25.10.21
Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) ιδρύθηκε το 1999 με το ΠΔ 97, στο άρθρο 7 του οποίου προβλέπεται, ότι "στα έργα της Ακρόπολης απασχολείται πλήρως και αποκλειστικά προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, που αποσπάται στην ΥΣΜΑ". Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις και μέχρι σήμερα η Yπηρεσία λειτουργούσε με αποσπασμένους από άλλες Yπηρεσίες συναδέλφους. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της νευραλγικής αυτής Yπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ, με μια σειρά νόμους η ΥΣΜΑ εξαιρούνταν από την πάγια διαδικασία των αποσπάσεων για τους εργαζόμενους σ’ αυτήν. (ν. 4440/2016, ν. 4549/2018, ν. 4605/2019 και ν. 4685/2020).
Η ΥΣΜΑ ιδρύθηκε με σκοπό την οργάνωση και την υλοποίηση των έργων συντήρησης και αναστήλωσης που εκτελούνται στην Ακρόπολη. Την επιστημονική ευθύνη της εκτέλεσης των έργων έχει από το 1975 η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), διεπιστημονική επιτροπή ειδικών επιστημόνων. Στην ΥΣΜΑ εργάζονται σήμερα 155 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων: αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αρχαιολόγοι, χημικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, συντηρητές αρχαιοτήτων και τεχνικοί συντήρησης, μαρμαροτεχνίτες, εργατοτεχνίτες και διοικητικοί υπάλληλοι. Η διεπιστημονική συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων και η εξειδίκευση του προσωπικού εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα των έργων που υλοποιούνται στην Ακρόπολη, τα οποία έχουν κερδίσει διεθνή αναγνώριση.
Παρ’ όλ’ αυτά στο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών 4829/2021 (ΦΕΚ 166/Α/10-9-2021) για την "Ενίσχυση Διαφάνειας και Λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις", στο άρθρο 20 για πρώτη φορά αφαιρείται η συγκεκριμένη υπηρεσία από το καθεστώς της εξαίρεσης των αποσπάσεων και το σύνολο του προσωπικού της θα πρέπει, μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2022, να επιστρέψει στις οργανικές του θέσεις! Η διάταξη αυτή θα επιφέρει την απογύμνωση της ΥΣΜΑ από το έμπειρο, εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό όλων των κλάδων και αργά ή γρήγορα η Υπηρεσία θα καταργηθεί. Αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Αντίθετα είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού, ώστε όλα τα έργα στο Βράχο της Ακρόπολης να παραδοθούν σε ιδιώτες, παρόλο που το δημόσιο κατέχει και την τεχνογνωσία και το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό για να τα πραγματοποιήσει με αρτιότητα.
Η πολιτιστική πολιτική της ΝΔ εμφορείται από τις ίδιες φιλελεύθερες αρχές που εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς: κατάργηση κρατικών δομών, ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, παράδοση κάθε λειτουργίας του δημοσίου που μπορεί να αποφέρει κέρδος στους ιδιώτες.
Έτσι και στον Τομέα του Πολιτισμού, η κ. Μενδώνη, μεθοδικά και με συνέπεια εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό, εργαλειοποιεί τα μνημεία, εκχωρεί την διαχείριση της Πολιτιστικής κληρονομιάς σε ποικίλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα.
Στην περίπτωση της ΥΣΜΑ και στο πλαίσιο της εφαρμογής των έργων που εκτελούνται στο Βράχο και στο Παλαιό Μουσείο, η πολιτική ηγεσία όλο το προηγούμενο διάστημα, μεθοδεύει την αποδιοργάνωσή και την διάλυση της ΥΣΜΑ για να μην μπορεί να επιτελέσει την αποστολή της, αποδυναμώνει και απαξιώνει συστηματικά την δουλειά των συναδέλφων στην ΥΣΜΑ, ενώ παράλληλα επιφυλάσσει προνομιακή μεταχείριση στα ιδιωτικά συνεργεία στα οποία έχει παραδώσει τα έργα. Σκοπός είναι να εμφανιστούν νομοτελειακά, σαν μεσσίες, τα ιδρύματα, και οι ιδιώτες εργολάβοι να «δώσουν την λύση», όπως στην περίπτωση των διαβόητων διαστρώσεων με την χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες για συνέχιση του Αναστηλωτικού Προγράμματος στο Βράχο, εγκεκριμένη δαπάνη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και οι προετοιμασίες πραγματοποίησης διεθνούς Συνεδρίου στις 11-13 Νοεμβρίου με θέμα “7η Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Μνημείων της Ακρόπολης” κάθε άλλο παρά συνηγορούν στη σκοπιμότητα έμμεσης ή άμεσης κατάργησης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, τη στιγμή μάλιστα που το έργο της όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά θα συνεχίζεται για πάρα πολλά χρόνια ακόμη!!!
Σε αντίθεση με όσα απεργάζεται η κυβέρνηση για τον Πολιτισμό, τις Υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ, είμαστε υπέρ της θωράκισης του δημόσιου χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο ΥΠΠΟΑ χρειαζόμαστε γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους, για να λειτουργούν γρήγορα και αποτελεσματικά οι υπηρεσίες μας υπέρ του πολίτη. Στο πλαίσιο της αναγκαίας αναδιοργάνωσης του Υπουργείου είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της ΥΣΜΑ με την πρόβλεψη, μεταξύ των άλλων, σταθερών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων. Καταγγέλλουμε κάθε είδους μεθοδεύσεις για την διάλυση των Δημόσιων Δομών, των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, την απαξίωση του έργου μας, τις αυταρχικές συμπεριφορές. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό των συναδέλφων της ΥΣΜΑ , ο αγώνας τους δεν είναι ούτε προσωπικός ούτε συντεχνιακός, είναι αγώνας όλων μας ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης για τον Πολιτισμό.