσεων" και των μικρορουσφετιών, δηλ. ενα προνομιακό χώρο συγκρότησης και ανασυγκρότησης μηχανισμών και απόσπασης συναινεσης. Αν παλιά το "ρουσφέτι" ήταν ο "διορισμός" και η "συμβασούλα" σήμερα το "νέο ρουσφέτι" θα ειναι "δεν σε απολύω".
Κλείνοντας επισημαίνω οτι η παράταξή σας έχει σωστά αναδείξει αυτές τις πλευρές του θεματος και δεν έχει μείνει στις αστειότητες και τις αλλες δικαιολογίες που και εκθέτουν και τροφοδοτούν τις ανότητες αντιλήψεις του "κοινωνικού αυτοματισμού" (δεν φταίει το Διοικητικό φταίει το Μηχανογραφικό, δεν φταίω εγώ και ο διπλανός λούφαρε, γιατι εμένα κι όχι και τον αλλον κοκ).
Η παρέμβαση των Σωματείων (Ενιαίος, ΣΕΑ, ΠΕ και Μηχανικοί την Παρασκευή) ήταν σωστή! Εδειξε ανακλαστικά και ως ενα βαθμό και αποφσιστικότητα. Η Ομοσπονδία (που ήταν παραλλήλως παρουσα αλλά ξεχωριστά παρεμβαίνουσα) πρέπει να στηρίξει την κίνηση των Σωματείων χωρίς καμια καχυποψία. Η δική της παρέμβαση ειναι σωστό να κρατηθεί αν χρειαστεί σε δευτερη φάση (τακτικοί λόγοι)
Συνέδριο έχετε αλλα βρίσκετε και τον τροπο να γράφετε. Αμαν πια χα~χα~χα! Πως πάει η Αριστερή Πλατφόρμα; Τελειώνουν τα περιθώρια συντροφοι. Μην έχετε αυταπάτες, όσοι έχετε, για το που πάει το θέμα. Κι ετοιμαστείτε! Μαζέψτε νερό το μέλλον έχει μεγάλη ξηρασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας συντροφος.
Ανώνυμος 11:56 είπε:
ΔιαγραφήΕκτός θεματος το σχόλιο σου
Και με κακη πληροφόρηση.
Στο ΥΠΠΟ είναι ισχυρό το
Αριστερό Ρευμα και κανένας
δεν θα το αμφισβητήσει αυτό.
Μην τρελαθούμε!
Προφανώς και είναι. Δεν ειπα κατι αλλο εγώ. Πλάκα εκανα δεν το κατάβες. Με την καλή έννοια που λενε.
ΔιαγραφήΠλέον έχουν στοιχεία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
ΑπάντησηΔιαγραφήπου δεν χρειαζεται να μαντέψουμε οτι θα έχουν τα ιδια
η παρόμοια προβλήματα. Το θέμα ειναι να λυθεί με πολιτικο
τροπο και οχι με αλχημείες
Συγγνώμη για να καταλάβω (στ'αλήθεια, δε το λέω ειρωνικά). Διαπιστώθηκαν 100 και πλέον υπάλληλοι οι οποίοι απουσίαζαν αυθαιρέτως από τα καθήκοντά τους για τουλάχιστον μία ημέρα ("1+") και ζητάτε πολιτική παρέμβαση για να μην απολυθούν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά τα λένε, χρειάζεται μια συνολική πολιτική λύση για να πάνε στη δουλειά χωρίς άγχος, λίγες ώρες πάνω λίγες κάτω δε χάθηκε ο κόσμος... Ο πολιτισμός μας είναι αιώνιος, οι υπάλληλοί του σπεύδουν βραδέως...
ΔιαγραφήNαι δεν χάθηκε ο κοσμος.
ΔιαγραφήΕσύ πάλι πολύ κόπτεσα για τον πολιτισμό και την ταχύτητα
Ελα που θα θες και fast track σε λίγο
Ε; Και έχουμε και ευαισθησίες... ΝΤΡΟΠΗ!
Φίλε μου αν έλειπες στις 20 από τις 22 ημέρες του Νοεμβρίου 6 λεπτά το πόρισμα σε βγάζει ....2 ημέρες απών.
ΔιαγραφήΦίλε μου αν καθόσουν 6 λεπτά παραπάνω (για να είσαι τυπικό οκτάωρο) το αρχικό πόρισμα σε έβγαζε ....απών καθώς δεν πιανόταν ο χρόνος μετά τις 15,00
Φίλε μου αν το Νοέμβριο είχες συμμετάσχει σε 2 απεργίες και σε μια στάση το πόρισμα σε βαπτίζει ...κοπανατζή.
Τι δεν καταλαβαίνεις;
Απουσιάζαν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπάντηση 1η: Οταν έγινε ο έλεγχος βρέθηκαν όλοι στις θέσεις τους. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ
Αυτό το επιβεβαιώνει και ο έλεγχος. Όσες κάρτες ήταν χτυπημένες τοσοι και οι υπάλληλοι στα γραφεία τους.
Απάντηση 2η: Κατά γενική ομολογία (δεν σχολιάζω τις ενδοϋπηρεσιακές κόντρες...) το σύστημα καρτοσήμανσης έχει μικρά & μεγάλα προβλήματα. Αναζητείστε ποιος Υπουργός αποφάσισε την προμήθεια, ποιος την υλοποίησε κλπ (Δεν υπάρχει έκπληξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αποφάσισαν το περίφημο ηλεκτρονικό σύστημα).
Απάντηση 3η: Η καθυστέρηση σε επίπεδο μήνα όπως την μέτρησαν αντιστοιχεί σε περίπου 10 λεπτά τη μέρα κατά την άφιξη και αναχώρηση. Είναι υποκριτικό να λέμε ότι κάτι τέτοιο έριξε έξω την παραγωγικότητα. Ελεος και με την υποκρισία των δήθεν "τεμπέληδων".
Απάντηση 4η: Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι το ωράριο είναι το πρόσχημα και το όχημα για να απολύσουν κόσμο (και κοσμάκη) ή δεν καταλαβαινει (κακώς!) ή είναι απλά το παπαγαλάκι της Κυβέρνησης ή έχει πλέον τοσο χαζέψει που δεν βλέπει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Απάντηση 5η: Για αυτούς που έχουν μυαλό και κρίση. Αν κάποιος έχει τυπικά ωράριο 8 ώρες ακριβώς σημαίνει ότι εργάζεται; Αποκλείεται να "ξύνεται"; Αποκλείεται να έχει φύγει στο ενδιάμεσο; Η φυσική παρουσία δεν ειναι δείκτης και δεν χρειάζεται να εισαι γιάπης για να το καταλάβεις.
Απάντηση 5η: Ναι αδέρφια, χωρίς άγχος, χωρίς υποκρισία, χωρίς μιζέρια και με αξιοπρέπεια. Ναι αδέρφια γιατί οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν 7 με 4... Μπορεί κάποιος στα σοβαρά (ΣΟΒΑΡΑ ε;) να πει τι ωράριο πρέπει να έχει αυτή η μάνα; Γιατί τα σχολεία με αντίστοιχα ωράρια (τα ολοήμερα τα φαγε το γαμω-μνημόνιό σας) και αν δεν έχει καμια γιαγια δεν μπορούν να καλύψουν το ωράριο... Αρα;
Απάντηση 6η: Γιατί αν κάποιος εργάζεται στην Χ Υπηρεσία και πρέπει για υπηρεσιακούς λόγους να είναι στις 7:30 ή 8:00, 50 χλμ μακριά απο την Υπηρεσία, χωρίς εκτός έδρας (δηλ. με δικά τους έξοδα) πρέπει να τον αναγκάζουμε να περάσει και απο τα κεντρικά να βαρέσει κάρτα; Όσο κι αν σου φαίνεται δυσκολο ισχύει για πολλούς και πολλές.
Απάντηση 7η: Υπήρχε 7 1/2 ωρο και έγινε 8 ωρο (απλήρωτο). Αυτό σημαίνει ένας μισθός, (ένα μηνιάτικο το χρόνο) απλήρωτος! Σ' αυτό τι προτείνεις; Να εργάζεται εθελοντικά για καμια ώρα ακόμη ή να "λουφάρει" ; Εγώ λέω "ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΜΠΕΛΙΑ" (τίτλος βιβλιου είναι μην τσιμπάς...)
Απάντηση 8η: Μα στον ιδιωτικό τομέα δουλεύουν απλήρωτοι 20 ώρες τη μέρα. ΟΚ! Κι αυτό προτείνεις; Ή μήπως απλά ενοχικά (και πουστ...) θες να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα; Το θέμα είναι να είμαστε όλο στο κάτεργο ή μηπως να μην υπάρχει το κάτεργο; Σκέψου σοβαρά πριν απαντήσεις μπορει να σε αφορά.
Απάντηση 9η: Θες να απολυθούν; Ας απολυθούν. Κι εσύ μικρέ πλασιέ, υπάλληλε στο σουπερ μάρκετ ή απλά ρουφ... στο ΥΠΠΟ πιστεύεις οτι θα ξεφύγεις; Αν σήμερα είναι ο διπλα αύριο για τον ίδιο ή αλλο λογο θα έρθει η σειρά σου. Θα φάμε τις σάρκες μας μεταξύ μας; Εσύ είσαι βάβαιος ότι είσαι απολύτως αξιοκρατικά στη δουλειά που εισαι; Για ψάξου... και σκέψου μπροστά στον καθρέπτη σου... Ποιος σε διόρισε; Ποιος σε έβαλε στη θεσουλα που εισαι;;; Ποιος σου δίνει εγγυήσεις και ποιος σε μαθαίνει τυφλά να μισείς και να ζηλεύεις ή να πιστεύεις ότι λένε; ΣΚΕΨΟΥ...
Οκ! Θα το σβήσετε αλλά εγώ τα είπα