Συνεδρίασε σήμερα, παραμονή της 24ωρης γενικής απεργίας, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ. Ήταν η 1η συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι και την ανασυγκρότηση της Διοίκησης (παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Γ. Τσακοπιάκος, παραμένοντας μέλος του Γενικού Συμβουλίου, και Πρόεδρος ανέλαβε ο Γ. Παπαγεωργόπουλος).
Αν και θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, θεωρούμε σημαντικό να ενημερώσουμε για μια σειρά από απόψεις - θέσεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ) που κατά τη γνώμη μας συνιστούν το περίγραμμα της "γραμμής" που η συγκυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει στα συνδικάτα (και στο τέως ΥΠΠΟ).
* Ως προς τη συγχώνευση (ουσιαστικά έκπτωση του Υπουργείου Πολιτισμού σε επίπεδο Γραμματείας) με το Υπουργείο Παιδείας, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, κινείται ανάμεσα στην άποψη περί "ανασύστασης" του Υπουργείου Πολιτισμού σε επόμενο ανασχηματισμό (!) και στην ενοποίηση (εκ νέου) με το Υπουργείο Τουρισμού, για να... έρθει η ανάπτυξη στη χώρα. Με βάση τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με την πολιτική ηγεσία διαφαίνεται η πρόθεσή της πλήρους συγχώνευσης των Διοικητικών - Οικονομικών Υπηρεσιών με εκείνες του Υπ. Παιδείας.
* Επανέρχεται το θέμα του Οργανισμού, με όχημα την "Ενιαία Εφορεία" και με δεδομένο πλέον ότι η συρρίκνωση των Υπηρεσιών θα προσεγγίσει το 50%, ξεπερνώντας τις αρχικές προβλέψεις για συρρίκνωση κατά 30% (περίοδος Ρέππα). Ο Οργανισμός επί της ουσίας προσαρμόζεται στη συγχώνευση με το Υπ. Παιδείας με μικρές αλλαγές (άνευ σημασίας).
* Η Ομοσπονδία ζητά να εξαιρεθεί ειδικά το "ΥΠΠΟ" από κάθε εκδοχή εφεδρείας (προφανώς ξέχασαν την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ή ότι ανάλογα επιχειρήματα μπορούν να προβάλλουν εξίσου πειστικά, ίσως και πειστικότερα οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην εκπαιδευση ή στην καθαριότητα ή έστω οι απαραίτητοι για τη συγκυβέρνηση ένστολοι).
* Η Ομοσπονδία ζητά να εξαιρεθεί ειδικά το "ΥΠΠΟ" από κάθε εκδοχή εφεδρείας (προφανώς ξέχασαν την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ή ότι ανάλογα επιχειρήματα μπορούν να προβάλλουν εξίσου πειστικά, ίσως και πειστικότερα οι εργαζόμενοι στην υγεία, στην εκπαιδευση ή στην καθαριότητα ή έστω οι απαραίτητοι για τη συγκυβέρνηση ένστολοι).
* Διαφαίνεται μια "συγκρατημένη" αποδοχή της διαδικασίας αξιολόγησης, που ανάλογα τις προσωπικές τοποθετήσεις που έγιναν, φαίνεται να είναι "μισοαποδεκτή" σε διάφορες παραλλαγές και εκδοχές: της αξιολόγησης των Υπηρεσιών, της αξιολόγησης των εργαζομένων, κ.λπ. Άλλωστε όπως ειπώθηκε συνιστά πρόβλημα ένας Διευθυντής να μην ξέρει "... μια ξένη γλώσσα" (προφανώς ο "ανεπαρκής" Διευθυντής διορίστηκε από το... ΣΥΡΙΖΑ κι όχι το ΠΑΣΟΚ που μάζευε τα βιογραφικά για να βρει τους... καλύτερους).
* Μεγάλο μέρος της προφορικής εισήγησης του Προεδρείου αναλώθηκε στην ανάδειξη της πληγή της φοροδιαφυγής των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων, των γιατρών και άλλων κοινωνικών ομάδων, αναπαράγοντας την κυρίαρχη από τα ΜΜΕ φιλολογία περί του θέματος, που επιχειρεί να στρέψει τη μια ομάδα εργαζομένων ενάντια στην άλλη.
* Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας έχει ζητήσει συναντήσεις με τα κόμματα (πλην Χ.Α.) και ήδη η ΔΗΜΑΡ ανταποκρίθηκε (η συνάντηση με τον Φ. Κουβέλη έγινε σήμερα). Προφανώς προκρίθηκαν οι επαφές με τα κόμματα αντί για κινητοποιήσεις, έκτακτες συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.λπ. Μικρή λεπτομέρεια: το υπόμνημα της Ομοσπονδίας παραδόθηκε πριν εισαχθεί (και εγκριθεί έστω τυπικά) από το Γενικό Συμβούλιο.
* Από τα μέτρα που φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" (όπως προέκυψαν από τη συνάντηση με τη ΔΗΜΑΡ) είναι η κατάργηση των δώρων (δηλ. ότι έχει απομείνει από αυτά), η εφεδρεία αυτή τη φορά μεταμφιεσμένη ως αναγνώριση δυο (2) πλασματικών ετών, η κατάργηση της 25ετίας, οι καταργήσεις ("συγχωνεύσεις") υπηρεσιών (νέοι οργανισμοί) και η αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων. Οι τελευταίοι εφόσον "αποτύχουν" θα μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες (προφανώς θα συσταθούν Υπηρεσίες ανεπιθυμήτων).
* Από την εισήγηση (και τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας) για μία ακόμη φορά η "κρίση" παρουσιάστηκε περίπου ως κάτι που έπεσε ξαφνικά στα κεφάλια των εργαζομένων από τον ουρανό (προφανώς αναδρομικά δικαιώνονται και οι φόβοι των Γαλατών). Απουσίαζαν αναφορές ή έστω ψήγματα κριτικής προς τη συγκυβέρνηση, απουσίαζαν οι αναφορές στις προεκλογικές "κόκκινες γραμμές" και στις λεκτικές ακροβασίες περί "σταδιακής απαγκίστρωσης", "επαναδιαπραγμάτευσης" του Μνημονίου. Αντίθετα περίσσεψαν οι γνωστές αναφορές για το... "απύθμενο βαρέλι του δημόσιου τομέα"... που επιτέλους η (συγ)κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει σε τάξη και οι εκκλήσεις να "σωθεί η χώρα" (άραγε χωρίς τους κατοίκους της;)
* Απουσίασε οποιαδήποτε αναφορά ή έστω υπαινιγμός σε κάποιο σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της 24ωρης απεργίας, η ανάγκη να υπάρξει ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που θα βάζει ως στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα, να ανατραπεί η συγκυβέρνηση του Μνημονίου και να καταγγελθούν τα Μνημόνια της εξαθλίωσης και της υποταγής. Αντίθετα δεν έλειψαν κάποιες φωνές που προσπάθησαν να ταυτίσουν τις κινητοποιήσεις με την άνοδο της φασιστικής δεξιάς (!)
* Υπήρξαν συνάδελφοι που έθεσαν (και ορθώς) το ζήτημα του ξεπουλήματος του ΟΠΑΠ και της τύχης του ΤΑΠΑ μετά το "κούρεμα" των αποθεματικών του.
Απέναντι σε όλα αυτά, δύο παρατάξεις διαφοροποιήθηκαν και καταψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας: η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ και η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. Η τελευταία (ΕΑΚ) κατέθεσε γραπτή πρόταση - πλαίσιο και πρόγραμμα κινητοποιήσεων το οποίο στήριξε και η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.
Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ συνεχίζει να κινείται μακριά από τις ανάγκες της περιόδου και σε αναντιστοιχία με τις διαθέσεις της κοινωνίας και των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ. Δυστυχώς αυτό θα εντίνει τα φαινόμενα ανυποληψίας του συνδικαλιστικού κινήματος και θα οδηγήσει στην αναπαραγωγή με μορφή καρικατούρας αντιλήψεων και πρακτικών "συνδιοίκησης" και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Είναι προφανές ότι για πολλούς από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας που σήμερα παρέμειναν σιωπηλοί και προβληματισμένοι φτάνει γρήγορα η στιγμή που πρέπει να αποφασίσουν "με ποιους θα παν και ποιους θ' αφήσουν".